در حالیکه طالبان تا حال به پیشنهادات صلح حکومت افغانستان جواب مثبت ندادهاند شورای عالی صلح افغانستان ابراز امیدواری میکند که سال ۱۳۹۷ سال گفتگوهای صلح خواهد بود.
محمد اکرم خپلواک رئیس دارالانشای این شورا روز دو شنبه «۲۸ حوت ۱۳۹۶» در یک نشست خبری گفت، در سطوح پائین و بالا با طالبان تماسها جریان دارند و امید میرود این گروه به پیشنهاد صلح حکومت جواب مثبت دهد.
خپلواک گفت:
"امید ما این است که طالبان باید با تمام مصلحتها و با در نظرداشت اساسات و اوامر اسلام و منافع ملی به این صدای اسلامی و ملی لبیک بگویند و انشاءالله من مطمئن هستم که سال ۱۳۹۷ در افغانستان سال صلح و مصالحه خواهد بود."
وی این را هم گفت که در سطوح پائین و بالا گفتگوهای غیر مستقیم صلح با طالبان ادامه دارند و حکومت افغانستان تقاضای گفتگوهای بینالافغانی را دارد.
آقای خپلواک همچنان کنفرانس سه جانبه علما در اندونیزیا را امید بخش خوانده گفت، در این کنفرانس علمای پاکستان، افغانستان و اندونیزیا جنگ افغانستان را از دیدگاه اسلام تعریف خواهند کرد.
قرار بود کنفرانس علما در اندونیزیا به تاریخ ۱۶ ماه مارچ سال روان میلادی آغاز و تا ۱۹ این ماه ادامه یابد، اما بهگفته آقای خپلواک این کنفرانس از سوی اندونیزیا به تأخیر افتاده که احتمالاً در اواخر ماه روان میلادی یا هم در اوایل اپریل آغاز شود.
این در حالی است که حدود سه هفته پیش محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در نشست دوم پروسه کابل گفت، حکومت برای آغاز گفتگوهای بدون قید و شرط با طالبان آمادهاست.
آقای غنی تأکید کردهاست که برای صلح اجماع به میان آمده و کشورهای منطقه و جهان از طرح صلح حکومت افغانستان حمایت میکنند.
روز گذشته هم جان بس سفیر ایالات متحده امریکا در افغانستان در یک مصاحبه اختصاصی به رادیو آزادی گفت، طرح حکومت برای صلح همهجانبه است و باید طالبان به آن جواب مثبت دهند.
وی گفتهاست، ایالات متحده امریکا از پیشنهاد صلح حکومت افغانستان حمایت کرده و دیگر کشورها نیز آن را همهجانبه خوانده و حمایت کردهاند.
طالبان مسلح تا حال بهگونه رسمی در این باره نظر خود را ارائه نکرده، اما آژانس «دی. پی. ای» جرمنی به نقل از یک وبسایت منسوب به طالبان گزارش دادهاست، اظهارات محمد اشرف غنی در باره صلح پیشنهاد تازه است، اما این گروه در موجودیت نظامیان خارجی گفتگوهای صلح را بیفایده میداند.
- حالا سؤال این است که چرا طالبان در برابر پیشنهاد تازه صلح حکومت خاموش اند؟
محمد عمر داوودزی عضو شورای حراست و ثبات افغانستان در جواب به این سؤال به رادیو آزادی گفت:
"وقت و زمان بسیار مهم است، این طرح در آخرین سال عمر حکومت محمد اشرف غنی ارائه شد، اگر این طرح دو یا سه سال پیش ارائه میشد طالبان میتوانستند آن را جدی بگیرند، حالا یک برداشت سوء موجود است که ممکن رئیس جمهور چنین آفرهای سخاوتمندانه را به این خاطر به طالبان پیشکش میکند که در انتخابات آینده ریاست جمهوری با آقای غنی همکاری کنند."
اما برخی کارشناسان مسایل سیاسی به این باور اند که طالبان در کارهای خود مستقل نیستند و به همین خاطر تا حال به پیشنهاد صلح حکومت جواب منفی و یا مثبت ندادهاست.
ودیر صافی یکی از این کارشناسان میگوید، طالبان مسلح از پاکستان رهبری میشوند و پاکستان هم در صلح افغانستان هم منفعت خود را جستجو میکند و نمیگذارد طالبان خودسرانه با دولت افغانستان صلح کنند.
گزارش: نصرت پارسا