گزینش نامزدان ولسی جرگه در بستهای کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی نگرانی نهاد های ناظر انتخاباتی و شماری از نامزدان و مردم را برانگیخته است.
پس از آن که شماری از نامزدان بهحیث کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی برگزیده شدند، شماری از نهادهای ناظر انتخاباتی میگویند، نگرانی وجود دارد که مبادا افراد تعیین شده با استفاده از موقف فعلیشان به نفع خود کار کنند.
یوسف رشید رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا فیفا روز چهارشنبه «۱۵ حوت ۱۳۹۷» در صحبت با رادیو آزادی ابراز نگرانی کرده گفت، حوا علم نورستانی رئیس کمیسیون انتخابات، قطبالدین رویدار و محمد یونس طغرا کمیشنران کمیسیون شکایات انتخاباتی نامزدان انتخابات ولسی جرگه کابل هستند که تا هنوز نتایج نهایی آن اعلام نشده است.
او افزود:
"سه فرد که از این میان دو تن شان در کمیسیون شکایات و یکی دیگر شان در کمیسیون مستقل اتخابات است نامزدان ولسی جرگه هم هستند و تقریباً معترض هم بودند حالا که آنها به حیث کمیشنران کمیسیون های انتخاباتی آمده اند آنها باید از نامزادی شان در ولسی جرگه اعلام استعفا نمایند، این در حالیست که اگر آنها کامیاب هم شوند باید موقف شان را اعلام کنند بخاطریکه در این مورد نزد ما و مردم نگرانی وجود دارد."
هرچند افراد نامبرده در نتایج ابتدایی انتخابات ولسی جرگه برنده اعلام نشده اند، اما پیشگویی برخی نهاد های ناظر انتخاباتی و مردم اینست که آنها بهخاطر راه یافتن به ولسی جرگه به نفع خود کار خواهند کرد.
شماری در رسانههای اجتماعی نیز به این مسئله اشاره کرده و نوشته اند که این موضوع قابل نگرانی است.
تلاش کردیم در این مورد با افراد یاد شده گفتگو کنیم، اما موفق نشدیم که با این سه تن تماس برقرار کنیم.
ذبیح سادات معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات نیز از ابراز نظر در این مورد خودداری کرد.
گزارشها میرسانند که پس از اعلام نتایج نهایی ولسی جرگه شورای ملی با آمدن وکلای جدید افتتاح میگردد.
اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی پس از آن معرفی شدند که کمیشنران قبلی این کمیسیونها بهخاطر تقلب و عدم شفافیت در انتخابات ولسی جرگه و به اساس توشیح قانون جدید انتخابات از وظایفشان برکنار شدند.
با این همه کبیر رنجبر آگاه مسایل حقوقی تأکید کرد که اگر این افراد در انتخابات ولسی جرگه برنده هم شوند به اساس قانون اجازه ندارند که در دو سمت کار کنند.
او افزود:
"قانون اجازه نمیدهد که در یک زمان کسی در دو وظیفه مصروف باشد. تا کنون اینها قانون را نقض نکرده اند، اما اگر اینها در انتخابات ولسی جرگه کامیاب شوند که امکانش محدود است، نمیتوانند که عضو ولسی جرگه هم باشند."
یوسف رشید رئیس اجرائیوی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان از نامزدان معرفی شده بهحیث کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی میخواهد به پرنسیپهای اساسی کشور احترام کرده و از وظایف سپرده شدۀشان به نفع خود استفاده نکنند.
گزارش: فرشته ندا