کابل میگوید اجلاس امروز مسکو در رابطه به صلح افغانستان مطابق اجلاس کشورهای مستقل مشترک المنافع نیست که افغانستان هم در آن اشتراک داشت و از این رو به اجلاس مسکو نمایندگان حکومت افغانستان ارسال نشدهاند.
با آغاز اجلاس مسکو امروز جمعه وزارت خارجه افغانستان طی اعلامیهای گفتهاست افغانستان از هر تلاش صلح استقبال میکند ولی در این راستا به رهبری و مالکیت افغانها تاکید دارد.
در اعلامیه گفته شده که حکومت افغانستان بر روند صلح طبق پیشنهادات پروسه کابل و تاشکند تاکید میورزد که به اساس آن مذاکرات صلح بین حکومت افغانستان و طالبان باید مستقیم باشد.
در اعلامیه تاکید شدهاست که شورای عالی صلح افغانستان بحیث یک ارگان مستقل و غیر حکومتی ملی در اجلاس مسکو سهم گرفته است.
اما با وصف این وزارت خارجه افغانستان امیدوار است که اجلاس مسکو راه را برای مذاکرات مستقیم بین حکومت و طالبان باز نماید.
صبغتالله احمدی سخنگوی وزارت خارجه افغانستان به رادیو آزادی گفت:
"مطابق به تفاهمی که میان ما و روسیه شده این نشست باید منتج به گفتگو های مستقیم صلح میان افغانستان و طالبان گردد. ما انتظار داریم که پس از این نشست طالبان به گفتگوهای مستقیم صلح با ما رو بیاورند."
وزارت خارجه افغانستان در عین حال خواستهاست که به طالبان نباید اجازه داده شود که از این اجلاس همچون یک ابزار استفاده نمایند.
اجلاس مسکو به اشتراک نمایندگان شورای عالی صلح افغانستان و طالبان از سوی وزیر خارجه روسیه سرگی لاوروف افتتاح شد.
آقای لاوروف اظهار داشت که این اجلاس به آغاز مذاکرات مستقیم بین حکومت افغانستان و طالبان کمک خواهد کرد:
"ما به نمایندگان شورای عالی صلح افغانستان و طالبان خیر مقدم میگوییم. اشتراک آنها در این اجلاس برای ایجاد شرایط درست به آغاز مذاکرات مستقیم بین حکومت افغانستان و طالبان و دیگر طرفهای سیاسی و اجتماعی، کمک خواهد کرد."
بعد از آن که گروه داعش در سوریه و عراق به شکست رو به رو شد و به سمت افغانستان رو آورد روسیه پیهم ابراز نگرانی میکند که این گروه به کمک غرب تلاش خواهد کرد که از افغانستان به آسیای میانه و از آنجا به روسیه نفوذ کند.
آقای لاوروف از کشورهای منطقه خواست که به افغانستان کمک کنند تا ریشه داعش از این کشور کنده شود:
"همکاران محترم: کشورهای ما و شما همه به تهدید تروریزم جهانی که یک هدف آن افغانستان میباشد، رو به رو اند. گروههای پیشتاز تروریستی که داعش از آنها نمایندگی میکند، بدون کمک خارجی نمیتوانند به مقصد انتقال فعالیتهای خود از افغانستان به کشورهای آسیای میانه و منطقه اقدام کند. هدف کشورها و سازمانهای فعال منطقه اینست که به افغانستان کمک کنیم تا تهدید تروریزم را ریشه کن کند."
اجلاس مسکو که باید در ماه سپتمبر گذشته برگزار میشد بخاطر اعتراض حکومت افغانستان که گفت پروسه صلح افغانستان باید به رهبری و مالکیت افغانها پیش برود و در هر نوع مذاکرات باید حکومت افغانستان طرف اساسی آن باشد تا حال به تاخیر افتاد.
در اجلاس فعلی مسکو بعضی از اعضای شورای عالی صلح افغانستان تحت رهبری معاون این شورا عزیزالله دین محمد همچون نمایندگان یک اداره غیر حکومتی اشتراک دارند.
امریکا هم موافق برگزاری کنفرانس در مسکو به شکل کنونی آن نبود ولی اکنون یک دیپلومات سفارت امریکا در مسکو بحیث ناظر در این اجلاس سهم دارد.
از سوی طالبان یک هیئت از دفتر سیاسی آنها در قطر به مسکو رفتهاست.
نمایندگان کشورهای همسایه افغانستان از جمله پاکستان و ایران هم در این اجلاس سهم دارند.