لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۱ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۰۶

برخی کشورها در مورد خروج ناگهانی قوای امریکا از افغانستان نگرانی دارند!


آرشیف/ نیروهای امریکا در افغانستان
آرشیف/ نیروهای امریکا در افغانستان

یک تعداد از کشورهای همجوار افغانستان در مورد بیرون رفتن ناگهانی قوای امریکا از افغانستان نگرانی دارند، زیرا ممکن است این کشورها بار دیگر با موج مهاجرین رو‌به‌رو شوند.

در کابل دیپلوماتان یک تعداد کشورها گفته اند که اگر امریکا یکباره قوای خود را از افغانستان خارج کند خطر آن وجود دارد که بار دیگر هزاران نفر مهاجر شوند.

کشورهای همسایه افغانستان که با مقامات امریکایی صحبت کرده اند، دیپلومات‌های آن‌ها به خبرگزاری رویترز گفته اند آن‌ها بر پالیسی‌های خود غور می‌کنند و برای تقویه سرحدات خود اقدام کرده‌اند.

دیپلومات یک کشور آسیایی که نخواسته نامش ذکر شود به رویترز گفته است هرچند تا حال امریکا پلان خروج قوای خود را از افغانستان روشن نکرده، ولی آنها خواهان یک برنامه واضح می‌باشند.

این دیپلومات اظهار نگرانی کرده است که وضیعت شاید به سرعت از بد، بدتر شود.

این دیپلومات اظهار نگرانی کرده است که وضیعت شاید به سرعت از بد، بدتر شود.

سخنگوی قصر سفید هفته گذشته گفت رئیس جمهور ترمپ تا حال به وزارت دفاع دستور نداده است که سربازان را از افغانستان خارج کند ولی با وصف آنهم اداره رئیس جمهور ترمپ این خبرها را که می خواهد نصف ۱۴ هزار سربازی را که امریکا در افغانستان دارد خارج کند، نه تائید کرده و نه رد.

گزارش‌ها در مورد خروج قوای امریکا از افغانستان در یک زمانی نشر شدند که تلاش‌های صلح در افغانستان اوج گرفته است.

نماینده خاص وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان زلمی خلیل‌زاد بار اخیر ماه گذشته در مرکز امارات متحد عرب ابوظبی با نماینده‌گان طالبان صحبت کرد.

این صحبت‌ها تا حد زیاد روی خروج قوای امریکا از افغانستان و آتش بس تمرکز داشت.

به نظر یک تعداد از کارشناسان یک تعداد کشورهای منطقه به شمول پاکستان، ایران و روسیه از مدت‌ها به این سو شک دارند که شاید امریکا خواهان حضور دایمی در افغانستان باشد، اما در عین حال این کشورها نمی خواهند که امریکا بشکل آنی قوای خود را از افغانستان خارج کند.

نصرالله ستانکزی کارشناس امور سیاسی و حقوقی و استاد پوهنتون کابل می‌گوید کشور‌های منطقه در مورد امنیت و ثبات افغانستان در نبود قوای امریکا نگرانی دارند و همزمان به آن ایجاد قرارگاه نظامی امریکا در منطقه را به ضرر خود می‌شمارند.

نصرالله ستانکزی کارشناس امور سیاسی و حقوقی و استاد پوهنتون کابل
نصرالله ستانکزی کارشناس امور سیاسی و حقوقی و استاد پوهنتون کابل

​او افزود:

"به نظر من یک تعداد از این کشورها حضور دایمی امریکا و حضور قرارگاه‌های امریکا را در افغانستان به ضرر خود می دانند و قبول ندارند و در دراز مدت از بیرون شدن تدریجی این قوا با احتیاط استقبال می کنند. ولی از سوی دیگر ترس دارند که اگر بحران افغانستان بخوبی مدیریت نشود و منافع آنها تامین نگردد، این برای آنها یک تهدید به شمار میرود."

گریم سمیت مشاور مرکز بین المللی بررسی بحران‌ها می‌گوید هرچند یک تعداد از کشورها شاید در مورد خروج قوای امریکا از افغانستان احتیاطکارانه خوشبینی نشان میدهند، ولی آن‌ها این را هم نمی خواهند که این قوا با عجله خارج شوند.

به نظر وی خروج فوری قوای امریکا شاید سبب یک جنگ داخلی دیگر در افغانستان شود و تمام منطقه را بی‌ثبات بسازد.

به گفته سمیت همسایه‌گان افغانستان این را نمی‌خواهند و موقف مبهم واشنگتن در این باره آنها را نیز در حالت مبهم قرار داده است.

پاکستان که در چند دهه به میلیونها مهاجر افغان جای داده بود و هنوز هم در حدود یک و نیم میلیون مهاجر افغان در خاک آن بسر میبرند کار ساختن موانع سرحدی را سریعتر ساخته است.

همسایه دیگر افغانستان ایران هم که گفته می شود تا حال بیش از یک میلیون مهاجر افغان در آن حضور دارند از خروج ناگهانی قوای امریکا از افغانستان بخاطری نگران است که بازهم موج نو مهاجرین افغان به این سمت در حرکت خواهند شد.

ترکیه هرچند با افغانستان سرحد مشترک ندارد اما اکثر افغان‌ها برای مهاجرت به سمت اروپا خود را اول به ترکیه می‌رسانند.

یک مقام سفارت ترکیه در کابل گفته است هرچند تعداد مهاجرین غیر قانونی به این کشور هر روز بیشتر می شود ولی این کشور تا حال سرحدات خود را به روی آنها نسبته است.

در سال ۲۰۱۸ به گفته پولیس ترکیه در حدود ۹۰ هزار افغان با اسناد جعلی داخل ترکیه شده اند که نسبت به یک سال قبل دو برابر می باشد.

در حالی که مذاکرات در مورد آینده افغانستان به یک مرحله نو داخل شده است و طالبان سعی می کنند به افغان‌ها اطمینان بدهند که بعد از خروج قوای خارجی از افغانستان در مورد آینده نگرانی نداشته باشند، اما به نوشته رویترز افغانها به موقف نو طالبان اعتماد ندارند.

سید رفیع سادات یک محصل افغان در هرات می گوید طالبان بازهم مقررات شدید را وضع خواهند کرد و دموکراسی را از بین خواهند برد.

به گفته او اگر قوای امریکا از افغانستان خارج شوند برای آینده امیدواری وجود نخواهد داشت و برای آنها بجز از ترک وطن راه دیگری باقی نمی ماند.

XS
SM
MD
LG