ضیاءالحق امرخیل کاندید حذف شده از لیست نهایی کاندیدان ولسی جرگه میگوید که حذف کردن نام وی از لیست نهایی یک عمل غیر قانونی و غیر حقوقی است.
فیصلۀ "بیرون کردن نام ضیاءالحق امرخیل از لیست نهایی کاندیدان ولسی جرگه در کمیسیون شکایات نه، بلکه در قصر سپیدار شدهاست" این عنوان نشستی بود که به روز پنجشنبه از سوی صدها تن از طرفداران امرخیل به روز پنجشنبه «۲۵ اسد ۱۳۹۷» در کابل برگزار شده بود.
ضیاءالحق امرخیل در این نشست گفت که کمیسیون شکایات انتخاباتی برعلیه وی هیچگونه اسناد و شواهد تخطی از قانون را ندارد و نه کسی بر ضد وی شکایت درج کرده است.
وی ادعا کرد که در برابرش برخورد سیاسی و سلیقهای صورت گرفته و در بیرون کردن ناماش از لیست نهایی کاندیدان ولسی جرگه ریاست اجرائیه دست دارد.
ضیاءالحق امرخیل
او مدعی است:
"روز گذشته یک کارمند مهم کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت که ساعت دو بجۀ شب با کمیشنران نشست داشتند و هدایت را از یک مرجع میگرفتند که آن مرجع ریاست اجرائیه و دو چهره از تیم داکتر غنی بود، هدایت را گرفتند که امرخیل باید در لیست نباشد."
وی گفت که نه غاصب استم، نه قاتل و نه قانون شکن و نه هم افراد مسلح غیر مسئول دارم، بر اساس قانون مستحق استم که به ولسی جرگه کاندید باشم و هرگاه با من عدالت نشود به اعتراضات خود ادامه میدهم.
این در حالیست که کمیسیون مستقل انتخابات ناوقت روز دوشنبه بر اساس ارزیابی کمیسیون شکایات انتخاباتی حذف نامهای ۳۵ تن از لیست نهایی کاندیدان ولسی جرگه را اعلام کرد.
در این لیست ملا ترهخیل محمدی، اکبر ستانکزی، قیس حسن، شایسته باز ناصری، زرداد فریادی، فوزیه کوفی، مریم کوفی و شماری دیگر شامل بود.
این افراد فیصلۀ کمیسیون شکایات انتخاباتی را نپذیرفته و در کابل، بدخشان و شماری از ولایتهای دیگر دست به اعتراض زده اند و در برخی از ولایتها دفاتر ساحوی کمیسیون مستقل انتخابات را مسدود کرده اند.
سید حفیظالله هاشمی سخنگوی و یک عضو این کمیسیون روز گذشته به رادیو آزادی گفت که مسدود کردن این دفاتر روند کاریشان را کند ساخته و هرگاه این روند ادامه یابد پروسه با مشکلات زیاد مواجه میگردد.
در این حال عبدالشکور دادرس کارشناس حقوقی افغان میگوید که کمیسیون شکایات انتخاباتی این صلاحیت را ندارد که بدون حکم و بررسی نهادهای عدلی و قضایی بالای یک شخص اتهام مجرم را ببنندد.
او افزود:
"کمیسیون شکایات انتخاباتی محکمه نیست، زمانیکه مسئله اتهام آمد کمیسیون باید آنرا به لوی سارنوالی بفرستد، هرگاه عنصر جرمی پیدا شد کمیسیون حق ندارد که در مورد آن تصمیم بگیرد، اما حق دارد که به لوی سارنوالی راجع کند، زیرا مرجع جدا کردن خوب از بد محکمه است."
تلاش کردیم در این مورد نظر ریاست اجرائیه را نیز بگیریم، اما مسئولان از ابراز نظر در این مورد خودداری کردند، اما اخیراً رئیس جمهور غنی در مراسم تجلیل از روز جوانان تأکید کرد که حکومت در کارهای کمیسیونها مداخله نمیکند و به دیگران هم این اجازه را نمیدهد.
کمیسیون مستقل انتخابات تاریخ برگزاری انتخابات ولسی جرگه را ۲۸ میزان سال جاری تعیین کردهاست.
این کمیسیون میگوید که برای این انتخابات حدود ۹ میلیون رأی دهنده ثبتنام کرده اند و هرگاه به اثر اعتراض افراد حذف شده دفاتر کمیسیون مسدود گردد، آنان نمیتوانند کارهایشان را در زمان تعیین شده تکمیل نمایند.
گزارش: جاوید حسنزاده