افغانستان
مسدود ماندن راه کابل-کندهار مسافرین را با مشکل مواجه کردهاست

راه کابل-کندهار امروز برای چهارمین روز پیهم به سبب ناامنیهای جاری در ولایت غزنی به روی ترافیک مسدود است.
دیروز حدود دو هزار مسافری که از کندهار، هلمند فراه و هرات راهی کابل بودند، جابجا ایستاده و با مشکلاتی زیاد مواجه بودند.
مسافرین شاهراه کابل-کندهار شامل زنان و اطفال اند.
تعدادی از اشخاص بیمار هم شامل این مسافرین اند و برای باز شدن این راه لحظه شماری میکنند.
آمنه یکی از این مسافرین میگوید:
"راه کابل-کندهار به دنبال تشدید درگیریها در ولایت غزنی مسدود شدهاست."
طالبان ناوقت روز جمعه حملات وسیع را در غزنی آغاز کردند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
سازمان ملل متحد: دختران در فناوری و هوش مصنوعی نقش کمی دارند

سازمانمللمتحد به مناسبت روز جهانی دختران در فناوری میگوید که نبود دسترسی برابر به اینترنت و تکنالوژی، میتواند فرصتهای مهم زندگی را از دختران بگیرد.
امنیه محمد، معاون سرمنشی سازمانمللمتحد روز پنجشنبه ۴ ثور به مناسبت این روز در صفحه ایکس خود نوشته است که حضور دختران در عرصه فناوری و تکنالوژی اهمیت دارد.
سازمانملل افزوده است که با وجود پیشرفتها، هنوز هم دختران و زنان با موانع در دسترسی و نقشآفرینی در فناوری دیجیتال، بهویژه در حوزه هوشمصنوعی روبرو هستند.
اما در افغانستان، این روز در حالی فرا میرسد که پس از رویکار آمدن دوباره حکومت طالبان، دختران از رفتن به پوهنتون محروم شدهاند و دسترسیشان به اینترنت و فناوریهای دیجیتال بسیار محدود است.
اتحادیه اروپا مبلغ ۲۵۰ هزار یورو به عنوان کمک اضطراری به پناهندگان اخراج شده از پاکستان اختصاص میدهد

یک مقام اتحادیه اروپا می گوید که این اتحادیه مبلغ ۲۵۰هزار یورو برای پاسخ اضطراری برای مهاجران اخراج شده از پاکستان کمک می کند.
آندریاس پاپاکونستانتینو، رئیس کمیسیون اروپا برای شرق میانه و آسیای مرکزی روز پنجشنبه ۴ ثور در شبکۀ ایکس یا «توییتر سابق» نوشت این کمکها شامل سرپناه، خدمات صحی، غذا و آب است.
آندریاس روز گذشته به نمایندگی از اتحادیهٔ اروپا با یکی از مقامهای ارشد اداری خیبر پختونخوا، شهاب علی خان، دربارهٔ وضعیت پناهجویان افغان گفتگو کرده است.
این در حالی است که پاکستان از آغاز ماه اپریل ده هزار مهاجر افغان را بهگونه اجباری اخراج کرده است. برخی از این مهاجران در صحبت با رادیو آزادی گفتند که در عین اخراج با مشکلات زیادی روبهرو بودند.
سازمان صحی جهان: بیماری کووید-۱۹ در میان اکثر پناهجویان عودتکننده شناسایی شده است

سازمان صحی جهان میگوید که در دو هفته اول ماه جاری میلادی بیش از ۱۳۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان و ایران به افغانستان برگشته اند.
این سازمان در گزارشی که چهارشنبه ۳ ثور منتشر کرد گفته است که ممکن تا پایان سال جاری میلادی، ۲ میلیون پناهجوی افغان از ایران و نزدیک به ۲ میلیون دیگر از پاکستان به افغانستان برگردند.
در گزارش این سازمان آمده است که کمپ های صحی سیار را در مناطق مرزی ایجاد کرده تا خدمات صحی را برای پناهجویان عودت کننده فراهم کنند.
براساس این گزارش، بیماریهای ساری در میان پناهجویان عودتکننده شناسایی شده است که یکی از آنها کووید-۱۹میباشد.
همچنان گفته شده که برعلاوه امراض تنفسی، اطفال که در میان عودت کنندگان قرار دارند از اسهالات، ملاریا و دیگر بیماریهای عفونی رنج میبرند.
این در حالیست که دینمحمد حنیف، سرپرست وزارت اقتصاد طالبان از نهادهای خیریه بین المللی خواسته است که با پناهجویان عودت کننده حمایت کنند.
او این درخواست را روز گذشته در یک نشست در کابل مطرح کرد.
پاکستان اخراج پناهجویان افغان را از اول ماه اپریل آغاز کرد و تا کنون هزاران خانواده به افغانستان برگشتهاند.
حادثه ترافیکی در نورستان؛ ۶ نفر جان باختند

شش تن در یک حادثه ترافیکی در ولایت نورستان جان باختند.
خبرگزاری باختر تحت کنترول طالبان به نقل از غلام رحمان حیدری، سخنگوی قوماندانی امنیه طالبان در نورستان خبر داده که این حادثه شام چهارشنبه ۳ ثور در منطقه پتیگل ولسوالی کامدیش رخ داده است.
به گفتۀ حیدری، در میان کشته شدگان این رویداد، زنان و کودکان نیز شامل اند.
خرابی جادهها، تیزرفتاری رانندگان و عدم رعایت قوانین ترافیکی از عوامل عمده حوادث ترافیکی در افغانستان خوانده میشوند.
وزارت عدلیه طالبان: قانون امر به معروف و نهی از منکر از مهمترین قوانین منتشرشده در سه و نیم سال گذشته است

وزارت عدلیه حکومت طالبان میگوید که در بیش از سه و نیم سال گذشته ۱۰ قانون را پس از توشیح از سوی ملا هبت الله اخندزاده رهبر این گروه در جریده رسمی منتشر کرده است.
این وزارت پنجشنبه ۴ ثور با نشر اعلامیهای گفت که یکی از مهمترین قوانین منتشر شده، قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان بوده است.
قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان در ماه سنبله سال گذشته در جریده رسمی طالبان منتشر شد که در آن آمده است "پوشیده بودن تمامی بدن زنان لازم است و به خاطر هراس از فتنه صورت نیز باید پوشیده باشد."
همچنان در این قانون صدای زنان و حتی قرائت قرانکریم و خواندن نعت و صدای بلند شان نیز عورت خوانده شده است.
قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان با انتقادهای شدیدی در داخل و بیرون از کشور مواجه شده است.
پس از انتقادات گسترده در این مورد، وزارت عدلیه طالبان در آنزمان گفت، کسی که در رسانهها و یا جلسات با این قانون مخالفت و یا هم از آن انتقاد میکند، با رویکرد شرعی روبهرو و به محکمه معرفی خواهد شد.
حکومت طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان، قانون اساسی ساخته شده در زمان نظام جمهوری مخلوع را لغو کرده و قوانین را از طریق فرامین صادر شدهٔ خود، عملی میکنند.
بریتانیا یک مرد مظنون به قتل نوجوان افغان در جرمنی را بازداشت کرد

یک مرد مظنون به قتل یک شهروند ۱۷ سالۀ افغان در جرمنی، در بریتانیا بازداشت شده است.
سارنوالان جرمنی امروز، چهارشنبه ۳ ثور، گفتند که پولیس بریتانیا، به اساس اطلاعات مقامهای ایالت میلکینبرگ-فورپومیرن جرمنی، این فرد مظنون را روز شنبه بازداشت کرد.
فرد بازداشت شده، به قتل یک نوجوان افغان در شهر شویرین جرمنی، به تاریخ ۴ فبروری، مظنون است.
چند روز پس از این رویداد، مقامهای جرمنی گفتند که مظنون یک افغان ۲۵ ساله است و حکم بازداشت او صادر شده است.
خبرگزاری DPA جرمنی به نقل از یک سخنگوی دفتر سالنوال شهر شویرین گزارش داده که گفته است فرد مظنون پیش از آن که به بریتانیا برسد به فرانسه فرار کرده بود.
به گفتۀ این مقام جرمنی که نامش در گزارش خبرگزاری DPA ذکر نشده، حکومت جرمنی از بریتانیا خواستار استرداد مظنون به جرمنی شده است.
بانک جهانی از رشد اقتصادی ۲.۵ درصدی افغانستان خبر داد

بانک جهانی در یک گزارش امروز گفت که در مقایسه با سال مالی گذشته، در سال مالی ۲۰۲۴/ ۲۰۲۵ افغانستان ۲.۵ درصد رشد اقتصادی داشته است.
بانک جهانی پیش بینی کرده است که در سال مالی آینده، رشد اقتصادی افغانستان کمتر از این، یعنی ۲.۲ درصد خواهد بود.
در گزارش به نقل از مارتین ریز، معاون بانک جهانی در امور آسیای جنوبی آمده که گفته است، برای ایجاد زمینۀ بیشتر کار و رشد اقتصادی بهتر در منطقه، به اصلاحات نیاز است.
بانک جهانی در ماه دلو در یک گزارش دیگر گفته بود، انزوای اقتصادی، کمبود منابع بشری و بی ثباتی سیاسی، اقتصاد افغانستان را در یک وضعیت شکننده قرار داده است.
تأیید کاهش تشکیلات ملکی و نظامی از سوی حکومت طالبان؛ مجاهد: این اقدام برای بهبود عملکرد صورت گرفته است

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان چهارشنبه ۳ ثور تایید کرد که آنان تشکیلات خود را در بخشهای ملکی و نظامی کاهش دادهاند.
مجاهد این اقدام را یک امر طبیعی خواند و به تلویزیون ملی افغانستان تحت کنترول طالبان گفت که این تنقیض به هدف بهبود کار و جلوگیری از بروکراسی انجام شده است.
مجاهد شمار دقیق کارمندانی را که براساس این تصمیم برکنار شدهاند، فاش نکرد اما به گفتۀ او شمار آنها زیاد نیست.
پیش از این، برخی رسانهها گزارش دادند که ملا هبت الله اخندزاده رهبر طالبان، دستور حذف نزدیک به ۹۰ هزار بست وزارت معارف را در سال جاری خورشیدی ۱۴۰۴ صادر کرده است.
حکومت طالبان در نزدیک به چهارسال بازگشت به قدرت، از سوی هیچ کشوری هنوز به رسمیت شناخته نشده است و با بحران اقتصادی و بشری مواجه است.
امضای ۲۰ تفاهمنامهٔ «تجاری» و «همکاری» میان طالبان و قزاقستان بهارزش ۱۲۰ میلیون دالر

وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان از امضای ۲۰ تفاهمنامه بهارزش ۱۲۰ میلیون دالر میان سکتور خصوصی افغانستان و قزاقستان خبر داده است.
این وزارت ناوقت دیشب در شبکهٔ ایکس یا توییتر سابق نوشت که ۱۷ تفاهمنامهٔ تجاری و ۳ تفاهمنامهٔ همکاری در جریان نشست دوجانبهٔ تجارتی تحت مجمع تجاری قزاقـافغان امضا شد.
گفته شده است که در نشست روز سهشنبه با اشتراک نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان و سریک ژومانگارین، معاون صدراعظم قزاقستان، بر تطبیق این تفاهمنامهها تأکید شد.
هیئت قزاقستان بهتازگی وارد کابل شد و بهگفتهٔ حکومت طالبان، از تمایلش برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف در افغانستان سخن گفت.
چند گروه سیاسی از «مجمع ملی نجات افغانستان» جدا شدند

یک گروه ضد طالبان موسوم به «جبههٔ مقاومت ملی افغانستان» و همچنان حزب «جمعیت اسلامی» اعلام کردند که شامل هیچ تصمیم «مجمع ملی برای نجات افغانستان» نیستند.
جبههٔ مقاومت ملی افغانستان بهرهبری احمد مسعود و جمعیت اسلامی بهرهبری صلاحالدین ربانی سهشنبهشب، ۲ ثور، با نشر اعلامیههای جداگانه گفتند، همزمان با تأسیس این مجمع، نگرانیهای خود را در پیوند بهساختار، پالیسیها و روش مدیریتیـکاریاش مطرح کردند، اما رعایت نشد.
در ادامه آمده است که «ملاحظات جدی سیاسی و تخنیکی» در مورد این مجمع وجود داشته است و بیتوجهی بهاین ملاحظات، بهنفع مردم و تقویت جریانها و سازمانهای مطرح ضد طالبان نیست.
مجمع ملی برای نجات افغانستان در ۱۶ ماه ثور سال ۱۴۰۳ از طریق یک نشست مجازی با حضور برخی از چهرههای مخالف طالبان و برخی از مقامهای حکومت پیشین اعلام موجودیت کرد.
بنیانگذاران این مجمع هنگام اعلام موجودیتش گفتند که برای جلوگیری از تداوم حاکمیت بهگفتهٔشان «استبدادی و نامشروع طالبان» تلاش میکنند.
گروه دیگر ضد طالبان موسوم به «جبههٔ آزادی افغانستان» نیز دیشب در بیانیهای شبکهٔ ایکس اعلام کرد که تاکنون شامل هیچگونه ائتلاف یا پیمان سیاسی که مستلزم کار مشترک بینسازمانی باشد، نبوده است.
در ادامهٔ بیانیه، عضویت این جبهه در مجمع ملی برای نجات افغانستان با قاطعیت رد شده است.