امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و حسن روحانی رئیس جمهور ایران در یک مکالمه تیلیفونی توافق کردند که در جهت حفظ موافقتنامه اتُمی ایران مشترکاً کار کنند.
قصر ریاست جمهوری فرانسه گفت، مکرون به همتای ایرانیاش پیشنهاد کرد که سه مسئله دیگر به شمول برنامه راکت بالیستیک تهران، فعالیتهای هستهای آن پس از سال ۲۰۲۵ و بحرانهای عمده منطقهای در شرق میانه، در این موافقتنامه گنجانیده شوند.
اما رئیس جمهور ایران به امانوئل مکرون گفتهاست که این موافقتنامه طوری است که باید باقی ماند.
حسن روحانی افزود، معامله اتُمی و یا هر موضوع دیگری تحت بهانه آن، به هیچ وجه قابل مذاکره نیست.
ریاست جمهوری ایران به نقل از روحانی گفتهاست که تهران هر نوع محدودیتهای فراتر از تعهداتاش را نخواهد پذیرفت.
در موافقتنامه اتُمی ایران با شش کشور مقتدر جهان در بدل رفع تعزیرات بر ایران، تهران برنامه هستهای خود را متوقف میکند.
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا ایران را متهم میکند که با آزمایش راکت بالیستیک و با تمویل خشونتها در منطقه، روحیۀ موافقتنامه را نقض کردهاست.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران به امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود گفت، او متمایل است تا در دیالوگها روی مسایل منطقهای شرکت کند.
وی افزود:
" ایران در مبارزه با تروریزم برای گفتگو و تضمین ثبات و امنیت منطقهای، آمادهاست."
این مطلب زمانی بیان میشود که مایک پامپئو وزیر امور خارجه جدید امریکا در سفر خود به شرق میانه وارد اسرائیل شده تا به متحدین منطقهای خود در باره تقاضاهای رئیس جمهور دونالد ترمپ معلومات کوتاه ارائه کند.
رئیس جمهور امریکا به موافقتنامه اتُمی شش کشور مقتدر جهان با ایران، به چشم یک توافق با نواقص عمده میبیند.
مایک پامپئو روز شنبه پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو صدراعظم اسرائیل در نشست با خبرنگاران گفت، اگر در توافقنامه اصلاحات نیاید، رئیس جمهور ترمپ از آن بیرون میشود.
اما دیگر کشورهای که در پای این سند امضا کرده بودند، از واشنگتن میخواهند تا جزی این موافقتنامه باقی بماند.
این در حالیست که شماری از متحدین غربی امریکا هم در باره این توافقنامه نگرانی نشان دادهاند.
دفتر صدارت بریتانیا در یک اعلامیه گفته که ترزا می صدراعظم بریتانیا، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و انگیلا مرکل صدراعظم جرمنی موافقه کردهاند که موافقتنامه اتُمی با ایران بهترین راه جلوگیری این کشور از برنامه اتُمی می باشد. اما اضافه کردند که ضروریست، توافقنامه توسعه یابد تا مسایل دیگر به شمول برنامه راکتهای بالیستیک را نیز در بر گیرد.