حفیظ الله هاشمی کمیشنر کمیسیون مستقل انتخابات در واکنش به برخی گزارشها مبنی بر عزل اعضای این کمیسیون، به رادیو آزادی میگوید، در صورتیکه عزل شان مطابق قانون باشد، مورد قبول خواهد بود.
وی گفت:
"قانون انتخابات در این باره صراحت دارد و عزل و نصب کمیشنران مشخص است، اگر مطابق قانون صورت گیرد طبعاً که میپذیریم."
پیش از این برخی منابع معتبر حکومت افغانستان گفتهاند که تصمیم بر این است تا پس از اعلان نتایج نهایی انتخابات ولسی جرگه، اعضای فعلی کمیسیون مستقل انتخابات از وظایفشان عزل شوند.
این منابع که نخواسته اند در گزارش نامهای شان گرفته شود همچنان گفتهاند که حکومت و جامعه جهانی به این نتیجه رسیدهاند که اعضای فعلی کمیسیون مستقل انتخابات مورد قبول نیستند.
هفته گذشته سفارت امریکا در کابل نیز با نشر یک اعلامیه گفتهاست که آوردن "اصلاحات جدی" در نهادهای انتخاباتی افغانستان لازمی است.
پیش از این مؤسسه انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان «فیفا» نیز گفتهاست، در صورتیکه کمیشنران مرتکب نقض قوانین شوند، رئیس جمهور صلاحیت عزل آنها را دارد.
به گفته یوسف رشید رئیس این مؤسسه، رهبری کمیسیون مستقل انتخابات در موارد زیادی قوانین مربوط به انتخابات را نقض کردهاست.
تزویر در اسناد تحصیلی، حرمان از حقوق مدنی به حکم محکمه ذیصلاح، محکومیت به جرایم جنحه یا جنایت، عضویت در حزب سیاسی حین تصدی وظیفه، نقض قانون اساسی افغانستان، قانون انتخابات و سایر قوانین نافذه، غیابت مسلسل اضافه از بیست روز بدون دلایل موجه قانونی و برخی موارد دیگر از حالاتی اند که عزل کمیشنران را در ماده شانزدهم قانون انتخابات پیشبینی کردهاست.
رهبری فعلی کمیسیون مستقل انتخابات پس از مدیریت انتخابات ولسی جرگه، از سوی برخی نهادهای ناظر انتخابات و اعضای ولسی جرگه به ضعف، ناتوانی و نقض قوانین متهم شدند.
این کمیسیون ۲۹ سرطان سال آینده را به عنوان روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، شورای ولایتی، شوراهای ولسوالیها و انتخابات ولسی جرگه ولایت غزنی تعیین کردهاست.
حفیظ الله هاشمی عضو کمیسیون انتخابات به رادیو آزادی میگوید، در صورت آمدن تغییرات در رهبری این کمیسیون، تاریخ برگزاری انتخابات صدمه خواهد دید، زیرا به گفته وی چهرههای جدید به تجارب بیشتر نیاز دارند.
در همین حال عزیز بختیاری مشاور رئیس جمهور و عضو پیشین کمیسیون مستقل انتخابات میگوید، آوردن تغییرات در رهبری کمیسیون، چالش زا خواهد بود.
وی میگوید:
"اگر با همین کمیسیون و همین وضعیت طرف انتخابات برویم مشکلات جدی خواهد داشت ولی دست زدن به کمیسیون به هر بهانۀ هم خطرات بیشتر از این خواهد داشت، باید حکومت سعی کند همکاری کند، بودجه لازم را بدهد و همکاریهای دیگر را بکند، مهم تر از همه اینکه حکومت باید به هیچ وجه در امور کمیسیون دخالت نکند."
هر چند حکومت بارها دخالت در امور کمیسیونهای انتخاباتی را رد کرده اما آقای بختیاری میگوید، در برخی موارد مشکلات در کمیسیون انتخابات ناشی از دخالت و فشارهای است که از سوی حکومت و برخی زورمندان اعمال میشوند.
گزارش: نصرت پارسا