- ایشیا تایمز
نشریه ایشیا تایمز مطلبی را در مورد نشست سهجانبۀ وزیران خارجه افغانستان، پاکستان و چین نشر کردهاست.
در بخشی ازین مطلب میخوانیم که وانگ یی وزیر خارجه چین درین نشست روز سه شنبه اعلام کرد که پیکینگ و اسلامآباد در مورد گسترش پروژه دهلیز اقتصادی پاکستان و چین به افغانستان غور میکنند.
این پیشنهاد چین شاید پاکستان را نگران ساخته باشد.
این پروژه ۵۷ میلیارد دالر هزینه بر میدارد.
مقاله نویس نوشتهاست، این پیشنهاد چین شاید پاکستان را نگران ساخته باشد، زیرا هرچند پاکستان چین را یک برادر فولادی خواند، اما به نوشته روزنامه، حالا چین به یک میانجی مبدل میشود.
روزنامه مینویسد، صلاحالدین ربانی وزیر خارجه افغانستان چین را شریک دوامدار و مورد اعتماد افغانستان دانست و گفت افغانستان آمادهاست در دهلیز اقتصادی چین و پاکستان شامل شود.
ایشیا تایمز نوشتهاست، چین میخواهد افغانستان و پاکستان در پروژههای منطقهیی سهم داشته باشند و به همین دلیل طرفدار پیشرفت در پروسه صلح افغانستان است.
روزنامه مینویسد، شمولیت احتمالی افغانستان در پروژه دهلیز اقتصادی چین و پاکستان شاید با استقبال امریکا همراه شود، زیرا این کشور برای اولین بار پروژۀ راه ابریشم را در سال ۲۰۱۱ مطرح کرد.
روزنامه مینویسد، وصل کردن آسیای میانه و آسیای جنوبی هدف جغرافیای سیاسی امریکاست تا از نفوذ روسیه در منطقه جلوگیری کند.
به نوشته روزنامه، تحلیلگران به این باور اند که چین و امریکا در آسیای میانه منافع مشترک دارند.
- د هندو
روزنامه د هندو نیز به احتمال گسترش پروژه دهلیز اقتصادی پاکستان و چین به افغانستان پرداختهاست.
به نوشته روزنامه، هند پیش ازین با این پروژه که از منطقه کشمیر تحت کنترول پاکستان میگذرد، مخالفت کردهاست.
روزنامه مینویسد، دلیل مخالفت حکومت هند اینست که کشمیر را بخشی از قلمرو این کشور میداند و میگوید عبور دهلیز اقتصادی ازین منطقه به معنی تخطی از تمامیت ارضی هند است.
روزنامه به نقل از تحلیلگران نوشتهاست، دسترسی افغانستان به بندر گوادر از طریق دهلیز اقتصادی پیام مد نظر گرفته شدن توازن در موافقه سهجانبه ایران، هند و افغانستان را میرساند.
بر اساس این توافق، افغانستان به بندر چابهار ایران دسترسی دارد.
روزنامه نوشتهاست، چین همچنان خواهان عادی شدن روابط افغانستان و پاکستان است.