لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۱ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۰

شورای عالی صلح: نشست جده سر آغاز یک امید برای حکومت افغانستان است


آرشیف، عطاالرحمن سلیم معاون شورای عالی صلح افغانستان
آرشیف، عطاالرحمن سلیم معاون شورای عالی صلح افغانستان

نشست جده بار دیگر حکومت افغانستان را به آغاز گفتگوهای صلح امیدوار ساخته است و این بار شورای عالی صلح تأکید می‌ورزد که نشست جده سر آغاز یک امید برای حکومت افغانستان است.

عطاالرحمن سلیم معاون شورای عالی صلح روز جمعه "۷ جدی ۱۳۹۷"در صحبت با رادیو آزادی گفت که نشست دوم در پیوند به صلح هفته آینده در شهر جده، برگزار می‌گردد.

آقای سلیم تأکید می‌ورزد که در کنار ایجاد سهولت‌ها برای آغاز گفتگوهای صلح و برداشتن موانع از سر راه صلح که هدف برگزاری این نشست است، طالبان نیز مواردی را مطرح خواهند کرد که قابل بحث خواهد بود.

وی می‌گوید:

"امیدوار هستم که در این نشست که به ادامه نشست ابوظبی برگزار می‌گردد، یک سلسله انکشافات را داشته باشیم؛ زیرا طالبان نیز وعده کرده بودند که با رهبری ما در پیوند به موارد حل ناشده گفتگو می‌کنیم هدایات آنان را گرفته مشوره کرده در نشست جده یک سلسله پیشرفت های را می‌داشته باشیم."

به گفته شورای عالی صلح، نشست جده که به ادامه نشست ابوظبی برگزار می‌گردد، در آن نمایندگان امریکا، زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان، نمایندگان حکومت افغانستان، پاکستان، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و طالبان اشتراک می‌ورزند.

این شورا در باره این‌که این نشست در کدام روز هفته آینده برگزار خواهد شد چیزی نمی‌گوید.

با این همه، از نشست سه روزه که در شهر ابوظبی امارات متحدۀ عربی در پیوند به صلح افغانستان برگزار شده بود، بیشتر از یک هفته می‌گذرد.

نشستی که در آن زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان به شمول شماری از مقام‌های امریکایی، نمایندگان پاکستان، امارات متحدۀ عربی، عربستان سعودی، طالبان و هیئت شورای عالی صلح اشتراک ورزیده بودند.

هر چند ریاست اجرائیه و شورای عالی صلح در دومین روز این نشست اظهار امیدواری کردند که نمایندگان طالبان با هیئت افغانستان گفتگوهای رو در رو خواهند داشت؛ اما نمایندگان طالبان در دومین روز این نشست نیز با این هیئت دیدار نکردند.

با پایان سومین روز نشست ابوظبی که باز هم تلاش‌های این هیئت در آن بی‌نتیجه بود، ریاست جمهوری واکنش تند نشان داد و با پخش اعلامیه‌یی گفت که برخورد طالبان با این هیئت خلاف توقع آنان بوده‌است.

در این اعلامیه نوشته شده بود که طالبان با این کارشان نشان دادند که خیر منطقه را نمی‌خواهند، متعهد به صلح نیستند و در پی تداوم جنگ استند و این کار برای این گروه یک شکست سیاسی خواهد بود.

اکنون شماری از اعضای کمیسیون روابط بین‌الملل ولسی جرگه به این باور استند که نشست جده دستآورد به همراه خواهد داشت؛ اما مشروط بر این‌که حکومت افغانستان آنرا درست مدیریت کند و هیئت قوی به نمایندگی حکومت برای اشتراک و گفتگو به جده بفرستد.

سید علی کاظمی یکی از اعضای این کمیسیون در این باره می‌گوید:

"مدیریت این و یکجا کرد این صداها بر عهده حکومت است، ما باید بپذیریم که باید با حکومت همکاری کنیم به شرطی که حکومت برای اجماع ملی مطابق معیارها و با حضور احزاب و مجموع فعالان مدنی تلاش‌های خود را در این راستا انجام دهد، ما باید به نتایج این نشست خوشبین باشیم و به نگاه منفی به آن نه نگریم."

در این میان شورای عالی صلح بار دیگر به همکاری پاکستان در این راستا تأکید می‌ورزد و می‌گوید تاکنون هیچ‌گونه اقدام صادقانه از سوی این کشور در این راستا محسوس نبوده‌است، آنچه شماری از آگاهان نیز به آن اشاره می‌کنند و سیاست‌های این کشور را یگانه سد راه صلح افغانستان می‌خوانند.

ودیر صافی یکی از آگاهان روابط بین‌الملل می‌گوید با توجه به در گرو گیری صلح افغانستان از سوی پاکستان، زمان آن رسیده تا امریکا فشارها و تحریم‌های بیشتری را به آن کشور وارد سازد در غیر آن، چنین نشست‌ها نتیجۀ جز امتیازگیری اسلام آباد سودی برای افغانستان نخواهد داشت.

نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG