لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۹ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۱۷

فشارهای امریکا بر پاکستان چی وقت نتیجه‌بخش خواهند بود؟


رئیس مشرانو جرگه و شماری از کارشناسان افغان می‎گویند فشارهای امریکا بر پاکستان زمانی نتیجه‌بخش خواهند بود که این فشارها دراز مدت باشند.

آنان به این باور اند که اگر فشارهای امریکا بر پاکستان کوتاه مدت و مقطعی باشند پاکستان مانند گذشته باز هم از حمایت تروریزم دست نخواهد کشید.

فضل‌هادی مسلمیار رئیس مشرانو جرگه روز پنج‌شنبه «۲۸ جدی ۱۳۹۶» در صحبت با رادیو آزادی گفت، اگر این فشارها زودگذر باشد پاکستان مانند گذشته باز هم به حمایت از تروریزم ادامه خواهد داد.

مسلمیار گفت، اگر این فشارها دوامدار باشند پاکستان به این وادار خواهد شد تا گام‎های صادقانه را در کار مبارزه با تروریزم بردارد.

فضل هادی مسلمیار
فضل هادی مسلمیار

او افزود:

"این فشارها می‎تواند سبب شود که پاکستان به‌گونه حقیقی درک کند که از حمایت تروریزم دست بردارد، این کار بالای وضعیت افغانستان تأثیرات مثبت خواهد داشت، اگر فشارها کوتاه مدت باشد پاکستان با استفاده از موقع دوباره با امریکا روابط خود را بهبود بخشد مانند ۱۶ سال گذشته به اعمال ناروای خود ادامه خواهد داد."

آقای مسلمیار موقف و عملکرد حکومت افغانستان را در این باره ستایش کرده می‎گوید، حکومت توانسته تا ایالات متحده امریکا و جامعه جهانی را به این قانع سازد تا بر پاکستان فشارها را افزایش دهند.

این در حالیست که نیکی هیلی سفیر امریکا در سازمان ملل گفته‎است، اوضاع این کشور به سرعت در حال تغییر است.

به گفته او پالیسی دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا این است که برای حل جنجال‎های افغانستان زمان را در نظر نگیرد و کارش را در این زمینه با حکومت افغانستان تا زمانی ادامه دهد که نتیجه ملموسی به دنبال داشته باشد.

این گفته‎ها در حالی مطرح می‎گردند که دونالد ترمپ در روزهای اخیر ماه اگست سال ۲۰۱۷ میلادی، استراتژی تازه یی را برای آسیای جنوبی و افغانستان اعلام کرد که با این کار فشارها بر پاکستان بیشتر گردید.

این فشارها را می‎شود در موضعگیری‎های اخیر آقای ترمپ احساس کرد، چنان‎که او در نخستین روز سال ۲۰۱۸ میلادی در صفحه تویترش پاکستان را به دروغگویی و فریبکاری متهم کرد و در ادامه نگاشته بود که:

"امریکا برای پاکستان در ۱۵ سال گذشته ۳۳ میلیارد دالر کمک کرده و اما این کشور در این همه سال‎ها جز دروغ و فریب، کاری انجام نداده‎است."

کمیته امنیت ملی پاکستان در پیوند به این انتقادهای آقای ترمپ پس از یک نشست اضطراری با پخش اعلامیه گفت که چنین انتقادهای کشورهای متحد در رسیدن به صلح پایدار در افغانستان و منطقه کمک کرده نمی‎تواند.

پس از این گفته‎های کمیته امنیت ملی آن کشور، نیکی هیلی سفیر امریکا در سازمان ملل به خبرنگاران گفت که واشنگتن کمک ۲۵۵ میلیون دالری را به پاکستان تعلیق کرده و علت آن نیز روشن است.

این فشارهای امریکا بر پاکستان با استقبال باشنده‎گان کشور نیز همراه شده‎است چنان‎که شماری از باشنده‎گان ولایت لوگر دونالد ترمپ را از بهر موضعگیری‎های تند وی در برابر اسلام آباد با اعطای مدالی ستوده‎اند.

با این همه، حکمت الله اعظمی عضو انستیتوت صلح و جنگ افغانستان به این باور است که فشارهای‎که از سوی امریکا بر پاکستان وارد شده، تاثیر گذاری چندانی نداشته‎است.

اعظمی می‎گوید، فشارهای‎که امریکا بر پاکستان وارد می‎سازد چیزی است که پاکستان هرزمانی می‎تواند از آن روی گرداند.

او افزود:

"چیزی که در کار مبارزه با تروریزم بسیار کمک بکند تا هنوز صورت نگرفته‎است، فشارهای امریکا بر پاکستان چندان تاثیرگذار نبوده‎است، بلی این‎که امریکا بر آن راهکارها نیز توجه نکرده تا فشارهای را بر پاکستان وارد کند که آن کشور از آن روی گشتانده نتواند، کمک‎های را که امریکا به پاکستان متوقف کرده دوباره با یک امضا می‎تواند پایان یابد."

اعظمی می‎گوید، نیاز است امریکا شمار زیادی از رهبران گروه‎های هراس افگن را دوباره شامل فهرست سیاه سازد و برای نابودی آنان در بخش‎های گونه‎گون پاکستان عملیات را انجام دهد.

کارشناسان افغان در حالی چنین سفارش‎های به امریکا دارند که هیئت سازمان ملل در سفر به کابل نیز بر تامین ثبات در افغانستان تعهد بسته است.

سفیر امریکا در سازمان ملل که در جمع این هیئت هفته گذشته به افغانستان سفر کرده بود، پس از بازگشت به آن کشور به خبرنگاران گفت که افغانستان از امریکا خواسته‎است تا فشارهایش را بر پاکستان بیشتر سازد.

در این میان، شماری از اعضای ولسی جرگه بیشتر شدن فشارهای امریکا بر پاکستان را به مبارزه با هراس افگنی تاثیر گذار می‎خوانند و می‎گویند، فیصله اخیر علمای پاکستانی نتیجه فشارهای جامعه جهانی به ویژه امریکا بر آن کشور بوده‎است.

غلام فاروق مجروح یکی از اعضای این جرگه در این باره می‎گوید:

"فشارهای‎که در این اواخر بر پاکستان وارد شده‎است، تاثیرات بسیار خوبی داشته‎است، آرزو دارم که حکومت افغانستان از این فرصت‎ها بهره ببرد و همکار بین المللی را بیشتر تشویق کند و از این بیشتر لابی گری کند."

با این همه، رئیس جمهور غنی در تازه ترین سخنرانی اش روز چهار شنبه در کنفرانسِ ملی مشورتی زنان، جوانان و جامعه مدنی پیرامون صلح، بار دیگر تأکید کرد که دست به پاکستان پیش می‎کند و نخست صلح همه‌جانبه را با این کشور می‎خواهد.

آقای غنی خطاب به طالبان گفته‎است، اگر افغان هستند نباید اختیار شان را به کشور همسایه دهند و بجای این کار به گفت‎وگوهای بین الافغانی حاضر شوند.

در عین حال، ناصر شفیق یکی از کارشناسان می‎گوید، در حال حاضر که جامعه جهانی از قاطعیت در برابر هراس افگنان سخن می‎زند، اگر طالبان از گروه‎های تروریستی جدا نشوند، پیامد خوبی برای این گروه نخواهد داشت.

از سوی دیگر، وزارت دفاع افغانستان می‎گوید، نتیجه ملموسی از فشارهای امریکا بر پاکستان تا کنون محسوس نیست و این کشور همچنان به حمایت از گروه‎های هراس افگن ادامه می‎دهد.

رادمنش: تا کنون تأثیر عملی آن محسوس نبوده‎است.
رادمنش: تا کنون تأثیر عملی آن محسوس نبوده‎است.

محمد رادمنش معاون سخنگوی این وزارت در این باره به رادیو آزادی می‎گوید:

"انتظار ما این است فشارهای‎که در این اواخر از سوی جامعه جهانی و امریکا بر پاکستان آغاز شده در آینده نتایج خوبی به دنبال داشته باشد؛ اما تا کنون تاثیر عملی آن محسوس نبوده‎است و مانند گذشته در حال حاضر نیز تروریستان تجهیز می‎شوند و برای افغانستان تهدید ایجاد می‎کنند."

اما پاکستان پیوسته این اتهام‎ها که هراس افگنان را در خاکش پناه داده و از آنان حمایت می‎کند را رد کرده‎است.

با این همه، انوارالحق احدی رئیس جبهه ملی نوین افغانستان به نتیجه تلاش‎های اخیر از بهر تامین ثبات در افغانستان و منطقه خوشبین به نظر می‎رسد و می‎گوید ممکن این تلاش‎ها برای افغانستان پایان خوبی به دنبال داشته باشد.

انوارالحق احدی
انوارالحق احدی

او افزود:

"امریکا یک فکتور قوی ذیدخل در مسایل افغانستان و منطقه است و در این اواخر تلاش‎هایش در مقایسه به گذشته در باره افغانستان جدی شده‎است، چنین علایمی وجود دارد که این تلاش‎ها در مبارزه با هراس افگنی و تامین ثبات در منطقه نتیجه یی در پی داشته باشد؛ اما باید بگویم که این یک خوشبینی کوچک است."

احدی می‎گوید، اگر امریکا می‎خواهد در افغانستان و منطقه ثبات تامین گردد، تلاش‎هایش را در این زمینه بیشتر سازد و در برابر پاکستان که یک بخش مهم این قضیه است از جدیت بیشتر کار گیرد.

این یک خوشبینی کوچک است.

به‌گفته او امریکا باید در برابر پاکستان از استراتژی کار گیرد که به معنی واقعی آن سبب تأمین صلح گردد.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG