افغانستان
کمیسیون انتخابات فهرست نهایی نامزدان انتخابات را اعلام کرد

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان شام دیروز فهرست نهایی نامزدان انتخابات ولسی جرگۀ ۱۳۹۷ را اعلام کردهاست.
در این فهرست نامهای نمایندهگان از تمام ولایات به جز از غزنی درج شدهاست.
در این فهرست نام نریندر سنگۀ خالصه نماینده هندوها و سیکها هم دیده میشود.
کمیسیون شکایات انتخاباتی ناوقت جمعه فهرست نهایی نامزدان ولسی جرگه را به کمیسیون مستقل انتخابات سپرد که در آن نامهای ۳۵ تن از نامزدان حذف شد.
این اقدام سر و صداهایی را نیز به همراه داشتهاست.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
سفر مقامات پاکستان و ازبکستان به کابل برای اشتراک در نشست سه جانبه

محمد اسحاق دار، معاون صدراعظم و وزیر امور خارجه پاکستان، امروز پنجشنبه ۲۵ سرطان در یک سفر یکروزه وارد کابل شد تا توافقنامه مطالعه امکانسنجی پروژه خطآهن افغان ترانس ( ازبکستان–افغانستان–پاکستان) را امضا کند.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه پاکستان، او را یک هیئت بلندپایه همراهی میکند که شامل وزیر خطآهن پاکستان، نماینده ویژه صدراعظم در امور افغانستان و معاون وزارت خط آهن میباشد.
از سوی دیگر، وزارت امور خارجه طالبان در اعلامیهای گفته است هیتی به رهبری بختیار سعیدوف وزیر امور خارجه ازبکستان نیز برای امضای این توافقنامه و اشتراک در نشست سه جانبه به کابل آمده است.
اگر این پروژه کامل شود، ازبکستان از راه افغانستان به پاکستان وصل میشود و کشورهای آسیای مرکزی میتوانند به بندرهای دریایی پاکستان دسترسی پیدا کنند.
وقوع زلزلهای با شدت ۴.۷ در ولایات شمال غربی افغانستان

زلزلهای با شدت ۴.۷ ریشتر روز پنجشنبه، ۲۵ سرطان در ولایتهای شمالغرب افغانستان تکان داد.
بهگزارش مرکز لرزهنگاری جرمنی، مرکز این زلزله در ۱۶ کیلومتری شمال ولسوالی نهرین در ولایت بغلان قرار داشت.
بر اساس این گزارش، لرزهها ساعت ۱۰:۵۲ پیش از ظهر رخ داده است.
تا کنون گزارشی از تلفات جانی یا خسارات مالی ناشی از این زلزله منتشر نشده است.
پیش از این در ۶ حمل ۱۳۸۱ (۲۶ مارچ ۲۰۰۲)، زلزلهای شدید با قدرت ۶ ریشتر در نهرین رخ داد که در آن دستکم ۱۸۰۰ نفر کشته و بیش از ۴ هزار نفر زخمی شدند.
سیف د چلدرن: تنها در ماه جون، ۸۰ هزار کودک افغان از ایران به افغانستان اخراج شدهاند

سازمان حفاظت از کودکان (سیف د چلدرن) اعلام کرده است که تنها در ماه جون، ۸۰ هزار کودک افغان از ایران به افغانستان اخراج شدهاند.
این سازمان روز پنجشنبه، ۲۵ سرطان ویدیویی را از مرز اسلامقلعه هرات در صفحهٔ ایکس خود منتشر کرده و گفته که بسیاری از خانوادهها فقط با لباس تن خود به افغانستان برمیگردند.
سیف د چلدرن هشدار داده است که مهاجران بازگشته از ایران با گرسنگی، ترس و آیندهای نامعلوم روبهرو هستند و به کمک فوری سازمانهای بشردوستانه نیاز دارند.
این در حالی است که ایران روند اخراج مهاجران افغان را شدت بخشیده است. کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) این موج اخراج را بیسابقه خوانده و اعلام کرده که در شش ماه نخست سال جاری میلادی، حدود ۱.۳ میلیون افغان از ایران به افغانستان بازگشتهاند.
«افشای اشتباهی» اطلاعات هزاران افغان توسط یک مقام وزارت دفاع بریتانیا

خبرگزاری رویترز گزارش داد که اطلاعات شخصی حدود ۱۹ هزار افغان که درخواست انتقال به بریتانیا داده بودند، در فبروری ۲۰۲۲ بهطور اشتباهی توسط یکی از مقامات وزارت دفاع بریتانیا در فیسبوک منتشر شد.
این حادثه شش ماه پس از سقوط کابل به دست طالبان رخ داد.
مقامهای بریتانیا در سال ۲۰۲۳ از این افشاگری مطلع شدند و ۹ ماه بعد طرحی محرمانه برای انتقال افغانها اجرا کردند که بر اساس آن ۴۵۰۰ نفر به بریتانیا منتقل شدند.
اما این افراد روز سهشنبه از افشای اطلاعات خود باخبر شدند.
وزیر دفاع بریتانیا بابت این خطا عذرخواهی کرده و به افراد آسیبدیده توصیههای امنیتی ارائه شده است.
مقامهای بریتانیا گفتند مشخص نیست طالبان به این دادهها دسترسی پیدا کرده یا افراد در معرض خطر جدی قرار گرفته باشند.
مقامات طالبان: مسیر بندر غلامخان در خوست پس از دو هفته بازگشایی شد

براساس گزارش رسانههای داخلی افغانستان، مسیر بندر غلامخان در ولایت خوست روز چهارشنبه پس از وقفهای طولانی به روی لاریهای باری باز شد.
به گفته عابدالله فاروقی، سخنگوی نیروهای مرزی طالبان، این مسیر به مدت ۱۵ روز باز خواهد بود.
او جزئیاتی درباره دلیل بازگشایی موقت این مسیر ارائه نکرد.
بندر غلامخان حدود دو هفته پیش از سوی پاکستان به روی هرگونه رفتوآمد بسته شده بود.
یوناما: با وجود کمبود بودجه، به حمایت از مهاجران افغان ادامه میدهیم

رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) میگوید که با وجود کاهش بودجه، به حمایت از افغانهایی که به این کشور بازگشتهاند ادامه میدهد.
روزا اوتونبایوا گفته است که مسئولان سازمان ملل به منظور جلوگیری از اخراج اجباری مهاجران، چندین نشست با مقامهای کشورهای همسایه افغانستان برگزار کردهاند و امیدوار است این تلاشها نتایج مثبتی در پی داشته باشد.
او این سخنان را روز سهشنبه ،۲۴ سرطان، در دیدار با معاون اداری رئیسالوزرای طالبان، عبدالسلام حنفی، در ارگ مطرح کرده و خبرگزاری باختر تحت کنترول طالبان آن را گزارش داده است.
یوناما روز گذشته، پس از سفر خانم اوتونبایوا به بندر اسلام قلعه هرات، در اعلامیهای گفت که بازگشتکنندگان از ایران با مشکلات روانی و آیندهای نامشخص مواجهاند.
به گفتهی آنها، از آغاز سال ۲۰۲۵ تا کنون، یکمیلیون و سیصد هزار مهاجر به افغانستان بازگشتهاند که بر اساس گزارشها، بسیاری از آنان به اجبار اخراج شدهاند.
سازمان ملل تأکید دارد که بازگشت مهاجران از کشورهای همسایه افغانستان باید پایان یابد و این روند باید با عزت، امن و داوطلبانه باشد.
حامد کرزی: شرایط برای بازگشت گسترده مهاجران افغان مهیا نیست

حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، از کشورهای میزبان خواسته است که با توجه به مشکلات اقتصادی و مسدود بودن مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتونها به روی دختران در افغانستان، در تصامیم خود درباره اخراج اجباری و گسترده مهاجران افغان تجدید نظر کنند.
آقای کرزی با نشر بیانیهای سه شنبه ۲۴ سرطان در شبکه ایکس، توییتر سابق نوشت که بازگرداندن اجباری مهاجران افغان در وضعیت فعلی، نه تنها کمک به حل بحران نمیکند بلکه ممکن به "تهدیدات جدیتری" بینجامد که به نفع هیچ طرفی نیست.
او بدون نام بردن از کشوری گفته که وضعیت کشورهای میزبان را درک میکند اما به گفته کرزی وضعیت دشوارتر در افغانستان باعث شده که زمینه برای برگشت مهاجران فراهم نباشد.
موج برگشت مهاجران افغان اخیراً از ایران و پاکستان شدت گرفته و روزانه هزاران نفر، بیشتر بگونه اجباری به افغانستان بازگشت میکنند.
مقام ایرانی بازداشت مهاجران افغان به اتهام جاسوسی را رد کرد

محمد منان رئیسی، یکی از نمایندگان مردم ولایت قم در مجلس شورای اسلامی ایران میگوید در میان کسانی که پس از درگیری دوازده روزه میان کشورش و اسرائیل به اتهام جاسوسی بازداشت شده اند، یکی هم اتباع نیست.
در ایران اتباع به مهاجران افغان گفته میشود.
رئیسی که دوشنبه ۱۴ جولای در یک برنامه تلویزیونی گفتگو میکرد این را به نقل از مقام های امنیتی ایران گفت: "من دیروز یک جلسۀ داشتم با مسولان امنیتی که برایم اعلام کردند که بعد از جنگ دوازه روزه کسانی که بازداشت شده اند یک مورد هم اتباع نبوده است."
پیش از این، کارشناسان سازمان ملل متحد هفته گذشته گفت که از زمان آغاز درگیری میان ایران و اسرائیل به تاریخ ۱۳ جون ۲۰۲۵ تا کنون، صدها تن از اتباع خارجی، بهویژه شهروندان افغان، کاربران رسانههای اجتماعی، خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر و اعضای اقلیتهای قومی و مذهبی به اتهام "جاسوسی" در ایران بازداشت شدهاند.
شماری از مهاجران افغان نیز در گفتگو با رادیو آزادی گفته اند که نیروهای امنیتی ایران برخی از مهاجران را به اتهام جاسوی به اسرائیل بازداشت کرده اند.
یوناما خواستار ارائه کمکهای فوری به افغانهای بازگشته از ایران شد

روزا اوتونبایوا، رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، خواستار کمک فوری بینالمللی برای افغانهای بازگشته از ایران شده است.
خانم اوتونبایوا، در سفرش به بندر اسلام قلعه و دیدار با پناهجویان بازگشته از ایران دوشنبه ۲۳ سرطان گفت که پناهجویان بازگشته از مشکلات روانی و بیسرنوشتی رنج میبرند.
در اعلامیهای یوناما آمده است که افغانستان که از قبل از خشکسالی، بحران بشری و هفتاد درصد مردم آن از فقر رنج میبرند، آماده پذیرش موجی از عودت کنندگان نیست.
به گفتۀ این نهاد، از آغاز سال ۲۰۲۵ تا کنون بیش از یک اعشاریه سه میلیون پناهجوی افغان به کشورشان بازگردانده شده اند.
بیشتر از این پناهجویان بهطور اجباری از ایران و پاکستان اخراج شده اند.
یوناما گفته است که بازگشت نامنظم افغانها از ایران و پاکستان و همچنین کشورهای آسیای میانه باید متوقف شود و این روند با عزت، مصئون و داوطلبانه صورت گیرد.
حالوش: یک شهروند افغانستان در تیراندازی نیروهای ایران در منطقه مرزی کشته شد

سازمان حقوق بشری "حالوش" میگوید که یک شهروند افغانستان در تیراندازی نیروهای نظامی ایران کشته شده است.
براساس گزارش این سازمان که در ویبسایت اش منتشر شده، عبدالمنان نورزهی، باشنده ولایت فراه بود و در زاهدان زندگی میکرد.
در گزارش آمده است که نورزهی اخیراً از سوی ایران اخراج شده بود اما چون خانواده اش در زاهدان بود او دوباره تلاش داشت به ایران برود که در پشت دیوار مرزی هیرمند مورد تیراندازی مستقیم نیروهای نظامی این کشور قرار گرفت.
حالوش افزوده که این تیراندازی روز شنبه ۲۱ سرطان رخ داد اما جسد عبدالمنان نورزهی روز دوشنبه از سوی چند رهگذر یافت شد و به ولایت نیمروز انتقال یافت.
یک شهروند دیگر افغانستان در این رویداد زخمی شده اما حالوش جزئیات بیشتر در باره او نشر نکرده است.
مقامهای ایران و حکومت طالبان هنوز در این مورد چیزی نگفته اند.
پس از درگیری ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل، ایران موج گسترده از اخراج پناهجویان افغان را آغاز کرده است. این پناهجویان از بدرفتاری، خشونت و بازداشت شان در ایران خبر داده اند.