اعضای کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان ریاست این دو کمیسیون را به زنان واگذار کردند.
در نتیجۀ انتخابات میان اعضای کمیسیون مستقل انتخابات، حوا علم نورستانی بهعنوان رئیس این کمیسیون تعیین شد.
همچنان عصمتالله مل و مسافر قوقندی بهعنوان معاون و منشی کمیسیون انتخاب شدند.
ذبیح سادات معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات
ذبیح سادات معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات روز سه شنبه «۱۴ حوت ۱۳۹۷» در این باره به رادیو آزادی گفت:
"امروز اعضای کمیسیون مستقل انتخابات بهخاطر انتخاب هیئت اداری خود انتخابات برگزار کردند که حوا علم نورستانی منحیث رئیس کمیسیون، عصمتالله مل منحیث معاون و مسافر قوقندی بهحیث منشی برگزیده شدند."
از سوی دیگر محمد نظری مسئول نشرات و اطلاعات عامه کمیسیون شکایات انتخاباتی به رادیو آزادی میگوید، اعضای کمیسیون شکایات انتخاباتی نیز انتخابات هیئت اداری خود را برگزار کردند که در نتیجه زهره بیان شینواری رئیس، مولوی دین محمد عظیمی معاون و محمد قاسم الیاسی بهعنوان منشی و سخنگوی کمیسیون انتخاب شدند.
این در حالی است که پس از تعدیل قانون انتخابات و برکناری اعضای پیشین کمیسیونهای انتخاباتی، اعضای جدید کمیسیونهای مستقل انتخابات و شکایات انتخاباتی از سوی کاندیدهای ریاست جمهوری انتخاب و توسط محمد اشرف غنی معرفی شدند.
همچنان محمد اشرف غنی از میان کسانی که از سوی کاندیدها رأی گرفته اند، حبیبالرحمان ننگ را بهحیث رئیس دارالانشاء کمیسیون مستقل انتخابات و چمنشاه اعتمادی را بهحیث رئیس دارالانشاء کمیسیون شکایات انتخاباتی تعیین کرده است.
اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی یک روز پیش از برگزاری انتخابات هیئت اداریشان، مراسم تحلیف را بجا کردند و محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در این مراسم به اعضای کمیسیونهای انتخاباتی هشدار داد که اگر دست به تخلف بزنند، مجازات خواهند شد.
اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی در حالی به کار شان آغاز کردند که انتخابات گذشته ولسی جرگه که توسط اعضای پیشین این کمیسیونها برگزار شده بود با ادعاهای تقلب گسترده به همراه بود.
در همین حال نهادهای ناظر بر انتخابات هرچند از راه یافتن دو زن در رأس کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی ابراز خوشبینی میکنند، اما میگویند، در میان اعضای کمیسیونهای انتخاباتی افراد توانمندی بودند که باید در رهبری کمیسیونها تعیین میشدند.
یوسف رشید رئیس اجرایی فیفا
یوسف رشید رئیس اجرائیوی مؤسسه انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان «فیفا» به رادیو آزادی میگوید:
"من فکر میکنم که ما کادر های دیگری را داشتیم که باید در راس میآمدند، بدبختانه من نمیدانم که مشکل در کجا بوده که بحث قومی و زبانی بوده یا چیزی دیگر، به هر حال اینها یک سلسله اشتباهاتی را مرتکب شدند."
آقای رشید همچنان میگوید، در میان ۸۱ تنی که از سوی احزاب و نهاد های جامعه مدنی معرفی شده بودند نیز کاندیدهای ریاست جمهوری نتوانستند چهرههای تواناتر را بهعنوان اعضای کمیسیونهای انتخاباتی انتخاب کنند.
بهگفته وی، در روند گزینش کمیشنران و انتخاب هیئت اداری کمیسیونهای انتخاباتی از دقت لازم کار گرفته نشده است.
گزارش: نصرت پارسا