لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۷ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۲۲

افغانستان

جلال الدین صالحی نامزد انتخابات ولسی جرگه کشته شد

جلال الدین صالحی یک نامزد انتخابات ولسی جرگه روز شنبه در نتیجۀ یک درگیری مسلحانه در کابل کشته شد.

اول الرحمن رودوال مسئول کمیسیون مستقل انتخابات در ولایت کابل به رادیو آزادی گفت که جزئیات کشته شدن آقای صالح هنوز روشن نیست.

او گفت که آقای صالحی از ولسوالی شکر دره و نامزد حوزۀ انتخاباتی کابل بود.

قرار است انتخابات ولسی جرگه افغانستان در ۲۸ ماه میزان برگزار شود.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

کریم آغا خان، رهبر روحانی اسماعیلی‌های جهان‌ در سن ۸۸ سالگی درگذشت

شاهزاده کریم الحسینی، آغا خان چهارم، چهل و نهمین امام موروثی مسلمانان شیعه اسماعیلی
شاهزاده کریم الحسینی، آغا خان چهارم، چهل و نهمین امام موروثی مسلمانان شیعه اسماعیلی

بنیاد آغاخان و جامعه مذهبی شیعیان اسماعیلی روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کردند که شاهزاده کریم الحسینی، آغا خان چهارم، چهل و نهمین امام موروثی مسلمانان شیعه اسماعیلی ۴ فبروری در سن ۸۸ سالگی، در پرتگال در حالی که خانواده‌ در کنارش بود،‌ در آرامش درگذشت.

براساس این بیانیه، نام جانشین کریم آغاخان مطابق با وصیت او، پس از مشورت با خانواده و رهبران مذهبی اعلام خواهد شد.

طبق اطلاعات وب‌سایت اسماعیلیه، جانشین آغاخان از میان اعضای مرد خانواده یا نزدیکان او انتخاب می‌شود.

کریم آغاخان چهارم زمانی که توسط پدر بزرگش به عنوان جانشین انتخاب شد، ۲۰ سال سن داشت و محصل پوهنتون بود و پدربزرگش گفته بود که پیروانش باید توسط فردی رهبری شوند که "در دوران جدید تربیت شده باشد."

بنیاد او به نام آغاخان، در بیش از ۳۰ کشور محروم، از جمله افغانستان، تاجیکستان و بنگلادش، با هزینه میلیون‌ها دالر، تأسیسات، شفاخانه‌ها، مکاتب و مسکن ساخته است.

این بنیاد در افغانستان نیز پروژه‌های متعددی دارد، سالانه یک میلیارد دالر برای برنامه‌های بازسازی و کمک‌رسانی اختصاص می‌دهد.

سخنگوی طالبان ادعا کرده که آنها علاوه بر اقتصاد در سیاست خارجی نیز عملکرد خوب داشته اند

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان (آرشیف)
ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان (آرشیف)

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان ادعا کرده که حکومت آنها علاوه بر اقتصاد و امنیت، در زمینۀ سیاست خارجی نیز عملکرد خوب داشته است.

مجاهد روز سه شنبه(4 جنوری) در مصاحبه با رادیو تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان که در شبکۀ اکس(تویتر سابق) منتشر شد، بار دیگر تأکید کرده که همۀ مخفی‌گاه‌های داعش در افغانستان نابود شده و وضعیت امنیتی در این کشور فوق‌العاده خوب است.

این اظهارات در حالی مطرح ‌شده که شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی موسوم به داعش مسولیت برخی حملات خونین را در افغانستان بر عهده گرفته و با گذشت بیش از سه سال حکومت طالبان را نیز هیچ کشور جهان، به رسمیت نشناخته است.

یک مقام ملل متحد با معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان دیدار کرد

ملاعبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان
ملاعبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان

دو روز پس از تیراندازی یک عضو نیروی امنیتی طالبان به یک دفتر سازمان ملل متحد در کابل ، یک مقام این سازمان با ملاعبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان دیدار کرده است.

دفتر ملا برادر در شبکۀ ایکس (توییترسابق) نوشته است که او و ایندریکا راتوات معاون دفترهیئت معاونت ملل متحد در افغانستان ( یوناما) امروز سه شنبه (۱۶ دلو) دیدار کردند.

این دفتر افزوده است که عبدالغنی برادر از سازمان ملل متحد خواسته است که در توزیع کمک های بشردوستانه شفافیت را در نظر بگیرد و در کمک های خود بخش انکشافی را در اولویت قرار بدهد.

پیش از این ، دفتر هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) گفته بود که مداخلۀ مقامات طالبان سبب شده است که فعالیت برخی از پروژه‌های کمک‌ رسانی در افغانستان به طورموقت متوقف شوند.

گفته نشده است که آیا آنان در بارۀ تیراندازی به یک دفتر ملل متحد در کابل نیز گفتگو کرده اند یا خیر.

یک منبع سازمان ملل متحد در افغانستان به رادیو آزادی روز دوشنبه ۱۵ دلو گفت در این تیراندازی یک تن کشته و یک تن دیگر زخمی شده است.

دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان در بیانیه ای گفته است که روز یکشنبه، یک پوستۀ امنیتی این سازمان از سوی یک عضو نیروی امنیتی طالبان که در بیرون از دیوار محوطه مستقر بود، هدف تیراندازی قرار گرفت و یک نگهبان بین‌المللی به طور سطحی زخمی شد.

براساس گزارش‌ها، جسد یک عضو نیروی امنیتی طالبان بعداً در خارج از محوطۀ مرکز UNOCA، مربوط به ملل متحد در منطقۀ پلچرخی پیدا شد ، اما چگونگی مرگ او مشخص نشده است.

وزارت داخلۀ طالبان این رویداد را تایید کرده.

طالبان و ملل متحد گفته اند که در این باره تحقیقات آغاز شده است.

ازبکستان و افغانستان توافقنامۀ تجارتی 4.5 میلیون دالری را امضا کردند

"پل دوستی" بین افغانستان و اربکستان در شهر حیرتان در ولایت بلخ (آرشیف)
"پل دوستی" بین افغانستان و اربکستان در شهر حیرتان در ولایت بلخ (آرشیف)

نمایندگان ازبکستان و افغانستان یک توافقنامه تجارتی 4.5 میلیون دالری را امضا کردند. براساس خبرگزاری"سنترال ایشا تایمز" این قرارداد توسط نمایندگان سکتور خصوصی این دو کشور امضا شده است.

افغانستان پنجمین بزرگترین بازار صادراتی ازبکستان است و در پنج سال گذشته، تجارت بین دو کشور یک و نیم برابر افزایش یافته و در سال 2023 میلادی به 866 میلیون دالر رسید.

در اگست 2024 مقامات افغانستان و ازبکستان، روی هدف افزایش تبادلات تجارتی به 1 میلیارد دالر در سال 2024 با هدف بلندمدت 3 میلیارد دالر در سال تأکید کردند.

در اکتبر 2024 وزارت معادن و نفت افغانستان قرارداد 10 ساله‌‌ای را با یک شرکت ازبکستانی به منظور اکتشاف و تولید گاز در ولایت جوزجان امضا کرد. انتظار می رود که این پروژه حدود یک میلیارد دالر سرمایه گذاری را به همراه داشته باشد.

در حال حاضر 550 شرکت سرمایه گذاری افغان در ازبکستان فعالیت می کند که از جمله 443 آن متعلق به افغان هاست.

سازمان ملل متحد به سراج‌الدین حقانی اجازه سفر به عربستان سعودی را داده است

سراج‌الدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان
سراج‌الدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان

شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرده است که به سراج‌الدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان اجازه سفر به عربستان سعودی را داده است.

سازمان ملل که نام آقای حقانی در فهرست تحریم‌هایش قرار دارد، در بیانیه‌ای که دیروز در وب‌سایت خود منتشر کرد، گفته است که شورای امنیت در ۲۲ جنوری طرحی را تأیید کرده که برای او از ۲۳ جنوری تا ۳ فبروری ۲۰۲۵ معافیت سفر در نظر می‌گیرد.

در این بیانیه آمده است که هدف از سفر حقانی، انجام مناسک عمره حج است.

این در حالی است که براساس گزارش‌ها حقانی دوهفته پیش به از افغانستان به عربستان سفر کرده بود.

براساس این بیانیه شورای امنیت سازمان ملل پیش‌تر در ۱۰ جنوری نیز به نور محمد ثاقب، وزیر حج و اوقاف حکومت طالبان اجازه سفر به عربستان سعودی را داده بود و در ۲۶ دسمبر ۲۰۲۴ نیز طی قطعنامه‌ای جداگانه امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان مجوز سفر به امارات متحده عربی را دریافت کرد.

ثاقب و متقی که در دوره اول حاکمیت طالبان یکی به‌عنوان قاضی‌القضات و دیگری به‌عنوان وزیر معارف فعالیت می‌کردند، در ماه جنوری ۲۰۰۱ و سراج‌الدین حقانی در ماه جنوری ۲۰۰۷ در فهرست تحریم‌های سازمان ملل متحد قرار گرفتند.

ملل متحد: توقف کمک‌های امریکا منجر به ۱۲۰۰ مورد مرگ و میر بیشتر مادران حامله در افغانستان خواهد شد

آرشیف
آرشیف

یک اداره ملل متحد هشدار می‌دهد که توقف کمک های امریکا می‌تواند منجر به ۱۲۰۰ مورد مرگ و میر بیشتر مادران حامله در افغانستان شود.

دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا ماه گذشته طی فرمان اجرایی کمک‌های خارجی ایالات متحده را برای ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورد. ترمپ گفت که کمک‌های خارجی ایالات متحده و بروکراسی آن با منافع این کشور همخوانی ندارد و در بسیاری موارد با ارزش‌های آن کشور در تضاد است.

پیو اسمیت، مدیر منطقه ای اداره سلامت جنسی و باروری سازمان ملل متحد در آسیا به خبرنگاران در ژینو گفت: «ما نسبت به این ضرر قابل توجه در بودجه بسیار نگران هستیم.»

اسیمت افزوده که کاهش کمک‌ها در جریان سال‌های ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸ در کنار مرگ ومیر مادران می‌تواند سبب ۱۰۹ هزار حمل ناخواسته در افغانستان شود.

او گفت درافغانستان هر دو ساعت یک زن باردار به دلیل مشکلات قابل پیشگیری بارداری جان خود را از دست می‌دهد و کاهش کمک‌ها این کشور را به یکی از مرگبارترین کشورهای جهان برای زایمان زنان تبدیل می کند.

این درحالی است که این اداره ملل متحد افزود که بیش از ۱۵۰ کشور جهان در این بخش از کاهش کمک ها متاثر می شوند.

طالبان: پلان استراتیژیک برای مدیریت حوادث طبیعی ایجاد می‌شود

 آرشیف - سیلاب در یکی از ولسوالی های ولایت ننگرهار
آرشیف - سیلاب در یکی از ولسوالی های ولایت ننگرهار

اداره ملی مبارزه با حوادث طبیعی حکومت طالبان می‌گوید که روی ایجاد یک پلان ستراتیژیک برای مدیریت حوادث طبیعی کار می‌کند.

خبرگزاری باختر تحت کنترول حکومت طالبان روز سه‌شنبه ۱۶ دلو، گزارش داده که ملا نورالدین ترابی سرپرست، اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث امروز در نشستی گفت که هدف این پلان پیشگیری، آمادگی و پاسخ‌دهی در مقابل حوادث طبیعی است و ماین‌پاکی بخشی دیگر از این پلان پنج ساله را شامل می‌شود.

سرپرست این اداره، از نهاد‌های بین‌الملی خواستار همکاری در تطبیق این پلان شد.

این درحالی است که افغانستان در جمع ده کشور آسیب پذیر جهان در مقابله با تغییرات اقلیمی است.

درجریان سال روان هجری خورشیدی، صد ها تن به دلیل سیلاب و بارندگی‌های بی‌موقع آسیب دیدند.

عدم دسترسی زنان افغان به خدمات صحی موثر، صندوق جمعیت ملل متحد را نگران کرده

زن افغان در یکی از شفاخانه ها، آرشیف
زن افغان در یکی از شفاخانه ها، آرشیف

صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) هشدار داده است که زنان در افغانستان به دلیل عدم دسترسی به خدمات صحی مصون و مؤثر، با تهدیدهای فزاینده روبه ‌رو هستند.

این نهاد ملل متحد، در پیامی ویدیویی که در صفحهٔ ایکس خود نشر کرده، نسبت به نبود خدمات صحی مؤثر و مصون برای زنان افغان ابراز نگرانی کرده است.

در این ویدیو با شماری از زنان در ولایت ننگرهار که در زمینهٔ دسترسی به خدمات صحی با چالش‌هایی مواجه هستند، صحبت شده است.

این اداره ملل متحد بر ضرورت سرمایه‌گذاری در ایجاد مراکز صحی مصون برای زنان در افغانستان نیز تأکید کرده است.

تحولات افغانستان؛ محور دیدار وزیر خارجه تاجیکستان و نماینده ویژه اتحادیه اروپا

دیدار نمایندۀ ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان با وزیر خارجه تاجیکستان، تصویر وزارت خارجه تاجیکستان
دیدار نمایندۀ ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان با وزیر خارجه تاجیکستان، تصویر وزارت خارجه تاجیکستان

توماس نیکلاسین، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان روز دوشنبه ۱۵دلو، با سراج‌الدین مهرالدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان در دوشنبه پایتخت این کشور دیدار کرده است.

توماس نیکلاسین، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان روز دوشنبه ۱۵دلو، با سراج‌الدین مهرالدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان در دوشنبه پایتخت این کشور دیدار کرده است.

دراعلامیه‌ای نشر شده ازسوی وزارت خارجه تاجکستان آمده که دو طرف درباره تحولات افغانستان و همکاری‌های مشترک در زمینه مقابله با چالش‌ها و تهدیدها گفت‌وگو کردند.

براساس اعلامیه، گسترش همکاری‌ها میان تاجیکستان و اتحادیه اروپا در عرصه‌های گوناگون و چشم‌انداز روابط دوجانبه از دیگر موضوعات در این دیدار بوده است.

تاجکستان همسایه افغانستان از زمان روی کارآمدن حکومت طالبان، روابط نزدیک با طالبان نداشته است.

روز جهانی سرطان؛ شعار امسال مبارزه مشترک جهانی علیه این بیماری

بیمار مبتلا به سرطان در حال درمان، آرشیف
بیمار مبتلا به سرطان در حال درمان، آرشیف

امروز سه شنبه ۱۶ دلو، روز جهانی مبارزه با مرض سرطان است. در سال‌ جاری شعار این روز، تاکید بر مبارزه مشترک جهانی علیه سرطان می‌کند.

افغانستان از جمله کشورهای است که در بخش مبارزه با مرض سرطان به‌خاطر نبود امکانات عقب مانده است.

براساس معلومات نهاد مبارزه با مرض سرطان در افغانستان، تا پایان سال ۲۰۲۴ تعداد بیماران سرطان در این کشور به حدود ۵ صد هزار نفر می‌رسید.

بنابر عدم امکانات و خدمات لازم طبی، تعداد تلفات از این جمله به تقریباً ۷۶ درصد رسیده است.

حد اوسط سالانه، ۲۰ هزار نفر به مرض سرطان در افغانستان مبتلا می‌شوند که اکثریت آنها با سرطان سینه، معده و یا شُش دچار می‌گردند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG