ادعای ادارۀ رئیس جمهور دونالد ترمپ که در مذاکرات با طالبان پیشرفت حاصل شده است حتی در بین متحدین خود آقای ترمپ نگرانی ایجاد کرده که بیحوصلهگی وی سبب خواهد شد سربازان امریکایی پیش از وقت افغانستان را ترک نمایند و این کشور را با خطری برگشت به حالتی رها کنند که در آغاز سبب دخالت امریکا در افغانستان شده بود.
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا در سال ۲۰۱۷ رئیس جمهور قبلی این کشور بارک اوباما را تحت تنقید گرفت که چرا در پایان سال ۲۰۱۴ خروج قوای امریکایی را از میدان جنگ در افغانستان اعلان کرد و اکنون به نظر تحلیلگران خود وی کاری را انجام میدهد که نشان دهندۀ سرعت عمل برای خروج قوای امریکا از افغانستان میباشد.
پیدا کردن یک راه حل سریع از طریق مذاکره برای طولانیترین جنگ در تاریخ امریکا با مشکلاتی همراه میباشد.
در جنگ افغانستان بیش از ۲۴۰۰ سرباز امریکایی قربانی شده اند و میلیاردها دالر مالیه دهندهگان امریکایی به مصرف رسیده است.
ایالات متحده بعد از حملات ۱۱ سپتمبر برای از بین بردن گروه القاعده که مسئول این حملات در امریکا بود به افغانستان داخل شد و حالا حتی رئیس اداره مرکزی استخبارات امریکا "سی، آی، ای" روز سه شنبه اظهار داشت خطر دوباره تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه تروریستان هنوز رفع نشدهاست.
حتی متحدین نزدیک رئیس جمهور ترمپ با اعلان پیشرفتهای ناگهانی در مذاکرات با طالبان تشویش دارند که این عمل رئیس جمهور ترمپ را برای خروج سریع قوا از افغانستان تشویق میکند، قبل از آنکه ثبات در افغانستان و منطقه تأمین شده باشد.
میچ مکانل رهبر حزب جمهوریخواه در مجلس سنای امریکا در مورد خروج عجولانه از جنگ افغانستان هشدار داده است.
بهگفته او هرچند برگرداندن سربازان امریکایی به وطنشان یک اقدام تشویق کننده میباشد، ولی این هم واضح است که عدم توجه دوامدار به چنین بحرانها میتواند در شهرهای خود امریکا دوباره منبع خطر گردد.
جیمز دابینز نمایندۀ خاص امریکا برای افغانستان و پاکستان در زمان رئیس جمهور سابق بارک اوباما اظهار میدارد که رئیس جمهور ترمپ خلاف استراتژی که خودش در سال ۲۰۱۷ ترتیب کرد عمل میکند و اقدامات وی برای همه و حتی برای خودش بعضاً غیر مترقبه میباشد.
سارا سندرز سخنگوی قصر سفید روز سه شنبه اظهار داشت که اولویت رئیس جمهور ترمپ ختم جنگ در افغانستان و ضمانتی میباشد که افغانستان دوباره به پایگاه تروریستان تبدیل نشود.
منابع طالبان گفته اند که در ملاقات با خلیلزاد در مورد خروج قوای امریکا و ناتو از افغانستان به تفاهم رسیده اند و آنها اطمینان داده اند که افغانستان دیگر به پناهگاه تروریستان تبدیل نخواهد شد.
اما نمایندۀ خاص امریکا میگوید که در مورد هیچ چیزی موافقت حاصل نشده بهگفته او یا موافقت بر تمام مسایل باشد و یا هیچ موافقتی بهمیان نخواهد آمد.
دبینز میگوید که اگر این مذاکرات زمینۀ گفتگو را بین طالبان و حکومت افغانستان مساعد بسازد، در آن صورت قدم بزرگی برداشته شده است.
در غیر آن تمام مذاکرات بیهوده خواهد بود.
به گفته او اگر امریکا قوای خود را در آغاز مذاکرات بین حکومت افغان و طالبان از افغانستان بیرون کند، جنگ دوباره آغاز خواهد شد و اگر قوای امریکا بعد از موافقت بین حکومت افغان و طالبان و قبل از عملی شدن این موافقتنامه افغانستان را رها کنند باز هم هیچ ضمانتی برای عملی کردن این پیمان وجود نخواهد داشت و جنگ آغاز میشود.
نیکولاس برنز یک دیپلومات سابقهدار امریکایی که در زمان رئیس جمهور جورج دبلیو بوش معاون وزیر خارجه بود میگوید این درست است که پیدا کردن یک راه برای برگشت قوای امریکا از افغانستان مهم است، ولی این اقدام باید با حوصله و تدریجی صورت بگیرد.
آقای خلیلزاد در ماه نوامبر به ژورنالیستان گفت میخواهد تا بهار نتایج جدی تلاشهای خود را ببیند.
یک مقام سابق افغان که در مورد مذاکرات خلیلزاد با طالبان معلومات عمیق دارد و نخواسته نامش ذکر شود، به خبرگزاری اسوشیتد پرس گفته است که رئیس جمهور ترمپ به خلیلزاد شش ماه وقت داده است که نتاییج کار خود را نشان بدهد.
از این رو تلاش سریع برای رسیدن به موافقت آغاز شده که ممکن است کارها بدون در نظرداشت عواقب آن عجولانه انجام شوند.
جینا هسپل رئیس اداره مرکزی استخبارات امریکا "سی، آی، ای" روز سه شنبه به جلسه مجلس سنای این کشور گفت اگر یک موافقت صلح تدریجی ایجاد شود باید همزمان با آن یک نظام جدی نظارتی هم بهمیان آید تا امریکا توانایی آنرا داشته باشد که در صورت ضرورت برای حفظ منافع ملی خود اقدام نماید.