لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۱ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۱

منابع طالبان: نشست قطر با امریکا بخاطر برخی اختلافات به تعویق افتاد


آرشیف، دفتر طالبان در قطر
آرشیف، دفتر طالبان در قطر

منابع طالبان می‌گویند، نشست قطر میان هیئت این گروه و زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان بنابر اختلافات روی موضوعات در اجندای این نشست به تعویق افتاد.

برخی از منابع طالبان به خبرگزاری رویترز در مورد به تعویق افتادن نشست نماینده‌های این گروه با هیئت امریکایی در قطر گفته اند که روی برخی مسایل شامل در اجندا با هیئت امریکایی اختلافات وجود داشت.

در میان مسایل مورد اختلاف، اشتراک نماینده های حکومت افغانستان، اعلام احتمالی آتش بس و مبادله زندانیان شامل اند.

انتظار می‌رفت که نماینده‌های گروه طالبان این بار با هیئت امریکایی به رهبری زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان فردا و پس فردا در قطر با هم ببینند جای که دفتر غیر رسمی طالبان از ۲۰۱۳ میلادی بدین‌سو فعال است.

گفته شده بود که در این نشست دو طرف به مسایلی می‌پردازند که روی آن در نشست ماه پیش در ابوظبی نیز بحث شده بود.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع طالبان گزارش داده که هیئت امریکایی تأکید داشت که در نشست چهارشنبه و پنج‌شنبه قطر، نماینده‌های افغانستان نیز اشتراک کنند و در ادامه سال روان میلادی آتش‌بس احتمالی باید اعلام شود.

آرشیف، شماری از اعضای هیئت مذاکره کننده گروه طالبان در نشست مسکو
آرشیف، شماری از اعضای هیئت مذاکره کننده گروه طالبان در نشست مسکو

به گفته این منبع بنابر اختلافات روی این موضوعات، دو طرف به نتیجه رسیدند که در حال حاضر نشست قطر را به تعویق بیندازند.

سفارت امریکا در کابل تاکنون در این مورد چیزی نگفته است اما یک منبع دیگر طالبان در قطر به رادیو آزادی گفت که این نشست بخاطر مشوره‌های بیشتر به تعویق افتاده‌است.

منابع طالبان هم‌چنان به رویترز گفته اند که طالبان از هیئت امریکایی خواستار رهایی ۲۵ هزار زندانی شدند که در بدل آن این گروه نیز سه هزار اسیر را از بند رها می‌کنند اما به گفته این منبع هیئت امریکایی تمایل به صحبت روی مبادله زندانیان نداشت.

یک منبع دیگر طالبان به رویترز گفته است که گروه طالبان تا زمانی آتش‌بس را اعلان نخواهد کرد که خواست‌های اساسی این گروه از سوی امریکا برآورده نشود.

به باور این منبع، طالبان احساس می‌کنند که زلمی خلیل‌زاد صلاحیت فیصله های مهم در مورد بسیاری مسایل را ندارد.

پیش از این منابع طالبان در قطر بروز سه شنبه به رادیو آزادی گفتند که برای دور بعدی گفتگو ها با هیئت امریکایی به رهبری زلمی خلیل‌زاد آمادگی های لازم گرفته شده‌است.

این منبع که نخواست نامش گرفته شود به رادیو آزادی گفت که در این نشست سه نماینده این گروه از پاکستان نیز اشتراک خواهند کرد.

وی افزود که در این سه تن امیرخان متقی، وزیر اطلاعات و تعلیم تربیه رژیم طالبان، ملا عباس اخند، وزیر صحت عامه زمان طالبان که اکنون به عنوان نماینده رسمی این گروه برای پاکستان کار می‌کند و داکتر فقیر یکی از نزدیکان گروه حقانی و مسئول زخمی های طالبان شامل اند.

این سه تن در گفتگو های ابوظبی که ماه پیش بین گروه طالبان و هیئت امریکایی به رهبری زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص وزارت خارجه این کشور برای صلح افغانستان دایر شد نیز اشترک کرده بودند.

گروه طالبان همواره گفتگو با نماینده‌های حکومت افغانستان را رد کرده و حتی در نشست ابوظبی نیز حاضر نشدند که با هیئت مذاکره کننده حکومت افغانستان که به آنجا رفته بود دیدار کنند.

پس از ملاقات میان طالبان و زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان در ابوظبی، رسانه های امریکایی گزارش دادند که امریکا روی خروخ نصف نیروهایش از افغانستان غور می‌کند.

با آنکه این گزارش‌ها تا کنون رسماً از سوی مقام‌های امریکایی تأیید نشده‌اند اما گفته شده که پنتاگون روی پلان کار می‌کند که اگر عملی شود منجر به خروج حدود هفت هزار نیروی امریکایی از افغانستان خواهد شد.

خروج نیروهای خارجی از افغانستان یکی از خواست های کلیدی گروه طالبان است و منبع طالبان که با رادیو آزادی صحبت کرد گفت که این خواست در ملاقات های پیشین با هیئت امریکایی مطرح شده و این بار هیئت امریکایی پاسخ در این مورد را با نماینده‌های طالبان در قطر شریک خواهد ساخت.

همزمان با افزایش تلاش‌های صلح افغانستان، مسوده یک طرح صلح برای افغانستان که از سوی نهاد تحقیقی امریکایی RAND تهیه شده به رسانه ها درز کرده‌است.

گفته می‌شود که این طرح صلح با مقام‌های افغان نیز شریک شده‌است.

بر اساس خبرگزاری رویترز که مسوده این طرح را بررسی کرده‌است، این طرح پیشنهاد می‌کند که امریکا و ناتو نیروهای شانرا مرحله به مرحله در مدت هژده ماه از افغانستان بیرون کنند، این طرح می‌افزاید که ایالات متحده امریکا ممکن کمک های غیر نظامی اش را به افغانستان ادامه داده و همکاری های کشور های کمک کننده را در این رابطه جلب کند.

مقام‌های افغان و یا هم دفتر زلمی خلیل‌زاد در واشنگتن تاکنون در مورد این طرح صلح برای افغانستان چیزی نگفته اند.

XS
SM
MD
LG