انترنشنل کرایسس گروپ در یک عنوان خود مینویسد که پاکستان در صدد ایجاد یک صلح جدید در مناطق همسرحد افغانستان است.
این گروپ ملحق ساختن مناطق قبایل به ایالت خیبرپختونخواه را یک گام مهم به سوی حاکمیت قانون در این مناطق می داند.
اسلام آباد در این اواخر مناطق قبایلی همسرحد افغانستان را با ایالت خیبرپختونخوا ملحق ساخت که این اقدام به نظر انترنشنل کرایسس گروپ یک گام بزرگ به سوی حاکمیت قانون و تقویت صلح در این مناطق پنداشته میشود.
اما قوانین انتقالی که در این مناطق نافذ است و سیمای ایام استعمار در آن دیده میشود صلح و ثبات در این مناطق را تهدید میکند.
مردمان قبایل که در جنگ میان اردوی پاکستان و شبه نظامیان مخالف گیرمانده اند از وضعیت مایوس هستند.
میلیونها نفر این مناطق منازل خود را ترک گفته به جاهای دیگر پاکستان رفته اند حتی برخیها به افغانستان هم عبور کردند.
جوامع مدنی در مناطق قبایل نسبت به هر وقت گذشته اکنون مصممتر اند و میخواهند که موارد نقض قانون، تشدد و نظامی گری در این مناطق باید پایان داده شود.
اگر اسلام آباد خواستههای مردم را برآورده نسازد، شبه نظامیان مخالف امکان دارد با استفاده از وضعیت میان حکومت و مردم فاصله ایجاد کنند.
کرایسس گروپ توصیه میکند که قانونگذاران خیبرپختونخوا باید قوانین موقت و از این جمله محدودیتهای را که بر آزادی گشت و گزار در مناطق قبایل وضع شدهاند به اسرع وقت لغو کنند.
همچنین ادارات فدرالی و ایالتی باید با مشوره با مردم محل یک نظام اداری و عدلی را در این مناطق فوراً تاسیس کند که به آزادیهای مدنی احترام قایل و پولیس مسلکی داشته باشد و خدمات مورد نیاز را فراهم سازد.
اسامبله ملی پاکستان بهتاریخ بیست و چهارم ماه می گذشته با تصویب یک لایحه مناطق قبایل را به ایالت خیبرپختونخوا ملحق ساخت.
حکومت افغانستان این اقدام را یکجانبه خوانده رد کرد و گفت که طبق پروتوکل های موجود در این مورد باید با افغانستان مشوره می شد که نشده است.
مناطق قبایل قبلاً توسط قوانین شدید زمان استعمار مستقیماً از سوی مرکز اداره می شد.
انترنشنل کرایسس گروپ میگوید که حکمروایی نا متناسب و استبدادی و در کنار آن استفاده اردوی پاکستان از مناطق قبایل چون پناهگاه گروههای جهادی زمینه نظامی گری و نزاع در این مناطق را ایجاد کردهاست.
این گروپ می گوید که ملحق ساختن مناطق قبایل به جریان عام قانون در پاکستان یک گام عمده میباشد.
بخصوص حکومت جدید به رهبری تحریک انصاف در اسلام آباد و ایالت خیبرپختونخوا باید یک نظام قانونی و اداری را در مناطق قبیال تاسیس کنند که عدالت را قایم وخدمات را ارائه کند.
حکومت باید محدودیت های بی موجب به گشت و گزار مردم در مناطق قبایل و رفت و آمد به این مناطق را لغو کند، و به رهبران منتخب، گروه های مدنی و رسانه اجازه بدهد که از پیشرفت ها در این مناطق نظارت کنند.