برخی احزاب و جریانهای سیاسی در کابل در باره نشست علمای دین که در آن جنگ افغانستان غیر مشروع خوانده شد، نظریات مختلف دارند.
به دنبال فتوای علمای دین در باره جنگ افغانستان برخی احزاب سیاسی میگویند، اقدام اخیر علمای دین بیتأثیر نخواهد بود.
عادله بهرام رئیس حزب جمهوریخواهان میگوید، بسیاری گروههای درگیر جنگ در افغانستان به مبارزه خود بعد دینی میدهند که فتوای اخیر علمای دین این توجیهات را رد کرد.
او افزود:
"ما موقف علمای دین را تأیید میکنیم و باورمند هستیم که به برکت این نشست علما صلح و ثبات در افغانستان تأمین شود."
بیش از دو هزار عالم دین روز دوشنبه هفته جاری در نشستی در کابل جنگ افغانستان را ناروا خواندند.
عالمان دین به این تأکید کردند که بغاوت گروههای مسلح در افغانستان اساس دینی ندارد و حملههای انتحاری که اکثراً طالبان و داعش آن را انجام میدهند، غیر مشروع است.
در ۱۷ سال اخیر در افغانستان اولین باری است که به این تعداد علما چنین فتوا صادر میکنند و در آن خواهان توقف جنگ، آتشبس و آغاز گفتگوهای صلح از طرفهای درگیر جنگ میشوند.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان و دفتر معاونت سازمان مللمتحد در افغانستان «یوناما» از این اقدام علما ستایش کردند، اما طالبان این فتوای علما را فرمایشی خواندند.
طالبان این فتوای علما را فرمایشی خواندند.
از سوی هم مسعود ترشتوال سخنگوی شورای حراست و ثبات میگوید که در این شکی نیست که علما در مسایل افغانستان نقش دارند، اما در روند صلح آنانی نقش سازنده دارند که جنگ را آغاز کردهاند.
وی در صحبت با رادیو آزادی هرچند نامی از کسی یا گروهی نبرد، اما گفت که افغانها به هیچ شکل در جنگ جاری دخیل نیستند.
او افزود:
"کسانیکه جنگ را در افغانستان آوردهاند صلح را نیز آورده میتوانند، افغانها به هیچ شکل آغازگر جنگ نیستند، بلکه آنانیکه جنگ آوردهاند و آنرا گرم داشتهاند و در کنار آن از ادامه جنگ سود بردهاند کشورهای دور و نزدیک اند."
از سوی هم وحیدالله غازیخیل سخنگوی جبهه ملی نوین افغانستان میگوید روشن است که جنگ جاری در افغانستان جنبه دینی ندارد، اما آنان به این جنگ جنبه دینی داده اند از همینرو عالمان دینی برای جلوگیری آن نقش مهم را ایفأ کرده میتوانند.
گزارش: نورالله شایان