لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۳۷

پادخوابی: ایران به بهانۀ حق‌آبه سعی می‌کند مشکلات را در افغانستان بیشتر سازد


کمیسیون روابط بین‌الملل ولسی جرگه می‌گوید که هیچ مشکل از لحاظ حق‌آبه میان افغانستان و ایران وجود ندارد.

کمیسیون روابط بین‌الملل ولسی جرگه در واکنش به اظهارات وزیر خارجۀ ایران در باره حق‌آبه از آب افغانستان می‌گوید که در این باره همه مسایل واضح و روشن است.

زمرک پادخوابی رئیس این کمیسیون روز چهارشنبه «۰۷ سنبله ۱۳۹۷» به رادیو آزادی گفت که ایران می‌تواند مطابق قرارداد سال ۱۳۵۱ خورشیدی از آب دریای هلمند استفاده کند نه بیشتر از آن.

آقای پادخوابی می‌گوید که ایران به بها حقابه سعی می‌کند مشکلات را در افغانستان بیشتر سازد.

او افزود:

"موضوع آب میان افغانستان و ایران معلوم بوده و موضوع حق‌آبه از قبل مشخص شده‌است، در این زمینه هیچ مشکلی میان افغانستان و ایران وجود ندارد، به نظر من آنان به این بهانه می‌خواهند در مسایل افغانستان مداخله کنند و از این طریق مشکلات را در این کشور بیشتر سازند."

این سخنان در حالی بیان می‌شود که محمد جواد ظریف وزیر خارجۀ ایران به تازه‌گی گفته است که کشورش به گونۀ پیهم روی موضوع آب با افغانستان گفتگو می‌کند، اما برای رسیدن به یک توافق به زمان بیشتر نیاز است.

آقای ظریف در مصاحبه با یک تلویزیون دولتی ایران اظهار داشته که آنان می‌توانند از اهرم‌های مختلف در موضوع حل اختلافات روی حق‌آبه دریای هلمند استفاده کنند.

تهران قبل از این نیز از کار ساخت بند‌ها بر فراز دریا‌های افغانستان که آب آن به ایران جریان دارد ابراز نا رضایتی کرده و حتی مقامات محلی در غرب گفته اند که تهران در تلاش جلوگیری از آن است.

حالا وزیر خارجۀ آن کشور این سخنان را در حالی بیان می‌کند که مرکز ملی خشک‌سالی و هوا شناسی ایران گفته که در سال جاری تقریباً همه مناطق آن کشور به‌خصوص سیستان و بلوچستان از کمبود آب و خشک‌سالی متأثر شده‌اند.

از سوی هم نصیر احمد اندیشه معین وزارت خارجه افغانستان روز سه شنبه گفت که هیچ اختلافی در مورد حق‌آبه میان کابل و تهران وجود ندارد که روی آن میان دو کشور بحث شود.

بر اساس قرارداد سال ۱۳۵۱ خورشیدی ایران در هر ثانیه ۲۶ متر مکعب آب از دریای هلمند حق‌آبه دارد که سالانه به ۸۰۰ میلیون متر مکعب می‌رسد.

در عین حال کبیر رنجبر از کارشناسان حقوقی افغان می‌گوید که این قرارداد میان دو کشور نافذ است و ایران باید به آن احترام بگذارد.

کبیر رنجبر
کبیر رنجبر

او افزود:

"قرارداد از قبل امضا شده و میان دو کشور نافذ است و کدام تغییر در آن نیامده و یا هم لغو و باطل نشده و هیچ نوع مشکل در زمینۀ توزیع آب وجود ندارد، متأسفانه در ۱۷ سال و بیشتر از آن ایران بیشتر از حق‌آبه‌اش از آب افغانستان استفاده و آب را تصرف کرده‌است."

در کنار ایران پاکستان نیز در برخی موارد از مشکل آب با افغانستان سخن زده و با برنامه‌های ساخت بند‌های آب گردان در این کشور به نحوی مخالفت کرده است.

پیش از این محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گفته است که آب‌های افغانستان بسیار با ارزش بوده و به‌گونه درست مدیریت خواهد شد.

از سوی هم موسی خان نصرت منشی کمیسیون مواصلات و تهیه آب و برق ولسی جرگه می‌گوید که ایران همواره در موضوع آب ادعاهای بی‌جا و فرا قانونی داشته است.

گزارش: نسیم شفق

XS
SM
MD
LG