کابل، تا چند روز دیگر میزبان بزرگترین نشست در رابطه به صلح یعنی پروسه کابل خواهد بود.
رئیس جمهور غنی روز شنبه «۲۸دلو۱۳۹۶» در نشستی بمناسبت تجلیل از بیست و نهمین سالروز شکست و خروج قشون سرخ شوروی از افغانستان گفت که در پروسه کابل طرح صلح از جانب حکومت پیشکش میشود.
اقای غنی گفت، حکومت بخاطر ختم بحرانهای میراثی ۴۰ ساله تلاش دارد:
"ما راه حل سیاسی میخواهیم و در کنفرانس دوم کابل حکومت طرح صلح را ارائه خواهد کرد، ملت هم باید بپرسند کسانیکه صلح نمیخواهند از خاطر منافع، وابستگی است یا شکایت دارند."
در مورد این طرح جزئیات بیشتر داده نشده اما وزارت خارجه افغانستان ابراز امیدواری میکند که از این طرح حمایت همه جانبه صورت گیرد.
نشست دوم پروسه کابل به تاریخ ۲۸ فبروری برگزار میشود.
مبارزه با تروریزم و پیشبرد گفتوگوهای صلح اجندای اصلی این نشست گفته شدهاست.
شکیب مستغنی سخنگوی وزارت خارجه میگوید، آمادهگیها برای این نشست اتخاذ شده و معینان وزارتهای خارجه ۲۵ کشور و نمایندههای سه سازمان بینالمللی دعوت شده که تعدادی زیادیشان این دعوت را پذیرفتهاند.
نشست اولی پروسه کابل در ماه جوزای سالجاری ۱۳۹۶شمسی در کابل دایر شد.
هدف از برگزاری این نشستها ایجاد اجماع بینالمللی و منطقهای در پیوند به صلح و ثبات در افغانستان است.
ریاست جمهوری دستآوردهای آن نشست را اجماع منطقهای در امر مبارزه با تروریزم، تأمین صلح پایدار و وحدت عملکرد در مقابل تروریزم عنوان کرده بود.
بار نخست نیست که مورد صلح با طالبان نشستی برگزار میشود، در ۱۷ سال گذشته بارها نشستهای متعددی بخاطر صلح با طالبان برگزار شده اما هیچ یک از نشستها نتایج مثبت در پی نداشتهاست.
شماری از کارشناسان سیاسی از جمله بشیر بیژن میگوید که رهبران حکومت از هیچ نشستی استفاده قابل ملموس نکردهاند:
"حد اقل اینها تا حال به اقداماتی متوسل نشدهاند که جهانیان را انگیزه بدهند و معتقد کنند که حکومت افغانستان از فرصتهای بمیان آمده بخاطر مردم اینکشور استفاده میکنند."
وی تأکید دارد که بخاطر آوردن صلح و ثبات باید یک استراتژی مدون و مورد حمایت جامعه جهانی ترتیب شود.
نورالله شایان