لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۸ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۰۳

زلمی خلیل‌زاد: اجماع منطقه‌ای برای صلح افغانستان تا هنوز حاصل نشده‌است


آرشیف، زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان در جریان کنفرانس خبری در سفارت امریکا در کابل. 28 Jan 2019
آرشیف، زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان در جریان کنفرانس خبری در سفارت امریکا در کابل. 28 Jan 2019

زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان می‌گوید هنوز هم به یک اجماع منطقه‌ای برای صلح افغانستان دست یافته نشده‌است. وی این موضوع را دیروز یکشنبه در صحبت با تلویزیون طلوع نیوز ابراز داشت.

به گفته وی امریکا، اروپا، روسیه و چین به اجماع رسیده‌اند ولی بین کشورهای منطقه هنوزهم پیچیدگی‌های در این رابطه موجود اند.

وی گفت:

"هنوز به یک اجماع منطقه‌ای نرسیدیم. چند روز بعد به هند خواهم رفت. آن‌ها ممکن نگرانی‌های داشته باشند در این باره که می‌خواهم با آن‌ها بحث کنم و اطمینان بدهیم که ما یک افغانستانِ را می‌خواهیم که برای هیچ کس خطر نباشد. به ایران هم عین پیغام است که امریکا نمی‌خواهد از افغانستان کشوری ساخته شود که در آینده برای ایران از آن خطر باشد. هم‌چنان نگرانی‌های در خلیج هم است در رقابت‌هایی‌که بین قطر، عربستان سعودی و ابوظبی وجود دارد، ولی هنوز به آن قسمت نرسیده‌ایم."

آقای خلیل‌زاد به طور واضح از هند یاد نکرد ولی مقامات هندی قبل ازین چندین بار ازین ناحیه که گفته می‌شود پاکستان به رهبران طالبان و شماری زیاد از جنگجویان این گروه پناه داده ابراز نگرانی کرده‌اند.

زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان در حالی در دوحه مرکز قطر چندین بار با طالبان دیده‌است که پاکستان سهل سازی گفتگوهای صلح را به خود راجع می‌ساخت.

آرشیف، محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان
آرشیف، محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان

آقای خلیل‌زاد در حالی از نبود اجماع منقطه‌ای در رابطه با صلح افغانستان سخن می‌گوید که محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان رسیدن به صلح در کشورش را بدون یک اجماع منطقه‌ای غیر ممکن می‌داند.

برای رسیدن به چنین اجماع و جلب حمایت برای پروسه صلح افغانستان در چند سال گذشته چندین بار گفتگوها در پاکستان، عربستان سعودی، قطر، ازبکستان و ترکمنستان صورت گرفته‌است.

زلمی خلیل‌زاد نماینده امریکا برای صلح افغانستان هفتمین سفرش برای صلح این کشور را دوشنبه گذشته آغاز کرد که تا یازدهم ماه می ادامه خواهد یافت.

یکی از مهمترین نشست‌های وی پنج‌شنبه گذشته در مسکو بود جایی‌که او با ضمیر کابلوف نماینده خاص روسیه برای افغانستان و دینگ ؤیژون نماینده خاص چین برای افغانستان گفتگو کرده و روی یک قطعنامه هشت ماده‌یی توافق کرد.

حمایت از پروسه صلح به رهبری و مالکیت افغان‌ها، تشویق هر چه زودتر طالبان به گفتگو، خروج منظم و با مسئولیت نیروهای خارجی از افغانستان در چوکات پروسه صلح و حمایت کشورهای منطقه ازین اجماع سه جانبه نکات عمده این قطعنامه اند.

به گفته آقای خلیل‌زاد با توجه به همین اجماع بین‌المللی امیدوار است بین کشورهای منطقه نیز یک نظر واحد در رابطه با صلح افغانستان ایجاد شود:

"ممکن این توافق که ما با روسیه و چین کرده‌ایم ممد این شود که به همکاری سه کشور بزرگ و اروپا، کشورهای منطقه را هم تشویق کنیم که در این اجماع با ما شریک شوند."

رقابت‌های منفی منطقوی در رابطه با صلح افغانستان یکی از نگرانی‌های است که آقای خلیل‌زاد چندی پیش در صحبت با رادیو آزادی به آن اشاره کرده بود.

از نبود یک اجماع منطقوی روی صلح افغانستان در حالی صحبت شده‌است که پاکستان، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر از دیر به این سو تعهد هر نوع همکاری در بخش صلح افغانستان را کرده‌اند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG