مقامات شورای امنیت ملی امریکا میگویند در راستای تلاشهای صلح افغانستان، از پیشنهاد حکومت این کشور برای مذاکرات صلح با شبکه حقانی حمایت میکنند.
حکومت افغانستان میگوید پیشنهاد اخیر حکومت افغانستان برای صلح شامل تمام گروههای مسلح است که به جغرافیای افغانستان وابستهاند نه تررویستان خارجی.
این موضوع را دوا خان مینهپال معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان امروز در عکسالعمل به گزارشی ابراز داشت که در روزنامه واشنگتن تایمز منتشر شده و در آن از حمایت ایالات متحده از پیشنهاد حکومت افغانستان به طالبان و شبکه حقانی یاد شدهاست.
آقای مینهپال افزود:
"در این طرح تنها به گروههای جا نیست که وابسته با جغرافیای افغانستان نبوده و خارجی اند. حکومت افغانستان اراده صلح با تمام گروههای مخالف افغان را دارد و اعلان صلح را کردهاست."
به نوشته واشنگتن تایمز محمد حنیف اتمر مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان در سفر اخیرش به واشگتن به خبرنگاران گفتهاست:
"ما باید بهشمول شبکه حقانی با تمام گروههای مخالف مسلح مذاکره نماییم که مایل به صلح اند."
یک مقام شورای امنیت ملی امریکا که نامش گرفته نشده به واشنگتن تایمز گفتهاست:
"امریکا از حکومت افغانستان و تمام گروههای که آماده صلح اند، حمایت میکند."
این مقام امریکایی به روز یکشنبه به واشنگتن تایمز گفت، به باور آنها برای ختم جنگ چندین ساله افغانستان تلاشهای صلح زمانی تأثیرگذار اند که بهشمول شبکه حقانی با تمام گروههای مخالف مسلح افغان صحبت شود.
شماری از کارشناسان افغان نیز به این باورند که گفتگوهای صلح زمانی نتیجه خواهد داد که بدون تمایز با تمام گروههای صحبت شود که وابسته با افغانستان اند.
یکی از همین کارشناسان کبیر رنجبر است که میگوید گوشه کردن یک یا چند گروه از مذاکرات صلح نقطه پایان جنگ را نمیگذارد.
او افزود:
"فکر میکنیم مخصوصاً سه گروه مهم که عبارتند از شورای پشاور، شورای کویته و شبکه حقانی اگر در مذاکرات صلح شریک نشوند و یکی از آنها هم اگر گوشه بماند، خشونتها ادامه خواهند یافت و مذاکرات هیچ تأثیر نخواهد داشت، زیرا سازماندهی از بیگانههاست و مشکلات تحت بیرقهای متفاوت ادامه خواهد یافت."
واشنگتن در حالی از پیشنهاد حکومت افغانستان مبنی بر صلح با طالبان بهشمول شبکه حقانی حمایت نمودهاست که این گروه مسئول خونینترین حملات بر قوای افغان و نیروهای امریکایی در افغانستان دانسته میشود.
بعد از اعلان استراتژی رئیس جمهور ترمپ برای افغانستان بیشترین فشار امریکا بر پاکستان از درک حمایت اسلامآباد از همین شبکه بودهاست که واشنگتن آن را تروریست میخواند.
این مقام شورای امنیت ملی امریکا که نامش افشا نشده گفتهاست، هفت ماه از اعلان استراتژی امریکا برای افغانستان میگذرد، ولی پاکستان تا حال برای سرکوب شبکه گروههای تندرو بهشمول حقانی اقدام جدی نکردهاست.
به دنبال اعلان همین استراتژی، امریکا کمک حدود دو میلیارد دالریاش به پاکستان را متوقف نموده و همکاریهای امنیتیاش را نیز با آن کشور متوقف ساخت.
همین مقام شورای امنیت ملی امریکا این را هم گفتهاست که اقدامات بیشتر علیه پاکستان در نظر است، ولی جزئیات بیشتر نداد.
موضوع حمایت امریکا از پیشنهاد صلح حکومت افغانستان با شبکه حقانی در حالی مطرح میشود که طالبان تا حال به این پیشنهاد که رئیس جمهور غنی آن را در جریان کنفرانس پروسه کابل مطرح کرد، پاسخ ندادهاند.