وزارت صحت عامه افغانستان میگوید، سروی ملی صحت نشان میدهد که تغییرات قابل ملاحظه در برخی شاخصهای صحی بهمیان آمده، اما مشکلات هم وجود دارد.
کاهش ۸۰ درصدی مرگ و میر اطفال زیر سن ۵ سال، افزایش تعداد مراکز صحی، کاهش ۳۶.۶ درصدی سوء تغذی اطفال زیر سن ۵ سال و افزایش تعداد قابلهها در کشور از جمله پیشرفتهای اند که در سروی ملی صحت نشان داده شده است.
فیروزالدین فیروز وزیر صحت عامه این سخنان را روز سه شنبه «۰۷ حوت ۱۳۹۷» هنگام اعلان نتایج سروی ملی صحت به رسانهها بیان کرده گفت، این سروی از سوی مؤسسه کیت تحت نظر اداره ملی احصائیه معلومات در ۳۴ ولایت کشور انجام شده است.
او افزود:
"در بعضی شاخصها تغییرات قابل ملاحظه است، اما مشکلات هم وجود دارند این سروی توانسته که به شکل بسیار بیطرفانه واقعات یعنی پیشرفتها را هم بیان کند و مشکلات را هم بگوید، بهطور مثال در مرگ و میر اطفال زیر سن ۵ سال در سال ۲۰۰۳، ۲۵۷ در فی هزار بود سروی فعلی نشان میدهد که ۴۹ فی هزار است، یعنی ۸۰ درصد کاهش که این بزرگترین موفقیت به وزارت صحت عامه است."
افزایش ۵۷ درصدی ولادتها در مراکز صحی، استفاده ۶۸ درصدی مردم از شفاخانههای دولتی، افزایش تعداد مراکز صحی به بیش از ۳ هزار مرکز از جمله پیشرفتهای وزارت صحت عامه است که در این سروی از آن نامبرده شده است.
وزیر صحت عامه میگوید، عدم استفاده از میتود تنظیم خانواده یعنی جلوگیری از ولادتهای پیهم از جمله مشکلاتی اند که در این سروی به آن اشاره شده است.
بر اساس گفتههای آقای فیروز، هنوز هم مردم افغانستان از این میتود استفاده نمیکنند و اگر چنین ولادتها پیهم ادامه یابد تا سال ۲۰۳۰ و ۲۰۴۰ نفوس افغانستان دو برابر خواهد شد.
این سخنان در حالی مطرح میگردد که هنوز هم مردم در نقاط دور دست کشور از عدم دسترسی به خدمات صحی شکایت دارند و حتی اکثریت افغانها بهخاطر تداوی به بیرون از کشور سفر میکنند.
اما وزارت صحت میگوید که تنها ۳.۴ درصد مردم برای تداوی به خارج از کشور سفر میکنند.
اما وزارت صحت میگوید که تنها ۳.۴ درصد مردم برای تداوی به خارج از کشور سفر میکنند.
از سوی هم حسیبالله موحد معین مسلکی ادارۀ ملی احصائیه معلومات که در این نشست حضور داشت گفت، نتایج سروی انجام شده مورد تائید آنها میباشد.
او افزود:
"سروی صحی افغانستان در هماهنگی با اداره ملی احصائیه و معلومات انجام شده از آغاز تا انجام تمام کارهای که صورت گرفته در هماهنگی کامل بوده است و در اخیر زمانیکه گزارش آماده شد یکبار دیگر همکاران تخنیکی ما آن را مرور کردند و به همین اساس این سروی مورد تأیید این اداره قرار گرفت ارقام این سروی منحیث ارقام رسمی در داخل و خارج مورد قبول است."
آقای موحد همچنان از وزارت صحت عامه خواست تا آن وزارت با استفاده از سروی انجام شده استراتژی جدید خود را تهیه و به مشکلات که در زمینۀ عرضه خدمات صحی وجود دارد، رسیدهگی کند.
گزارش: فرشته ندا