شورای عالی صلح افغانستان میگوید، کنفرانس مسکو نشست میان افغانها است و امیدواریهای وجود دارد تا این نشست بتواند زمینه را برای گفتگو میان حکومت این کشور و طالبان فراهم کند.
سید احسان طاهری سخنگوی این شورا روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت، هر نشستی که افغانها در آن روی ختم جنگ بحث کنند، به خیر افغانستان خواهد بود.
وی افزود:
"امیدوار هستیم نشستهای این چنینی که بین افغانها میباشد زمینه ساز مذاکرات دولت و طالبان باشد تا اینکه تصمیم صلح و ثبات افغانستان در مذاکرات رو در رو میان دولت و طالبان گرفته شود."
نشست مسکو که قرار است به روزهای سه و چهارشنبه همین هفته برگزار شود در آن نمایندههای طالبان، برخی چهرههای سیاسی و شماری از افغانهای مقیم اروپا اشتراک خواهند کرد.
در این نشست حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان، عطا محمد نور رئیس اجرائیوی جمعیت اسلامی، محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، محمد اسماعیل خان عضو شورای رهبری جمعیت اسلامی و برخی چهرههای سیاسی دیگر افغانستان دعوت شدهاند.
از شورای عالی صلح در این نشست دعوت نشده و از سوی هم حکومت افغانستان گفته که به دلیل اینکه این نشست نمیتواند پروسه صلح را کمک کند، هیئت حکومت در آن اشتراک نخواهد کرد.
سفارت روسیه در کابل در یک اعلامیه گفتهاست این نشست به ابتکار شماری از افغانها مستقر در آن کشور برگزار خواهد شد و حکومت روسیه در آن هیچگونه نقشی ندارد.
پیش از این حدود سه ماه پیش نشست مشابه در مسکو برگزار شده بود که در آن برخی نمایندگان شورای عالی صلح اشتراک کرده بودند.
از سوی هم برخی چهرههای سیاسی که در نشست مسکو دعوت شدهاند در گذشته با گروه طالبان اختلافهای جدی داشتند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی گروه طالبان روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت، صحبتها معمولاً میان کسانی صورت میگیرد که یک زمانی با هم در جنگ قرار داشتند.
به گفته وی، برای جلوگیری از بحران دوباره نیاز است تا طرفهای مخالف با هم بنشینند.
مجاهد هر چند نشست مسکو را مفید میخواند اما میگوید، تا زمان خروج نیروهای خارجی از افغانستان این گروه حاضر به گفتگو با دولت افغانستان نخواهد شد.
در همین حال برخی چهرههای سیاسی که در نشست مسکو دعوت شدهاند، امروز یکشنبه در منزل حامد کرزی در کابل در باره این نشست با هم دیدار کردند.
کریم خرم یکی از چهرههای نزدیک به حامد کرزی در صحبت با رادیو آزادی میگوید، امیدواریهای وجود دارد که این نشست بتواند زمینه را برای مذاکرات بینالافغانی فراهم کند.
وی افزود:
"امیدواری برای نتیجه مثبت این نشست زیاد است به خاطری اینکه این یک اولین تلاشی است برای گفتگوهای بینالافغانی که در آن سیاسیون افغانستان از هر جانب اشتراک میکنند."
آقای خرم همچنان میگوید، نشست مسکو از سوی برخی افغانهای مقیم در روسیه برگزار شده و در آن حکومت روسیه نقشی ندارد.
به گفته وی، تلاشها برای برگزاری نشستهای این چنینی در آینده نیز ادامه خواهد یافت.
گزارش: نصرت پارسا