لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۴ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۱۰

افغانستان و جهان در ۲۰۱۷ شاهد کدام تحولات برای حقوق زنان بود


هشتم مارچ روز بین المللی‌زنان است.

با وجود آنکه زنان در نقاط مختلف جهان با مشکلات مختلف دست و پنجه نرم می‎کنند، ولی سال ۲۰۱۷ شاهد ده‎ها تحول در بخش حقوق و آزادی‎های زنان در گوشه‎های مختلف جهان به‌شمول افغانستان بود که بر عناوین رسانه‎های جهان غلبه کردند.

از این جمله می‎توان از دادن حق راننده‎گی به زنان عربستان سعودی، جنبش «می تو» و بعضی تحولات دیگر نام برد.

«نامم کجاست»، جنبشی که توسط یک دختر جوان افغان در سال ۲۰۱۷ میلادی آغاز شد و توجه ملی را به خود جلب کرد.

جنبش نامم کجاست در عکس‎العمل به این فرهنگ رایج در افغانستان آغاز شد که اکثر خانواده‎ها از گرفتن نام مادران، خواهران، همسران و دختران‌شان خودداری نموده گرفتن نام زنان خانواده را عار می‎دانند.

صدها هزار افغان در داخل و خارج از کشور به جنبش نامم کجاست پیوسته، در رسانه‎های اجتماعی، صوتی و تصویری، نام‎های زنان خانواده‌شان را به زبان آورده و در این کمپاین شریک شدند که همین جنبش یکی از مهمترین دست آوردهای کمپاینران نامم کجاست بود.

از موارد عمده دیگری که یکبار دیگر زنان و دختران افغان را در سال ۲۰۱۷ در سرخط رسانه‎های جهان قرار داد، شرکت دختران روباتیک افغانستان در مسابقات روباتیک جهان در امریکا بود.

باوجود آنکه نخست به این دختران ولایت هرات اجازه شرکت در این مسابقات داده نشده بود، ولی با مداخلۀ مستقیم رئیس جمهور ترمپ به این دختران ویزه امریکا داده شد و دختران روباتیک افغان به آن کشور رفته، در مسابقات روباتیک شرکت نموده جایزه را هم برنده شدند.

اشتراک این دختران در مسابقات جهانی روباتیک در سال ۲۰۱۷ ادامه یافت و تازه‌ترین سفر این دختران به کانادا و دیدار شان در همین ماه با جستن ترودو صدراعظم این کشور باز هم آن‎ها را در سرخط‎ها قرار دادند.

افغانستان در سال ۲۰۱۷ صحنه بعضی پیشرفت‎های دیگر نیز برای زنان بود و تأکید اخیر رئیس جمهور غنی در کنفرانس هفته گذشته پروسه کابل در مورد اهمیت نقش زنان در پروسه صلح، نشانۀ دیگری از ادامه سهم زنان در امور مختلف در افغانستان عنوان شده‎است.

سال ۲۰۱۷ در نقاط دیگر جهان نیز تحولات قابل ملاحظۀ را در عرصه‎های حقوق و آزادی‎های زنان در احتوا داشت که یکی از مهمترین‎های آن، دادن اجازه راننده‎گی به زنان عربستان سعودی می‎باشد.

شهزادۀ جوان عربستان سعودی و ولیعهد این کشور محمد بن سلمان با گرفتن بخش اعظم امور حکومتداری کشورش سال گذشته، دست به اقداماتی زد که دادن اجازه راننده‎گی برای زنان یکی از مهمترین اصلاحات توسط او عنوان شده‎است.

عربستان سعودی
عربستان سعودی

در ماه اگست سال ۲۰۱۷ پارلمان لبنان قانون را از میان برداشت که بر اساس آن مردانی‎که به زنان تجاوز جنسی می‎کردند وادار به ازدواج با همان زنان می‎شدند که این قانون جنجال آفرین و تخطی از خواست و حق زنان تلقی می‌شد.

این اقدام در لبنان چند هفته بعد از آن صورت گرفت که اقدامات مشابه در اردن و تونس نیز اتخاذ شد.

یکی از جنبش‎های دیگر که توجه زیاد جهانی را به خود جلب کرد جنبش می-تو یا من هم در امریکا بود.

این جنبش در اکتوبر همین سال به حیث یک هشتگ «می تو» در رسانه‎های اجتماعی تویتر و فیس‌بوک ظهور کرد تا نشانۀ باشد از وسعت آزار و اذیت جنسی زنان در جهان مخصوصاً در محل کار.

این جنبش به دنبال چندین اتهام آزار و اذیت جنسی بر هاروی واینشتاین یک دایرکتر فلم‎های امریکایی آغاز شد.

همین هشتگ در رسانه‎های اجتماعی توسط میلیون‎ها زن در سراسر جهان استفاده شد و به حیث یکی از دست آوردهای زنان در بخش تبارز مشکلات موجود شناخته شد که با آن دست در گریبان اند.

یکی از دست آوردهای دیگری که می‎توان از آن یاد کرد تقویت رهبری زنان در بخش صلح در کشور جنگ زده کانگو در افریقاست.

سال گذشته برای اولین بار در تاریخ کانگو حدود ۸۰ زن از قریه‎های مختلف منطقه جنگ زده کاسای گرد میز مذاکره با جنگجویان تندرو نشسته و در مذاکرات صلح سهم گرفتند که این تحول توجه وسیع جهانی را به خود جلب نموده و به حیث دست آورد خوب برای زنان این کشور دانسته می‎شود.

XS
SM
MD
LG