- انستتیوت جنگ و صلح
انستتیوت جنگ و صلح در مورد بناهای تاریخی ولایت نورستان مطلبی را نشر کردهاست.
در آغاز مقاله به نقل از مقامهای نورستان آمده که حکومت افغانستان باید برای نجات و حفظ محلات تاریخی تلاش زیاد کند.
مقامها هشدار دادهاند که یک عبادتگاه تاریخی و یک باغی که زمانی خانواده شاهی برای تفریح به آنجا میرفتند، با ویرانی روبهرو شدهاست.
نورستان را یک زمان به نام کافرستان میشناختند.
باشندههای این ولایت در قرن نزدهم مسلمان شدند.
انستتیوت جنگ و صلح در مطلبش نوشته که پیش از مسلمان شدن، باشندههای نورستان بت پرست بودند و چندین عبادتگاه با بتهای مختلف در آنجا ساخته شده بود که اکثر شان از بین برده شدند.
به باور نشریه امروز هم برخی آثار تاریخی در نورستان باقی مانده و بخشی از یک عبادتگاه در پارون مرکز این ولایت هم وجود دارد.
انستتیوت جنگ و صلح از یک عضو پیشین پارلمان افغانستان هم نقل کرده که گفتهاست در دهه ۸۰ میلادی و هجوم قشون سرخ شوروی، آثار و بناهای تاریخی نورستان به شدت صدمه دیدند و سپس در جنگهای داخلی پس از آن، این محلات تا مرز نابودی رسیدند.
به نوشته نشریه، حالا هم بناها و آثار تاریخی در نورستان در وضعیت بد بسر میبرند و اگر به آنها توجه جدی نشود، در پنج تا ۱۰ سال آینده کاملاً نابود خواهند شد.
انستتیوت جنگ و صلح این نگرانیها را با مقامهای محلی نورستان نیز در میان گذاشته و آنها در پاسخ گفتهاند در ولسوالی و اما و پارون مرکز این ولایت، جلو ساختمان خانهها را در نزدیکی محلات تاریخی گرفتهاند.
- گاردین
روزنامه بریتانیایی گاردین، زندهگی یک پولیس افغان را که حالا در جرمنی بهحیث پرستار در یک مرکز بزرگ سالها کار میکند، به تصویر کشیدهاست.
ضیا حیافی در شهر براندین بورگ با این کار خیلی مشغول است و بیشتر با افراد بزرگ سال سر و کار دارد.
از کار ضیا در اینجا تازه سه ماه میگذرد.
او که پیش از این بهحیث پولیس در وزارت داخله افغانستان کار میکرد، بیشترین نگرانی از طالبان داشت.
به نوشته گاردین، ضیا حیافی حالا یک نگرانی دیگر دارد، اینکه حکومت جرمنی او را نپذیرد.
با آنکه او با اشتیاق کار میکند و در حال حاضر تحت آموزش قرار دارد، معلوم نیست که میتواند دوره آموزشیاش را تکمیل کند یا نه؟ زیرا درخواست پناهندهگیاش یک مرتبه از سوی حکومت جرمنی رد شدهاست.
گاردین مینویسد احتمال اخراج ضیا هر لحظه وجود دارد، اما او علیه تصمیم گذشته محکمه، استینافطلب شدهاست.
با آغاز بحران پناهجویان در سال ۲۰۱۶ در اروپا، تنها یک میلیون و دو صد هزار تن وارد جرمنی شدند.
در حال حاضر حدود چهارصد هزار شرکت در جرمنی، کارهای کوتاه مدت برای پناهجویان فراهم میکنند، اما به نوشته گاردین، این کارها مؤقتی اند و نمیتوانند یک پایان خوش برای پناهجویان سرگردان در اروپا داشته باشند.