وزارت دفاع ایالات متحده به تازگی گفتهاست، به اساس گزارش، ایران نامزدان سیاسی در افغانستان را به خاطر کسب نفوذ تمویل میکند.
این در بخشی از گزارش ۱۱۷ صفحهای زیر نام "تقویت امنیت و ثبات در افغانستان" که در ماه دسمبر به کانگرس ایالات متحده فرستاده شده، آمدهاست.
در این گزارش که رویدادهای افغانستان را از اول ماه جون تا سیام ماه نومبر ۲۰۱۸ پوشش داده، آمده که اعضای پارلمان و مقامهای امنیتی نیز گزارش داده اند که ایران به مقامهای محلی و مرکزی به خاطر پیشبرد منافع خود رشوه دادهاست.
اما، در گزارش نامی از هیچ کسی برده نشدهاست.
در ادامه گفته شده که ایران خواهان یک حکومت با ثبات در افغانستان است که پاسخگوی اهداف ایران باشد، از امحای شاخۀ خراسان گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش گرفته تا خروج نیروهای ایالات متحده و ناتو، و حراست از نگرانیهای ایران مانند حق آبه و امنیت مرزی.
در گزارش همچنین آمدهاست که ایران به هدف مقابله با حضور نیروهای ایالات متحده و متحدانش در افغانستان، مبارزه با شاخۀ خراسان گروه موسوم به دولت اسلامی، و داشتن نقش میانجی در گفتگوهای صلح، به طالبان اسلحه، مواد انفجاری، آموزش و پول دادهاست.
تهران که در گذشته چنین اتهامها را رد کرده هنوز در مورد یافته های این گزارش جدید رسماً تبصره نکردهاست.
صبغت الله احمدی سخنگوی وزارت خارجۀ افغانستان هم شام شنبه به رادیو آزادی گفت، هنوز به چنین نتیجۀ در مورد ایران نرسیدهاند.
وی میگوید:
"ما حداقل تاکنون به این گونه چیزهای نرسیدهایم، به یک چنین نتیجۀ که ایرانیها یک چنین کارهای تخریبی در افغانستان بکنند. جمهوری اسلامی ایران روابط بسیار خوب و نیک با ما داشته است."
اما، فضل الرحمن خادم مدیر مبارزه با تروریزم قوماندانی امنیه ولایت هرات به تازگی ادعا کرده که اغلب ترورها در این ولایت از سوی سپاه پاسداران ایران انجام میشود.
وی گفت:
"هشتاد فیصد ترورهای که در هرات انجام شده از طرف کشور ایران، سپاه پاسداران و محمود افخمی رشیدی سر قنسول ایران در هرات سازماندهی میشود و تیم اطلاعاتیشان اینها را آبیاری میکنند و هر کس که خوششان نیاید او را ترور میکنند و اخلال و ناامنی را در هرات به وجود میآورند."
به گزارش خبرنگار محلی رادیو آزادی، اداره محلی هرات و سر قنسول ایران در این ولایت در مورد این ادعاها ابراز نظری نکردهاند.
رحیمه جامی یک عضو کمیسیون امور خارجی ولسی جرگۀ افغانستان است.
او میگوید که تهران با سیاستهای ایالات متحده در منطقه و افغانستان در تقابل قرار دارد.
تحلیل جامی این است:
"دولت ایران با تمام توان که داشته باشد، میخواهد ایالات متحده و ناتو را در افغانستان زمینگر کند. پس همه تلاش خود را به خرچ میدهد که ایالات متحده امریکا مأیوس شده از منطقه بیرون شود."
این همه در حالی است که به تازگی، خبرگزاری ایرنا گزارش داد که ایران با طالبان افغان گفتگو کردهاست.
جزئیات این گفتگوها اما روشن نشده است.
همچنین، به تازگی، علی شمخانی مشاور امنیت ملی ایران در کابل به طور جداگانه با رهبران حکومت وحدت ملی افغانستان دیدار کرد.
در یک خبرنامۀ ارگ ریاست جمهوری افغانستان آمد که رئیس جمهور غنی و شمخانی در موردروابط بین افغانستان و ایران، اهمیت اجماع منطقوی، روند صلح به رهبری و مالکیت افغانها و مبارزۀ مشترک علیه تروریزم، بحث و تبادل نظر کردند.