اداره ثبت احوال نفوس افغانستان از تلاشها برای جلوگیری از توزیع تذکرههای جعلی حرف میزند.
پس از شکایتها از توزیع تذکرههای جعلی در مراکز ثبت احوال نفوس در کابل و ولایات، اداره ثبت احوال نفوس افغانستان میگوید، هر کارمند این اداره که در توزیع تذکرههای جعلی دخیل دانسته شود به ارگانهای عدلی و قضایی معرفی خواهد شد.
همایون محتاط رئیس این اداره روز پنجشنبه «۱۰ حوزای ۱۳۹۷» در کابل به خبرنگاران گفت که اعتبار تذکرۀ اتباع افغانستان مربوط به مرکز ثبت احوال شخص شده و هر تذکرهای که فاقد اساس ثبت احوال باشد، باطل اعلام میگردد.
او افزود:
"در قانون داشتن دو تذکره جرم پنداشته میشود، ما از ارگانهای امنیتی و کشفی خواستهایم تا هر زورمند که از تیمهای ما سوء استفاده کنند، موضوع را بررسی کرده و جلو آن را بگیرند. اداره ما این اقدام را کردهاست هر کارمند ما در هر سطح که باشد و دست به این عمل بزنند به ارگانهای عدلی و قضایی معرفی خواهند شد."
آقای محتاط افزود که در شرایط کنونی افغانستان توزیع تذکرههای کاغذی به مردم یک راه حل ساده و آسان برای انتخابات آینده بود که از سوی کابینه تصویب و توسط کمیسیون مستقل انتخابات پذیرفته شدهاست.
بر اساس معلومات اداره ثبت احوال نفوس افغانستان در حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار اتباع اینکشور که قبل از این تذکره تابعیت نداشته اند از ماه دلو سال گذشته تا کنون تذکره کاغذی اخذ کردهاند.
مسئولین این اداره میگویند، بر اساس گزارش در ۴۲۰ دفتر توزیع تذکره این اداره در سراسر کشور در حدود ۵۰ هزار تن در روز تذکره میگیرند.
اداره ثبت احوال نفوس میگوید که تا فرا رسیدن انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها توزیع حدود ۱۰ میلیون تذکرۀ کاغذی تخمین شدهاست.
مسئولین این اداره روند توزیع تذکرههای کاغذی را موفق خوانده و اطمینان میدهد که تعداد تذکرههای توزیع شده بیش از تخمین آنان خواهد بود.
آنان میگویند در برخی ولسوالیهای که به دلیل ناامنی توزیع تذکره ناممکن است هزاران تن در مرکز به هدف اخذ تذکره مراجعه کردهاند که این روند بهگفته آنان هنوز هم ادامه دارد.
در برخی ولسوالیها به دلیل ناامنی توزیع تذکره ناممکن است.
این در حالیست که داوود کلکانی و میرویس یاسینی دو تن از اعضای ولسی جرگه اسنادی را ارائه کردهاند که نشان میدهد در برخی دفاتر توزیع تذکره، تذکرههای جعلی نیز به مردم توزیع شدهاست.
از سوی هم سخی مشوانی یکی از اعضای دیگر ولسی جرگه به رادیو آزادی گفت که در برخی مراکز هنوز هم توزیع تذکرههای جعلی جریان دارد و اداره ثبت احوال نفوس نمیتواند مانع آن شود.
او افزود:
"در تمامی افغانستان تذکره جعلی اخذ گردیده، حتی شماری از مردم ۱۰ تذکره هم گرفتهاند. در کنر مردم در خانههای برخی نامزدان فورم تذکره به دست میآورند، هیچ تضمینی وجود ندارد. از یک تذکره جعلی دیگر تذکره ساخته میشود، مانع تذکرههای جعلی کار دشواریست."
آقای مشوانی میگوید اداره ثبت احوال نفوس ممکن در آینده در برخی حالات بتواند تذکرههای جعلی را شناسایی و آن را باطل اعلام کند، اما اکنون موضوع انتخابات مهم است و این عمل میتواند شفافیت پروسه انتخابات را متضرر کند.
گزارش: آرزو غیاثی