لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۰۷

دهاقین: اگر کشت بدیل کوکنار در اختیار ما قرار گیرد، نیاز به کشت کوکنار نداریم


شماری از دهاقین در برخی ولایات کشور که هنوز نیز کوکنار کشت می‎کنند می‎گویند، از طریق برنامه معیشت بدیل هیچ نوع کمک با آنان صورت نگرفته، به همین دلیل آنان کشت کوکنار را ادامه می‎دهند.

آنان می‎گویند که با مشکلات کم‌آبی روبه‌رو اند و بازار مناسب برای محصولات زراعتی‌شان وجود ندارد، اما حکومت به مشکلات آنان توجه نکرده‎است.

ریش سفیدی با دست‎های آبله در زیر آفتاب سوزان در مزرعه‌اش بیل می‎زند، برای خود و خانواده‎اش نفقه پیدا می‎کند، اما بی‌خبر از این که هم برای خود و هم برای دیگران زهر می‎کارد.

افغانستان
افغانستان

وی سیف‌الله باشنده ولایت ارزگان است.

سیف‌الله می‎گوید، امسال در کنار گندم، کوکنار نیز کشت کرده‎است:

"حکومت با ما کمک نکرده‎است. کمکی که صورت گرفته به زورمندان رسیده‎است. به مردم فقیر و بی‌چاره نرسیده‎است. اگر با ما کمک صورت نگیرد، به کشت کوکنار ادامه می‎دهیم."

شکایت سیف‌الله از نرسیدن کمک به دهاقین در حالی است که بر اساس معلومات وزارت زراعت، همین‌اکنون برنامه بدیل معیشت در ۳۴ ولایت کشور در حال تطبیق است.

از طریق این برنامه تخم اصلاح شده بالای دهاقین توزیع می‎شود و سایر سهولت‎ها نیز در اختیار آنان قرار می‎گیرند.

حاجی خیرالله دهقان دیگر در ولایت ارزگان می‎گوید، وی نیز بنا بر مجبوریت‎ها از چند سال به این‌سو کوکنار کشت می‎کند، زیرا در این مدت حکومت با وی کمک نکرده‎است.

حاجی خیرالله می‎گوید، اگر کشت بدیل کوکنار در اختیار وی قرار گیرد، نیازی به کشت کوکنار نخواهد داشت.

او افزود:

"برای رفع نیازهای خانواده‎ام من مجبورم که کوکنار کشت کنم. برای آنان خوراک و پوشاک تهیه کنم. حکومت باید برای ما باغ بسازد، تخم اصلاح شده برای ما بدهد و به وضعیت ما رسیده‎گی نماید."

مزارع کوکنار
مزارع کوکنار

از سوی دیگر ولسوالی ارغنداب ولایت کندهار که در گذشته کشت کوکنار در آن صفر بود، شماری از دهاقین این ولسوالی بار دیگر به کشت کوکنار رو آورده‎اند.

لعل گل یک دهقان در ولسوالی ارغنداب ولايت کندهار می‎گوید، به دلیل نرسیدن کمک‎ها از طریق برنامه معیشت بدیل، بار دیگر به کشت کوکنار رو آورده‎است.

او افزود:

"ما هیچ خبر نداریم که کمک در کجا و با کی‎ها صورت گرفته‎است. یک افغانی نیز با ما کمک نشده‎است. کشت کوکنار در ارغنداب صفر است، اما هیچ کسی با ما کمک نکرده‎است."

فراتر از ولایات کندهار و ارزگان، در ولایت شرقی ننگرهار نیز شماری از دهاقین شکایت دارند که کمکی را از طریق برنامه کشت بدیل دریافت نکرده‎اند.

جنت گل یک دهقان در ولایت ننگرهار می‎گوید:

"ما ده جریب زمین داریم، اما تا حال کمکی در بخش توزیع تخم اصلاح شده، کود کیمیاوی و یا نبات بدیل صورت نگرفته‎است. تمامی ادعاها در مورد این کمک‎ها صرفاً شایعه است. اگر کمکی هم صورت گیرد با افراد خاص صورت می‎گیرد، نه با مردم عام."

این شکایات در حال است که حکومت افغانستان از چند سال به این‌سو برنامه معیشت بدیل را به همکاری جامعه جهانی به ارزش میلیون‎ها دالر در سطح کشور آغاز کرده‎است.

صبور شیرزاد مسئول برنامه کشت بدیل در وزارت زراعت می‎گوید که از طریق این برنامه با هزاران دهقان افغان در بخش‎های مختلف زراعتی کمک کرده‎اند.

کوکنار
کوکنار

آقای شیرزاد برنامه معیشت بدیل را به هدف جلوگیری از کشت کوکنار مفید می‎داند.

آقای شیرزاد می‌افزاید:

"در چند سال اخیر توانسته‎ايم که در ولایات مختلف کشور، همانند ولایت ارزگان، هلمند، بدخشان و بلخ زمین‎های را که در آن کوکنار کشت می‎شد، آن را به باغ‎ها و کشت‌زارهای کچالو و سایر اقلام زراعتی مبدل سازیم."

تأکید آقای شیرزاد بر مؤثریت برنامه بدیل معیشت در حال است که بر اساس گزارش‎های اخیر، کشت کوکنار در دو سال اخیر در افغانستان افزایش یافته‎است.

وزارت مبارزه علیه مواد مخدر نیز برنامه معیشت بدیل را مفید می‎داند و می‎گوید که این برنامه را دوام خواهند داد، اما در گزارش اخیر همین وزارت آمده‎است که در سال روان کشت کوکنار در افغانستان افزایش یافته‎است.

وزارت مبارزه علیه مواد مخدر نزدیک به دو ماه قبل گزارش در رابطه به کشت کوکنار و تولید مواد مخدر در سال ۲۰۱۷ میلادی را نشر کرد که بر اساس آن، در سال روان در مقایسه به سال گذشته کشت کوکنار ۶۳ درصد و تولید هیروئین نیز ۸۷ فیصد افزایش یافته است.

  • اما پرسش اینجاست، اگر برنامه معیشت بدیل مؤثر است، علت اصلی افزایش کشت کوکنار در چیست؟

جاوید احمد قایم معین پالیسی و استراتژی وزارت مبارزه علیه مواد مخدر، نا امنی، عدم تطبیق درست برنامه معیشت بدیل و تقاضای بلند به مواد مخدر در بازارهای جهان را علت اصلی افزایش کشت کوکنار در افغانستان می‎داند.

او افزود:

"در ولایاتی همانند ارزگان، فراه و هلمند به دلیل مشکلات امنیتی رسیده‎گی صورت نگرفته، از همین رو کشت کوکنار در آن افزایش یافته‎است. دیگر این که پروگرام معیشت بدیل باید تمامی جوانب را در بر گیرد، یعنی باید به دهاقین تخم اصلاح شده داده شود، هم با آنان کمک صورت گیرد و هم برای محصولات زراعتی آنان بازاریابی صورت گیرد. اکثر برنامه‎ها به‌گونه کامل تطبیق نمی‎شود."

مزارع کوکنار
مزارع کوکنار

اما محمد ظفر، معین قبلی پالیسی و استراتژی وزارت مبارزه علیه مواد مخدر، برنامه معیشت بدیل را در مقایسه به میزان بالای کشت کوکنار و تولید هیروئین مؤثر و بسنده نمی‎داند.

او افزود:

"از نظر من پروگرام معیشت بدیل خیلی مفید نیست، زیرا با توجه به مشکل مواد مخدر، این برنامه بسیار کوچک است و پاسخگوی این مشکل نیست. زیرا کشت تریاک زیاد است، اما خدمات معیشت بدیل به آن اندازه نیست. از همین رو برای حل این مشکل به برنامه بزرگتری نیاز است."

بیشتر کارشناسان به این باور اند که جلوگیری از کشت کوکنار از طریق تطبیق برنامه معیشت بدیل در افغانستان خیلی دشوار است، زیرا این پدیده ابعاد خارجی نیز دارد.

آقای ظفر به این باور است که حکومت افغانستان و جامعه جهانی باید بالای کشورهای منطقه، به ویژه کشورهای همسایه افغانستان فشار بیاورند، تا بازارهای فروش مواد مخدر در این کشورها را از بین ببرند و جلو صادرات مواد کیمیاوی برای تولید هیروئین را نیز متوقف کنند.

گزارش: عبادالله حنانزی

XS
SM
MD
LG