وزارت دفاع افغانستان بر اساس حکم رئیس جمهور کشور از ایجاد نیروهای منطقوی خبر داد.
به گفته وزارت دفاع هدف از ایجاد این نیروها، بهبود وضعیت امنیتی، فراهم آوری خدمات بهتر امنیتی برای مردم و تغیر حالت دفاعی نیروهای اردوی ملی به حالت تعرضی میباشد.
این وزارت میگوید، تعداد نیروهای منطقوی متشکل از ۳۶ هزار تن خواهند بود که در آن ۲۸ هزار و ۵۰۰ تن شان پرسونل محلی از نقاطات مختلف کشور جلب و جذب میشوند در حالیکه هفت هزار و ۵۰۰ تن دیگر آنها کادرهای مسلکی اردوی ملی خواهند بود.
پیش از این شمار این نیروها بیست هزار تن گفته شده بود.
جنرال محمد رادمنش معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در صحبت با رادیو آزادی در مورد ایجاد این نیروی جدید محلی گفت:
"سال آینده مطابق پلان که وزارت دفاع بخاطر تقویت صفوف اش دارد قوتهای منطقوی وزارت دفاع نیز بخاطر محافظت از محلات که دولت خدمات ملکی را به مردم ارائه میکند ایجاد میشوند و این قوتها مسئول مناطق میباشند که در آن قرار دارند."
به گفته آقای رادمنش این قوتها شامل جزوتامهای اردوی ملی بوده، از ولسوالیهای محل سکونت شان جلب و جذب خواهند شد که پس از تکمیل تمام معیارها، سوابق و معاینات صحی به آموزش آغاز خواهند کرد.
از ایجاد قوتهای منطقوی در حالی سخن زده میشود که همواره نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان به علت عدم حفظ ساحات تصرف شده از مخالفین مسلح دولت مورد انتقاد قرار گرفتهاند.
اما وزارت دفاع افغانستان تاکید میکند که قوتهای منطقوی به عنوان نیروهای امنیتی محلی در ساحاتی که تحت کنترول کامل و یانسبی دولت بوده به منظور جلوگیری از نفوذ مجدد مخالفین مسلح دولت در ساحات تصفیه شده، منبع معلومات از فعالیتهای دشمن در محل به قطعات خاص، اجرای وظایف در محلات تحت نفوذ دشمن صرفا به حمایت نزدیک نیروهای اردوی ملی و تامین ارتباط نزدیک بین مردم و دولت تشکیل میشود.
معاون سخنگوی وزارت دفاع هرچند ایجاد این قوتها را در تامین امنیت و ثبات مفید میخواند اما پیش از این در باره پولیس محلی که مشابه به قوتهای منطقوی وزارت دفاع خوانده میشود، شکایتهای در افغانستان وجود داشت.
پولیس محلی هشت سال پیش در چوکات وزارت داخله افغانستان به منظور تامین امنیت در ساحات دور دست ایجاد شد.
در موارد متعدد مردم از برخورد نیروهای محلی که به هدف حمایت از دولت ایجاد شدهاند شکایت کردهاند و مدثریت آن را زیر سوال بردهاند.
عتیق الله امرخیل یکی از آگاهان مسایل نظامی افغانستان نیز به این باور است که ایجاد قوتهای منطقوی مانند پولیس محلی نتیجه را که مردم انتظار آن را دارد در پی نخواهد داشت.
او به رادیو آزادی گفت:
"چندین بار اربکی و پولیس محلی ایجاد شد که هیچ نتیجه همراه نداشتند این هم کدام نتیجه نخواهد داد نتیجه معکوس خواهد داشت مردم از مردم دور خواهد شد و بی اعتباری ببار خواهد اما بهتر است تا شمار منسوبین امنیتی را افزایش بدهند برای تامین امنیت."
اما وزارت دفاع افغانستان میگوید، رهبری قوتهای منطقوی را کادرهای اردوی ملی بدوش دارد و تمامی فعالیتهای این نیروها تحت نظارت اردوی ملی خواهد بود.