لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۲ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۴۴

در انتخابات ولسی جرگۀ افغانستان کی‌ها نامزد شده‌اند؟


ولسی جرگه افغانستان ۲۵۰ کرسی دارد. در این انتخابات بیش از ۲۵۰۰ تن نامزد شده‌اند که ۴۱۷ تن آن‌ها خانم‌ها اند.

چون در ولایت غزنی انتخابات برگزار نمی‌شود و وکلای فعلی آن به کار شان ادامه خواهند داد، نامزدان به غیر از ۱۱ کرسی ولایت غزنی، برای احراز ۲۳۹ کرسی باقیمانده ولسی جرگه افغانستان مبارزه می‌کنند.

آژانس خبری فرانس پرس در مورد فواید و تهدیدهای نامزد شدن در انتخابات ولسی جرگه افغانستان گزارشی را به نشر رسانیده، در بخشی از آن می‌نویسد:

در این انتخابات در بین نامزدان از دکتورها و ملاها گرفته تا فرزندان شماری از جنگسالاران سابق و فمنیست‌ها شامل اند. حتی کسانی هم اند که سابقۀ جرمی دارند.

در بین نامزدان افرادی اند که برای نخستین بار برای ولسی جرگه کمپاین انتخاباتی را پیش می‌برند.

عکس‌های دیجیتالی نامزدان با علایم انتخاباتی شان روی دیوارها، پایه‌های برق، در رستورانت‌ها، دکان‌ها و سایر محلات عامه نصب شده‌است، تا کسانی‌که در افغانستان سواد ندارند، هنگام رأی دهی به آسانی بتوانند نامزد دلخواه شان را پیدا کنند.

پیام عمدۀ نامزدان اینست که امنیت را بهبود بخشیده، از فساد اداری جلوگیری خواهند کرد.

در کشوری که زنده‌گی روزانۀ آن تحت سایه حملات انتحاری و افراد مسلح قرار دارد، پیش بردن کمپاین‌های انتخاباتی کار ساده نیست.

در جریان انتخابات در نتیجه حملات بالای گردهمایی‌های نامزدان صدها تن کشته و زخمی شدند.

در یکی از این حملات عبدالجبار قهرمان نامزد ولسی جرگه در ولایت هلمند کشته شد.

به گفته کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان تا اکنون حدود ده نامزد کشته شده‌اند.

وظیفه اساسی اعضای ولسی جرگۀ افغانستان، قانونگذاری، اصلاح قوانین و نظارت از کار حکومت این کشور است.

  • اما عضویت در ولسی جرگۀ افغانستان فواید دیگر هم دارد!

معاش ماهوار هر وکیل ۲۰۰ هزار افغانیست، محافظان امنیتی و موتر هم دارند. در کشوری‌که نصف نفوس آن زیر خط فقر زنده‌گی می‌کنند، ۲۰۰ هزار افغانی یک مبلغ هنگفت محسوب می‌شود.

فایده‌ای دیگر عضویت در ولسی جرگه اینست که بر اساس قانون وکلا از محاکمه و زندان مصونیت دارند. آن‌ها می‌توانند از موقف شان در معاملات تجارتی استفاده کنند.

دو دور گذشتۀ ولسی جرگه افغانستان نشان می‌دهد که اکثر وکلا در مناطق موکلان شان زنده‌گی نمی‌کردند و همه در شهر کابل گرد آمده بودند.

به نوشته آژانس خبری فرانس پرس، نامزدی هم وجود دارد که از سلول زندان کمپاین انتخاباتی‌اش را پیش برد و آرزو داشت، نماینده‌گی مردم ولایت فراه را حاصل کند.

عبدالکریم شفق که به جرم فریبکاری زندانیست، فقط دو روز قبل از دایر شدن انتخابات در جریان دورۀ سکوت، توسط کمیسیون شکایات انتخاباتی از شمار نامزدان حذف شد.

علی رضا روحانی سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی به رادیو آزادی گفت، بر اساس قانون صرف کسانی‌که توسط محکمه به جرایم ضد بشری، جنایات و تعرض به حقوق مدنی به بیش از پنج‌سال حبس محکوم شده باشند را می‌توان از لیست نامزدان حذف کرد.

کمیسیون شکایات انتخاباتی درست دو روز قبل از انتخابات، هفت تن که همه شرایط را پوره نکرده، یا دروغ گفته بودند را از لیست نامزدان حذف کرد.

به نوشته آژانس خبری فرانس پرس، در بین نامزدان، شخصی هم وجود دارد که وعده کرده‌است، سرک ها را از طلا و لاجورد و مکاتب را از الماس خواهد ساخت.

  • رأی دهنده‌گان در مورد نامزدان چه فکر می‌کنند؟

بر اساس یک سروی بنیاد آسیا (Asia Foundation) که حدود یک ماه قبل نشر شد، حدود ده درصد افغان‌هایی‌که در این سروی با آن‌ها صحبت شده‌است، اطمینان دارند که نامزدان ولسی جرگه، ملی فکر می‌کنند.

سی و هفت درصد افغان‌های در این سروی با آن‌ها صحبت شده‌است، باور دارند که نامزدان به منافع شخصی خود اتکا دارند.

توماس روتیگ، معاون شبکه تحلیلگران افغان به آژانس خبری فرانس پرس گفته‌است، هدف اکثر نامزدان خودگذری و قربانی دادن برای منافع مردم نیست، بلکه به‌خاطر کسب پول نامزد شده‌اند.

با وصف این همه، آژانس خبری فرانس پرس می‌نویسد که خریداری رأی و پُر ساختن صندوق‌های رأی دهی در افغانستان، یک کار تازه نیست.

XS
SM
MD
LG