مقامات محلی ننگرهار نقش مردم در تامین امنیت مکاتب و موسسات تحصیلات عالی را مهم میداند و میگویند که در این زمینه با رؤسای قومی گفتگو آغاز شدهاست.
حیات الله حیات والی ننگرهار میگوید، نمیخواهند مکاتب و موسسات تحصیلات عالی به مراکز نظامی مبُدل شود و به همین خاطر سعی میکنند مردم در تامین امنیت آن سهیم شوند.
به گفته آقای حیات به همین هدف گفتگو با علمای دینی و روسای قومی ولسوالی های مختلف ننگرهار آغاز شده و تلاش میشود امنیت مکاتب، پوهنتونها و موسسات تعلیمی را مردم تأمین نمایند.
آقای حیات در مصاحبه با رادیو آزادی گفت که نقش مردم در این زمینه بسیار مهم و ارزنده است:
"ما در این مورد با مردم در تماس هستیم چون آنان در مصئونیت مکاتب نقش مهم ایفا کرده میتوانند، ما نمیخواهم که مکاتب و نهادهای آموزشی را به مراکز نظامی مبُدل سازیم در رابطه به مکاتبی که در ساحات زیر کنترول طالبان است نیز با علما و رؤسای قومی صحبت جریان دارد تا در تامین امنیت آن همکاری صورت گیرد."
این اقدام درحالی صورت میگیرد که تهدید از سوی مخالفان مسلح دولت بهخصوص داعش یا گروه دولت اسلامی در این اواخر به مکاتب و موسسات تحصیلات عالی افزایش یافته است.
بر اساس گزارش ها تنها در ولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار در روزهای اخیر بیش از ده مکتب به علت تهدیدات بسته شده و حتی سه کارمند بخش خدمات لیسه موسوم به ملکیار هوتک از سوی جنگجویان داعش کشته شده اند.
در کنار آن پس از حمله هفته گذشته داعش بر مدیریت شهری معارف در شهر جلال آباد که تلفات نیز در پی داشت نگرانی ها افزایش یافته و حتی گفته میشود که برخی از موسسات خصوصی تحصیلات عالی نیز بسته شده است.
پیش از این در برخی مناطق دیگر افغانستان نیز مکاتب و بخش های تعلیمی به نحوی با تهدید روبهرو بوده است.
در ولایت لوگر نیز از بسته شدن دهها مکتب گزارشها به نشر رسید و همچنان گفته شد که ساختمان دو مکتب در این ولایت به آتش کشیده شدهاست.
در عین حال شماری از کارشناسان بخش معارف این وضعیت را سخت نگران کننده دانسته و میگویند که باید به آن توجه بیشتر صورت گیرد.
اسدالله ښالیز یکی از این کارشناسان نیز نقش مردم را در مصئون سازی مکاتب و موسسات تحصیلات عالی مهم میداند:
"در مجموع این شدیدترین حمله بر معارف است و مردم میتوانند در این زمینه میانجیگری مناسب داشته باشند و این کار را از روی مسئولیت باید انجام دهند، باید بگویند که اگر گروه موافق هستی یا مخالف این حق من است. مردم باید به مخالفان مسلح بگویند که با نظام اگر صلح میخواهند یا دشمنی اما دروازه های مکاتب باید به روی فرزندان ما بسته نشود."
شماری از کارشناسان میگویند که توجه حکومت به بخش معارف و تحصیلات عالی در این اواخر افزایش یافته و ممکن به همین علت به گفته آنان تهدیدها از سوی مخالفان مسلح نیز به این بخش بیشتر شده باشد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان سال جاری را سال معارف اعلام نمود و تاکید کرد که در جریان دو سال شش هزار مکتب در این کشور ساخته خواهد شد.
گزارش: نسیم شفق