لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۸ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۵۸

کدام مشکلات پروسه صلح افغانستان را با چالش روبه‌رو کرده‌است؟


شورای عالی صلح افغانستان می‌گوید، برای ایجاد اجماع منطقه‌ای برای صلح، اقدامات صورت گرفته اما برخی چالش‌های موجود است که باید رفع شود.

در حالی‌که برای پروسه صلح افغانستان اجماع منطقه‌ای ایجاد شده اما شورای عالی صلح افغانستان می‌گوید که دو مشکل هنوز هم موجود است که این پروسه را با چالش روبه‌رو کرده است.

محمد اسماعیل قاسمیار عضو هیئت اجرائیه این شورا روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی چالش‌ها را این‌گونه بیان کرد.

محمد اسماعیل قاسمیار عضو هیئت اجرائیه شورای صلح
محمد اسماعیل قاسمیار عضو هیئت اجرائیه شورای صلح

او افزود:

"یکی دو مشکل موجود است، مشکل بزرگ اینست که رهبری طالبان می گویند که با حکومت افغانستان گفتگو نمی‌کنند، یک اندازه رقابت‌ها نیز موجود است مثلاً امریکا با چین، روسیه و ایران."

آقای قاسمیار می گوید، کشور های جهان و منطقه باید رقابت های شان را کنار بگذارند و صادقانه همکار شوند.

این در حالیست که در این اوآخر کوشش‌های حکومت افغانستان، امریکا و کشورهای منطقه در زمینه گفتگوهای صلح افغانستان نسبت به هر زمان دیگر بیشتر شده‌است.

به تازه‌گی زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا در امور صلح افغانستان در این باره با مقام های هندی گفتگو کرده است و دهلی جدید از رهبری و مالکیت پروسه صلح به دست افغان ها حمایت کرده است.

از سوی هم محمد عمر داوودزی رئیس دارالانشای شورای عالی صلح و نماینده خاص رئیس جمهور در امور منطقوی برای اجماع صلح سفر چهار روزه به پاکستان داشت که سفر وی امیدوار کننده خوانده شده و به گفته آنان پاکستان بر همکاری صادقانه اطمینان داده است.

حمد الله محب مشاور امنیت ملی افغانستان هم با همتای چینایی اش در باره پروسه صلح افغانستان گفتگو کرده و آن کشور در این زمینه ابراز همکاری کرده است.

پیش از این ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و روسیه از تلاش ها و همکاری شان در روند صلح افغانستان سخن زده‌اند.

از سوی هم برخی از اعضای کمیسیون روابط بین المللی مشرانو جرگه از جمله سید عباس حسینی از تلاش‌های اخیر در زمینه گفتگو های صلح استقبال می کند.

تالار ولسی جرگه افغانستان
تالار ولسی جرگه افغانستان

او افزود:

"حکومت افغانستان در این اوآخر نقش ارزنده داشته است، ختم جنگ و گفتگو با طالبان، مردم را امیدوار کرده است، امریکا در نقش میانجگر هم فعال حرکت کرده است و در موقف طالبان نیز تغییر آمده و نرمش دیده می‌شود."

نقش کشور های منطقه و همسایه در تامین صلح در افغانستان بسیار مهم دانسته میشود.

حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان هم به تازه‌گی گفته است که امریکا باید برای کشور های روسیه، چین، هند و همسایه های دیگر افغانستان، موقع نقش آفرینی در روند صلح افغانستان را بدهد.

اما در کل شورای عالی صلح افغانستان تاکید دارد که کشور های منطقه و جهان تنها میتواند در زمینه فراهم کردن گفتگو های صلح نقش بازی کنند تا نماینده های حکومت افغانستان و طالبان رو در رو گفتگو نمایند، موضوع که همواره طالبان از آن رو گشتانده اند.

گزارش: نورالله شایان

XS
SM
MD
LG