لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۶ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۰۸

امیدواری باشنده‌گان کابل به باران، از ترس خشک‌سالی!


در برخی از نقاط شهر کابل امروز باران بارید.

شماری از کاربران فیسبوک تصاویر از باران را نشر کرده و از باریدن باران به دیگران خوشخبری دادند اما براساس تخمین سازمان ملل متحد، افغانستان امسال نیز با خشک سالی روبروست.

به گفته این سازمان، نسبت به سال های دیگر امسال بارش باران در افغانستان هفتاد درصد کاهش خواهد داشت و این پنجمین سال پی در پی است که حاصلات دهاقین در حال کم شدن است.

سازمان ملل افزوده که از سه حصه افغانستان دو آن دچار خشک سالی شده و این کشور امسال با زمستان گرم روبه‌رو خواهد شد.

این سازمان همچنان گفته است که امسال در نتیجه خشک سالی شدید در افغانستان تا دو میلیون نفر بگونه عاجل به مواد خوراکی و آب پاک آشامیدنی نیاز دارند.

شهر کابل
شهر کابل

به دلیل خشک سالی سطح آب‌های زیر زمینی بیشتر کاهش خواهد یافت.

این خبر خوش به باشنده‌های مناطقی نیست که حاصلات زمین‌شان به آب زیاد نیاز دارد و یا هم کاریز دارند.

محمد اکبر منصورزی یکی از باشنده‌های ولسوالی غورماچ ولایت فاریاب می گوید، خشک سالی که امسال با آن روبه‌رو شده اند در ۶۰ سال گذشته نظیر آن‌را ندیده بود.

او در صحبت با رادیو آزادی در مورد وضعیت منطقه‌ شان گفت:

"بر علاوه چهل سال جنگ، ولسوالی ما چنان با خشک سالی روبه‌روست که در شصت سال اخیر سابقه نداشته است، زراعت ما بکلی از بین رفته است، مواشی ما تلف شده و اکنون نوبت به تلف شدن انسان‌ها رسیده که هیچ نوع امکانات غذایی و زراعتی ندارند."

این باشنده ولسوالی غورماچ فاریاب از حکومت می خواهد تا هرچه زودتر اقدام کند در غیر آن به گفته او احتمال یک فاجعه انسانی میرود:

"امیدوارم که ریاست مبارزه با حوادث طبیعی، تجار ملی و موسسات خارجی کمک کنند در غیر آن فاجعه ببار خواهد آمد."

محمد عزیز یک باشنده ولسوالی تیوره ولایت غور می گوید، مردم در آنجا نیز با مشکل مشابه دچار اند.

او بیشتر گفت:

"با وجود قتل و قتال جاری ما امسال با خشک سالی روبه‌رو شدیم ما در این دامنه‌های کوه با خشک سالی گیرماندیم نه مواشی ما خوراک دارد و نه خود ما."

اداره هماهنگی کمک‌های بشری سازمان ملل در ۲۰م سپتمبر گفت که تنها در دو ولایت افغانستان ۲۵۰ هزار تن در اثر خشک سالی‌ها از مناطق‌شان بیجا شده اند.

به گفته این سازمان، تنها در بادغیس ۱۲۰ هزار تن از مناطق دور دست آن کوچ کرده به قلعه نو مرکز این ولایت پناه برده اند.

این سازمان افزوده، در مناطق که اداره هماهنگی کمک‌های بشری سازمان ملل فعالیت ندارد یا فعالیت آن بسیار محدود است، باشنده‌های آن بخاطر خشک‌سالی با خطر جدی روبرو اند.

بند بخش آباد در فراه
بند بخش آباد در فراه

میرویس خوگیانی یکتن از آگاهان محیط زیست می گوید، کمک های عاجل با کسانی که بخاطر خشک‌سالی آسیب دیده اند، راه حل کوتاه مدت این وضعیت خواهد بود، به باور او افغانستان باید جلو ضایع شدن منابع آبی‌اش را بگیرد تا به مشکل خشک‌سالی حل پایدار داشته باشد.

او افزود:

"حکومت مسئولیت دارد که از آب های موجود افغانستان حفاظت کند، مدیریت درست این آب ها صورت گیرد زیرا ما در بخش آب ضایعات زیاد داریم و دوم این‌که باید برای نگهداری از آب های باران و منابع طبیعی آب بندها اعمار شود تا آب ذخیره شود و سطح آب در زیر زمین افزایش پیدا کند."

آقای خوگیانی همچنان پیشنهاد کرد که حکومت باید کشت آن نوع نباتات را رایج سازد که به آب کم نیاز دارند و برای خشک‌سالی مناسب اند.

  • اما حکومت افغانستان چه می‌گوید؟

اکبر رستمی سخنگوی وزارت زراعت و مالداری افغانستان به رادیو آزادی گفت که این وزارت در نظر دارد تا در ماه آینده ده هزار تُن تخم زراعتی اصلاح شده را که به آب زیاد نیاز ندارد، در مناطق که با خشک‌سالی روبه‌رو اند تقسیم کند.

اکبر رستمی
اکبر رستمی

او بیشتر گفت:

"یکی از اولویت های اساسی وزارت در سال جاری و همچنان سال آینده که کار فعلاً روی آن جریان دارد تطبیق بیشتر پروژه های آبیاری استمانند بندها، ذخایر آب و حوض‌‌ها که بتواند در مزرعه تاثیر بگذارد و همچنان زنده‌گی دهاقین را بگونه مثبت تغییر بدهد."

اکبر رستمی افزود که مرحله دوم تقسیم مواد خوراکی برای مواشی نیز در این مناطق آغاز شده است.

او در مورد حل دایمی مشکل خشک‌سالی در افغانستان گفت که حکومت امسال دو نیم میلیارد افغانی را برای پروژه های آب رسانی اختصاص داده است و در آینده مقدار این پول افزایش خواهد یافت.

آما سخنگوی وزارت زراعت و مالداری افغانستان نگفت که اکمال این پروژه های انکشافی چقدر وقت را در بر خواهد گرفت تا برای زمین های زراعتی مردم آب برساند.

XS
SM
MD
LG