با در نظرداشت حملات مرگبار اخیر جنگجویان طالبان در کابل و شماری از ولایات، آیا گفتوگوهای صلح حکومت افغانستان در آینده نزدیک با این گروه ممکن به نظر میرسد؟
این سؤالیست که رادیو آزادی دیشب آن را در صحبت با شاهحسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری مطرح کرد.
آقای مرتضوی در پاسخ گفت که به طالبان فرصت مذاکرات صلح داده شده بود، اما آنها به جای استفاده از آن به کشتار مردم بیگناه ادامه دادند.
آقای مرتضوی گفت، حالا حکومت افغانستان بنابر خواست علمای دینی در برابر این گروه از همه افزار و وسایل کار خواهد گرفت.
وی گفت:
"چون طالبان دیگر همه خطوط سرخ را عبور کرده و مردم افغانستان در برابر این گروهها در کنار حکومت ایستادهگی خواهند کرد."
هرچند شاهحسین مرتضوی در مورد اقدامات مشخص حکومت بر علیه طالبان چیزی نگفت، اما مسئولان ارشد ارگانهای امنیتی حکومت دیروز یکشنبه در یک کنفرانس خبری در ارتباط به حملات مرگبار روز شنبه در کابل گفتند، با عزم قاطع عملیات گسترده و تدابیر امنیتی بر ضد جنگجویان طالبان و دیگر گروههای تندرو و افراطی در نقاط مختلف کشور را افزایش میدهند.
وزیر دفاع افغانستان در این کنفرانس خبری گفت، جنگجویان طالبان و دیگر گروهها در عملیات نظامی زمستانی در ولایات مختلف کشور سرکوب شدهاند و آنها روی همین دلیل به حملات انتحاری رو آوردهاند.
طارق شاه بهرامی گفت، در نتیجه این عملیات تا حال ۱۸۰۶ شورشی طالب و ۳۹۵ جنگجوی گروه تندرو موسوم به دولت اسلامی یا داعش کشته شده و به همین تعداد زحمی شدهاند.
او تأکید کرد که نیروهای مسلح کشور از قاتلان مردم افغانستان انتقام میگیرند.
وی افزود:
"ما تعهد میکنیم که از قاتلان مردم افغانستان انتقام خون شهیدان خود را میگیریم."
وزیر امور داخله افغانستان در این نشست خبری گفت، اگر موانع برای ورود دشمن از کمربندهای شهر تقویت نشوند، جلوگیری از آنها در داخل شهر کار دشوار است.
ویس احمد برمک در مورد تقویت کمربندهای شهر گفت:
"انشاءالله در ماه آینده ما کوشش میکنیم که تمام قوای خود را به اطراف شهر انتقال دهیم. در داخل شهر هر قدر سرمایهگذاری کنیم، ترتیبات بگیریم و هرچه کنیم، امنیت شهر کابل همانطور آسیبپذیر میماند."
محمد معصوم ستانکزی رئیس عمومی امنیت ملی که از جمله مقامهای امنیتی در این نشست خبری بود، افزایش حملات در کابل و برخی از ولایات کشور را با فعالیت ادارات استخباراتی منطقه وابسته دانسته گفت، اکنون که افغانستان تنها به یک کشور اتکا نکرده و راههای دیگر را برگزیده، حملات دشمن از فراه گرفته تا هرات و سایر نقاط کشور، افزایش یافتهاند.
وی افزود:
"این راه که پیدا شد، هدف آن این است تا افغانستان را از یک کشور، از یک اقتصاد و از یک راه بینیاز سازد. از روزی که بندر چابهار افتتاح شده، از ساحه کندهار تا ادرسکن (هرات) چرا نا آرام شده، چرا فراه در دیگر زمان نا آرام نبود، ولی زمانیکه چابهار باز شده و اولین محموله گندم به داخل افغانستان آمد، این ولایت نا آرام شد. این به یک جنگ تمام عیار ساحه مبدل شد."
همان طوری که شاهحسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به رادیو آزادی دلیل افزایش حملات طالبان را در کابل و ولایات، فشارهای بینالمللی بر پاکستان خواند، آقای ستانکزی هم بر این موضوع تأکید نموده گفت:
"بهخاطر تجدید پالیسی و فشارهای بینالمللی که بالای پاکستان وارد شده، این فشارها برای انتقامگیری از مردم افغانستان است."
دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده امریکا در بیانیۀ روز شنبه خواهان اقدامهای قاطع همه کشورها علیه طالبان شدهاست.
ترمپ گفتهاست که اکنون همه کشورها باید علیه طالبان و زیربنای تروریستی حامی آنان قاطعانه اقدام کنند.