فعالان مدنی کندز میگویند که در این ولایت در روند پروسه ثبتنام رأی دهندهگان و توزیع تذکرهها فساد و جعل گستردۀ وجود دارند و این مسئله آنان را در خصوص شفافیت انتخابات پیشرو نگران ساختهاست.
فعالان مدنی کندز میگویند که موجودیت جعل و فساد در روند توزیع تذکره و ثبتنام رأی دهندهگان در این ولایت آنان را نگران ساختهاست.
مرکز اجتماعی و رسانهای میدیوتیک کندز کنفرانسِ مطبوعاتی را در پیوند به چگونگی روند ثبتنام رأی دهندهگان و توزیع تذکره برای رأی دهندهگان انتخاباتِ ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها برگزار نموده بود و در آن نمایندهگان نهادهای ناظر از پروسه انتخابات تیفا و فیفا و همچنین نماینده دفتر یوناما و شماری از فعالان مدنی و رسانهای اشتراک ورزیده بودند.
ظاهر مصلح فعال مدنی و نماینده مؤسسهای انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان (فیفا) در کندز، در خصوص مشکلات موجود در روند ثبتنام و توزیع تذکره برای رأی دهندهگان ابراز نگرانی کرده گفت، اگر به این چالش رسیدهگی نشود انتخابات آینده مملو از تقلب و غیر قابل قبول خواهد بود.
او افزود:
"تقلب از ابتدأ جریان دارد تا همین حالا که ما و شما صحبت میکنیم، در تمامی مراکز اگر نگویم در بعضی مراکز و اکثریت مراکز این جریان دارد. مثلاً یک نفر تذکره ۱۰ نفر و یا ۲۰ نفر را میتواند که از احصائیه بگیرد، فقط عکس نفر را با شهرتاش میبرد، تذکره میگیرد و همچنان یک نفر به جای کسی دیگر تذکرهاش بُرده میشود استیکر نصب میشود."
از سوی هم سید رحیم موسوی فعال مدنی و نماینده بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) در کندز نیز روی نگرانیهای موجود صحبت نمود و موارد که توسط نماینده فیفا بیان گردید را تأیید کرد.
او افزود:
"تیمهای سیاری را که احصائیه کندز شکل داده بود که باید برای مردمانیکه تذکره ندارند، تذکره توزیع بکنند یک مقدار استفادههای سیاسی و ابزاری صورت گرفته میرود و مردمان که نفوذ دارند و تأثیرگذار هستند بالای احصائیه کندز، همو تیمهای سیار را استخدام کردند به خانه و کوچهشان و به مردم خودشان تذکره میدهند و زمانیکه دیگر مردم به احصائیه مراجع میکنند، برایشان گفته میشود که شما قبلاً در همینجا بودید، شما تذکره دارید و در حالیکه بسیاری از مردم تذکره ندارند."
فعالان مدنی کندز نگرانیهای شان را در پیوند به مشکلات و خلافکاریها در پروسه ثبتنام و توزیع تذکره برای رأی دهندهگان ابراز داشته و خواهان توجه جدی مسئولان برای حل آن گردیدند.
ملالی سعد یک تنِ از فعالان مدنی در این خصوص چنین گفت:
"اگر حکومت بهخاطر تأمین امنیت روز انتخابات توجه نکند، بسیاری از رأی دهندهگان بهخصوص زنان در روز انتخابات اشتراک نخواهند کرد که این کار خود زنان را از حق سیاسیشان محروم خواهند نمود."
از جانبِ دیگر عنایتالله خلیق رئیس شبکه نهادهای جامعه مدنی کندز و هماهنگ کننده دفتر میدیوتیک از کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان خواست که برای فعالان مدنی و فعالان رسانهای سهولت ایجاد کند، تا از پروسه انتخابات نظارت همهجانبه نمایند.
او افزود:
"محدودیتهای را که در برابر جامعه مدنی بهخاطر نظارت از پروسه انتخابات وضع نمودهاند، را حل نموده و سهولتهای را بهخاطر جامعه مدنی ایجاد نمایند تا بتواند از پروسه انتخابات بهگونه درست نظارت نمایند در غیر آن شرایط و محدودیتهای وضع شده یک عمل مهندسی شده قصدی توسط کمیسیون انتخابات بهخاطر محروم نمودن جامعه مدنی از حق نظارت بر پروسه انتخابات بوده که این کار خود شفافیت انتخابات را زیر سؤال بورده و نتیجه این انتخابات برای مردم و جامعه مدنی قابل قبول نخواهد بود."
اما مقامهای محلی کندز به مردم و فعالان مدنی این ولایت اطمینان میدهند که به هیچکس اجازه نمیدهند که در پروسۀ انتخابات مداخله و دستدرازی کنند و در صورت شناسایی با اشخاص مداخلهگر در چهارچوب قانون برخورد جدی مینمایند.
از سوی هم مسئولان دفتر ولایتی کمیسیون مستقل انتخابات کندز و مسئولان اداره احصائیه ولایت یاد شده این ادعاهای فعالان مدنی را بیاساس خوانده، اما تأکید ورزیدند که این موضوع را بهگونه جدی بررسی میکنند.
فعالان مدنی این ولایت از حکومت خواستند که از دست درازیها و مداخلات غیر قانونی افراد زورگو و تنفگداران غیر مسئول در پروسه انتخابات جلوگیری کرده و علاوه بر آن در بخش تأمین امنیت توجه جدی نمایند، تا مردم در یک فضای بهتر امنیتی بدون نگرانی در روز انتخابات بهگونه گستردۀ به پای صندوقهای رأی بروند و از حق سیاسی خود استفاده نمایند.
گزارش: اجمل آرین