شماری از بزرگان قومی کوچیها میگویند شماری از نامزدان که خودشان را زیر نام نماینده کوچیها نامزد انتخابات ولسی جرگه کردهاند، از میان کوچیها نیستند و نه از آنان نمایندهگی میتوانند.
رمضان کوچی یکی از نمایندهگان کوچیها روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، کسانیکه زیر نام نمایندهگان کوچیها خودشان را نامزد میکنند، فریب دادن است از بهر راه یافتن به کرسیهای ولسی جرگه.
او افزود:
"در میان نامزدان شماری از زنان و یا مردان نیز استند که تنها نام کوچیها را شنیدهاند، نه کوچی استند و نه از رسم و رواج های این مردم چیزی میدانند، از مشکلات کوچیها نیز آگاه نیستند، تنها تمثیل کوچی بودن را میکنند و خودشان را به اهداف شان می رسانند که همانا وکالت در ولسی جرگه است."
بر بنیاد قانون اساسی افغانستان، ده کرسی برای نمایندهگان کوچیها در ولسی جرگه اختصاص داده شدهاست که از این میان باید سه کرسی آن را نامزدان زن احراز کنند.
از سوی دیگر ایوب خان یکی دیگر از بزرگان کوچیها میگوید بیشتر کسانی که خودشان زیرنام نماینده کوچیها نامزد ولسی جرگه کرده اند، زن استند.
او میگوید نمایندهگانی که در گذشته نیز زیر نام نمایندهگان کوچی ها به ولسی جرگه راه پیدا کرده بودند هیچ کاری برای کوچی ها انجام نداده اند.
او افزود:
"به دوره گذشته وکالت ولسی جرگه نیز وکیلای راه یافتند که پیش از وکالت زورمند بودند و بالای مردم حاکمیت میکردند و به همین اساس به وکالت رسیدند، آنان هیچ توجهی به مشکلات ما نکرده اند و بیشتر متوجه منافع شخصی خودشان بودند."
این انتقادها در حالی مطرح میگردد که، شماری از نامزدان انتخابات ولسی جرگه خودشان را زیر نام نمایندهگان کوچی ها نامزد کرده اند.
شماری از نامزدان انتخابات ولسی جرگه خودشان را زیر نام نمایندهگان کوچی ها نامزد کرده اند.
در این میان ذبیح الله سادات معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات در صحبت با رادیو آزادی میگوید که نامزدان بر حال از کوچیها برای انتخابات ولسی جرگه آن معیارها را که یک نامزد کوچی باید داشته باشد، دارند.
او افزود:
"کسانیکه خودشان را به نمایندهگی از کوچیها نامزد کرده اند، اکثریتشان کوچی استند، معیارهای یک نامزد و کمیسیون را دارند، کسانی خودشان را از کوچیها نامزد کرده، میتوانند که در تذکرهشان کوچی درج باشد، که نامزدان برحال این معیارها را داشته اند."
با این همه ریاست مستقل امور کوچیها میگوید، این مشکلات با آنان نیز شریک ساخته شدهاست که شماری از نامزدان کوچی نیستند، بلکه به این نام خودشان را نامزد ولسی جرگه کردهاند.
اکنون، ۱۰ کرسی ولسی جرگه برای نمایندهگان کوچیها اختصاص داده شده است و ۴۴ تن از نامزدان به شمول نامزدان زن برای احراز این کرسیها در رقابت تنگاتنگ قرار دارند.
در حال حاضر حدود ۵ میلیون کوچی در افغانستان زندگی میکنند که از این میان، نیم میلیون آنان ثبت نام کردهاند.
عبدالرحمان تسل یکی از فعالان مدنی است، او که کوچی است از دیگر کوچیها میخواهد تا برای کسانی رای دهند که شایستگی و توانایی راه یافتن به کرسیهای ولسی جرگه را داشته باشند.
او گفت:
"خواست ما این است که اگر این بار مردم ما رای میدهند برای کسانی رای دهند که از روی برنامه، توانایی، تحصیل و دانایی رای دهند تا در زندهگی مردم بیچاره ما تغییر بیاید و نمایندهای داشته باشیم که، به مشکلات کوچیها رسیدهگی بکنند و صدای رسای این مردم باشند و از حق و حقوق ما دفاع کنند."
تسل میگوید، در حال حاضر در میان کوچیها نیز دهها جوان آموزش دیده استند که میتوانند سرنوشت آینده شان را رقم زنند.
گزارش: نظیفه محبوبی