با گذشت چهار روز از سفر رئیس دارالانشای شورای عالی صلح به پاکستان، حالا مسئولان این شورا ابراز امیدواری میکنند که این سفر دستآورد خوب داشته باشد و پاکستان در فراهم ساختن زمینه برای مذاکرات بینالافغانی همکاری نماید.
محمد اسماعیل قاسمیار عضو ارشد هیئت اجرائیه شورای عالی صلح با اشاره به سفر رئیس دارالانشای این شورا به پاکستان روز جمعه به رادیو آزادی گفت که محمد عمر داوودزی از ملاقات با مقامات پاکستانی خوشبین است.
وی گفت:
"داوودزی صاحب از این ملاقاتهای خود خوشبین بوده و ابراز امیدواری کرد که به همین مدت کوتاه بتوانیم مذاکرات بینالافغانی را شروع کنیم. حکومت پاکستان نقش مهم دارد یعنی اگر آنها همکاری بکنند میتوانند به مذاکرات مستقیم بینالافغانی اثر بگذارند و موافقه رهبری طالبان را بگیرند."
هر چند آقای قاسمیار گفت که اکنون در دیدگاه حکومت پاکستان به رهبری عمران خان تغییر خوب دیده میشود اما مشخص نگفت که مقامات آن کشور چه وعدههای را به رئیس دارالانشای شورای عالی صلح دادهاند.
آقای قاسمیار میگوید که حکومت فعلی پاکستان توجه زیادی به رشد اقتصاد آن کشور داشته و این را درک کردهاست که تأمین صلح و ثبات در افغانستان به نفع اقتصاد و ثبات پاکستان میباشد.
محمد عمر داوودزی به روز سهشنبه هفته جاری در رأس یک هیئت شورای عالی صلح جهت گفتگو با مقامات پاکستانی به آن کشور سفر کرد.
رئیس دارالانشای شورای عالی صلح حین سفرش به پاکستان گفته بود که هدفش از سفر به پاکستان اینست تا تلاشهای کشورهای منطقه بشمول پاکستان در پیوند به پروسۀ صلح افغانستان را همآهنگ ساخته و آنرا به یک مسیر مشخص سوق بدهد.
به اساس معلومات شورای عالی صلح افغانستان، محمد عمر داوودزی در جریان سفرش با شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان، مولانا فضل الرحمن رهبر جمعیت علما و اسفند یار ولی خان رهبر حزب نشنل عوامی پاکستان و برخی مقامات و رهبران سیاسی آن کشور ملاقات کردهاست.
پیش از این احسان الله طاهری سخنگوی شورای عالی صلح به رادیو آزادی گفته بود که در ملاقات آقای داوودزی با وزیر خارجه پاکستان، رهبر جمعیت علما و رهبر حزب عوامی نشنل آن کشور موافقه صورت گرفت که پاکستان در رابطه با صلح افغانستان قدمهای عملی بر دارد و اجلاس مشترک علمای دو کشور به زودترین فرصت در پاکستان برگزار شود.
در این حال برخی از کارشناسان مسایل امور بینالمللی افغان میگویند که هر چند پاکستان همواره سیاست دوگانه در قبال افغانستان داشتهاست اما حالا فشارهای بینالمللی و برخی موارد دیگر این کشور را مجبور ساخته است تا در بخش صلح با افغانستان همکاری نماید.
حمید عزیزی یکی از این کارشناسان در مورد به رادیو آزادی گفت:
"دولت پاکستان با آنکه یک بخشی از کمکهای بزرگ ایالات متحده امریکا را از دست داده در حال حاضر مسیر تجارت افغانستان از طریق کشورهای دیگر صورت میگیرد و در کنار آن فشارهاییکه از جهتهای مختلف بر پاکستان وارد میشود بتواند آنرا کاهش دهد به همین خاطر پاکستانیها حالا مجبور استند که در این پروسه با دولت افغانستان همکاری کنند."
اما آقای عزیزی میگوید این وضعیت باید خوب مدیریت شود، زیرا به گفته وی هرگاه مدیریت درست صورت نگیرد و ما به شرایط برگردیم که منافع پاکستان در ادامه جنگ در افغانستان تأمین شود، امیدهای ما برای تأمین صلح و امنیت در کشور بر باد خواهد رفت.
جاوید حسن زاده