وزارت داخلۀ افغانستان در واکنش به گزارش یونیسف میگوید، کودکان در کشور قربانی اعمال تروریستی مخالفان مسلح دولت استند، نه نیروهای امنیتی.
صندوق وجهی سازمان مللمتحد برای اطفال یا یونیسف استفاده از کودکان در میدانهای نبرد و درگیریها میان نیروهای امنیتی و مخالفان مسلح دولت را عامل تلفات کودکان در افغانستان عنوان کرده است، اما وزارت داخله وارد شدن تلفات به کودکان از سوی نیروهای امنیتی افغان را رد میکند و میگوید که اعمال تروریستی مخالفان مسلح و نیز بهرهگیری از کودکان در میدانهای جنگ از سوی آنها عامل تلفات کودکان در افغانستان است.
نجیب دانش سخنگوی این وزارت روز چهارشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"ما همواره برای نیروهای ما گوشزد کردیم که برای نجات اطفال و زنانیکه در ساحات جنگی میباشند، نهایت تلاش کنند و این موضوع در اولویت ماست. کودکان در حملات تروریستی مانند انتحار و انفجار کشته میشوند."
دانش تأکید میورزد که حفاظت از غیر نظامیان به ویژه کودکان یکی از اولویتهای نیروهای امنیتی افغان هنگام انجام عملیاتهای نظامی است.
این در حالیست که صندوق وجهی سازمان مللمتحد برای اطفال یا یونیسف در گزارشی تازهاش تلفات بیشتر از ۱۵۰ کودک در سه ماه نخست سال ۲۰۱۸ میلادی در افغانستان را نگران کننده خوانده و از طرفهای درگیر جنگ خواستهاست تا از کودکان در میدانهای جنگ بهعنوان عساکر جنگی کار نگیرند.
پیشتر دفتر یوناما در کابل نیز در گزارشی گفته است که در کنار حملات انتحاری و انفجاری، حملات زمینی طرفهای درگیر و حملات هوایی نیروهای امینتی از عوامل تلفات کودکان در افغانستان است.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان مسلح در یک پیام که به رادیو آزادی فرستاده مسئول تلفات ملکی و کودکان را طرف مقابل خوانده و میافزاید که این تلفات در اثر بمباریها اتفاق میافتد.
با این همه، این نخستین بار نیست که از تلفات کودکان در افغانستان سخن زده میشود، بلکه پیش از این نیز نهادهای دفاع از حقوق بشر افزایش تلفات کودکان در این کشور را نگران کننده خواندهاند.
اکنون کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید، در سال گذشتۀ میلادی حدود ۳۳۷ کودک کشته و ۲۳۵۵ کودک دیگر زخم برداشتهاند که این رقم افزایش ۲۱ درصدی تلفات کودکان را در مقایسه به سالهای گذشته نشان میدهد.
بلال صدیقی سخنگوی این کمیسیون میگوید، در سال روان میلادی نیز بیشترین تلفات کودکان برخاسته از حملات انتحاری و انفجاری به ویژه حملاتیکه در محلات نزدیک نهادهای آموزشی و مکاتب رخ داده، بودهاست.
وی افزود:
"متأسفانه در این اواخر بهخصوص در سال جاری حملاتی که صورت میگیرد، قربانیان آن غیر نظامیان و کودکان هستند. ما نهایت نگران هستیم که اطفال مورد هدف قرار میگیرند و در نزدیکی مکاتب حملات صورت میگیرد و ما از این ناحیه تشویش داریم."
صدیقی میگوید، بیپروایی در جلوگیری از تلفات کودکان در ساحات جنگی و یا بهرهگیری از کودکان در میدانهای نبرد بهحیث سپر، نقض قوانین حقوق بشری است و باید از آن جلوگیری گردد.
گزارش: نظیفه محبوبی