وزارت خارجه افغانستان از پیشرفت پروژههای اقتصادی منطقوی که در چهارچوب برنامه ریکا عملی میشوند، ابراز خوشبینی میکند.
این وزارت میگوید بسیاری از پروژهها که در چوکات برنامه ریکا عملی میشوند به مرحله تطبیق رسیده که با تکمیل شدن آنها در اقتصاد منطقه تغییرات مثبت رونما خواهد شد.
عادله راز معین همکاریهای اقتصادی این وزارت روز دوشنبه «۲۷ حمل ۱۳۹۷» در نشست سفیران ریکا در کابل گفت که در پروژههای تاپی، کاسا یک هزار، فایبر نوری و خط آهن پیشرفتهای قابل ملاحظه داشتهاند.
بانو راز افرود:
"ساخت اتاق تجارت و صنایع ریکا، ایجاد مرکز تحقیقاتی ریکا و شامل ساختن بحث توانمند سازی اقتصادی زنان در اجندای ریکا شامل راهبرد جدید ما است، بر بنیاد اولویتهای ریکا همکاریهای اقتصادی و سرمایهگذاری روی پروژهها توسط سکتور خصوصی باید ارزش داده شوند."
وی همچنان گفت که مردم و سکتور خصوصی از این پروژهها مننفعت میبرند.
اما خانم راز گفت که با وجود پیشرفتها در چوکات ریکا چالشهای نیز در بخش ساختمانی، پالیسی و حقوقی وجود داشته، در ضمن کم توجهی به اجنداهای اقتصادی نیز صورت گرفتهاست.
وی تأکید کرد که این موارد به کار مشترک نیاز دارد و ریکا آدرس خوبی است که میتوان از این طریق بالای حل مشکلات کار کرد.
این در حالیست که هفتمین نشست ریکا به تاریخ ۱۴ و ۱۵ ماه فبروری در عشقآباد ترکمنستان به اجندا و محوریت افغانستان برگزار گردید.
حکومت افغانستان گفته بود در این نشست بیشتر روی پروژههای اقتصادی تمرکز کردهاست که برای افغانستان و منطقه مهم میباشد.
نشست همکاریهای منطقهای یا ریکا در سال ۲۰۰۵ میلادی آغاز شدهاست و تا حال در اسلامآباد، دهلی جدید، دوشنبه، کابل و عشقآباد برگزار شدهاست.
از سوی هم حسن سروش رئیس بخش همکاریهای اقتصادی وزارت خارجه نیز روی مؤثریت و اهمیت پروژههای انجام شده در چوکات ریکا تأکید کرد.
در این حال کارشناسان بخش اقتصاد میگوید تا زمانیکه پروژهها به پایه اکمال نرسیده و از آن بهره برداری نشود نباید در خصوص آن خوشبین بود.
سیفالدین سیحون یکی از این کارشناسان در صحبت با رادیو آزادی گفت، مشخص نیست که این پروژهها تا رسیدن به پایه اکمال با چه چالشهای روبهرو خواهد شد.
او افزود:
"سیاستهای اقتصادی زمانی مورد ارزیابی قرار میگیرند که انجام شده و مردم از آن بهره بیگیرند، ما هنوز بهره نا گرفته از موفقیت حرف میزنیم. اول یک پروسه انجام شود، بعد ارزیابی شود که با انجام آن ما چه زمینه را برای توسعه اقتصادی داشتیم."
آقای سیحون میگوید که افغانستان در زمینه تطبیق پروژهها دچار مشکلات بوده و نمیتواند مطالعه تخنیکی اقتصادی پروژهها را به تنهایی انجام بدهد.
وی تأکید میکند در صورتیکه افغانستان بتواند بالای ظرفیتهای خود به صورت درست کار کرده و از آن در جهت مشارکت منطقوی استفاده نماید، میتواند از همکاریهای منطقوی استفاده بهتر نماید.
گزارش: جاوید حسنزاده