موجودیت نا امنیها و ماموریت دشواریکه با توجه به این وضعیت کمیسیون مستقل انتخابات آن را بر عهده دارد، آن هم برگزاری انتخابات همه شمول ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها.
کمیسیون مستقل انتخابات نا امنیها را یک چالش جدی در برابر انتخابات میخواند و اظهار امیدواری میکند که این روند با چالش روبرو نگردد.
معاون این کمیسیون در صحبت با رادیو آزادی تاکید میورزد که اصول انتخابات، سرتاسری بودن آن است و به تامین بیشتر آن تاکید میورزد.
معاذ الله دولتی میگوید، برای اینکه آنان بتوانند انتخابات شفاف و همه شمول را برگزار کنند باید از تامین امنیت مراکز رای دهی بیشتر اطمینان داده شود.
وی افزود:
"تامین امنیت مراکز ثبت نام و رای دهی یک امر بسیار مهمی است و امیدوارم که با چالشی روبرو نشویم، طبعاً بخش امنیتی یکی از نگرانیهای کمیسیون است و ما این نگرانیها را با حکومت و نهادهای امنیتی شریک ساختهایم و هنوز هم گفتگوهای ما با نهادهای امنیتی ادامه دارد و نشستهای هماهنگی ما با نیروهای امنیتی بیشتر شدهاست."
با این همه، قرار است فردا ثبت نام رای دهندهگان در ۱۵۰۰ مرکز در کابل و دیگر شهرهای کشور آغاز گردد، روندیکه نخستین گامها برای رفتن تا برگزاری انتخابات و پای صندوقهای رای از همینجا برداشته میشود.
کمیسیون مستقل انتخابات بر این خوشبین است که در مرحله نخست روند ثبت نام رای دهندهگان چالشی از رهگذر امنیتی محسوس نیست؛ اما به تامین امنیت این روند در مراحل بعدی که در ولسوالیها و روستاها آغاز میگردد تا برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها تاکید میورزد.
با این همه شش ماه دیگر به برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالی ماندهاست.
وزارت داخله پیشتر گفته که از ۷۰۰۰ مرکز رای دهی ۳۰۰۰ آن با تهدیدهای بلند و متوسط روبرو اند و به گفته کمیسیون مستقل انتخابات از این میان ۹۴۸، مرکز رای دهی در روز برگزاری انتخابات بروی رای دهندهگان باز نخواهند بود.
اکنون شماری از ناظران انتخاباتی به این باورند که وضعیت امنیتی در مقایسه به سالهای گذشته که افغانستان شاهد برگزاری روندهای انتخابات بوده بدتر شدهاست و به گفته آنان، در حال حاضر در بیست و دو ولایت جنگ جریان دارد و با این چنین وضعیتی، امیدی به همه شمول بودن انتخابات نباید داشت.
یوسف رشید رئیس اجرائیه بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا فیفا نگرانی نهادهای ناظر را در این باره چنین مطرح میکند:
"ما امیدوار هستیم که نیروهای امنیتی ما بتوانند حد اقل گراف مراکز را پائین آورند و اگر ۳۰۰۰ مرکز زیر خطر قرار گیرد این خودش نشان میدهد که انتخابات ما از رهگذر همه شمول بودن و شفاف بودنش نیز با خطر و تهدیدهای روبه رو میگردد."
با این همه، خواستیم پاسخ وزارت داخله را در پیوند به این نگرانیها داشته باشیم؛ اما با تماسهای مکرر از سوی این وزارت پاسخ داده نشد.
پیش از این وزارت گفتهاست که آمادهگی کامل تامین امنیت این روند دارد و نخواهند گذاشت تا انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها به چالش کشانیده شود.
با این همه یوسف رشید میگوید، اگر اوضاع امنیتی این چنین باشد نامزدان فرصت پیشبرد کارزارهای انتخاباتی و رقابتهای سیاسی شان را در انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها نخواهند داشت و در کنار آن امنیت رای دهنده، کارمندان و ناظران نیز با تهدید روبرو خواهد بود.
او تاکید میورزد که تامین امنیت و حرمت گذاشتن به روند انتخابات یکی از مسئولیتهای جدی حکومت است که باید آن را انجام دهد.
گزارش: نظیفه محبوبی