- دان
روزنامه پاکستانی دان «Dawn» مطلبی را در مورد افغانستان نوشته که در آغاز آن میخوانیم خیلی مشکل است تا کسی را در کابل بیابیم که به نفع پاکستان حرف بزند.
به نوشته نویسنده مقاله، تنها بدبینی به حکومت افغانستان هم محدود نمیشود، بلکه احساسات ضد پاکستانی در میان مردم خیلی عمیق است.
دان در ادامه نوشته که خشم علیه پاکستان در سالهای گذشته توسط اکثریت از باشندههای کابل افزایش یافته، زیرا آنها پاکستان را بهخاطر زندهگی دشوار شان مقصر میدانند.
احساسات ضد پاکستانی در میان مردم خیلی عمیق است.
روزنامه به این هم اشاره دارد که شمار خیلی محدود و انگشت شمار شاید در کابل باشند که نظر شان در برابر پاکستان مثبت باشد.
مقاله نویس روزنامه دان، در اخیر این مطلب نوشته که پاکستان بهحیث بزرگترین شریک تجارتی افغانستان باقی مانده و این وضعیت شاید به زودی تغییر کند، زیرا ایران و آسیای میانه راههای مهمی را در بازارهای افغانستان باز خواهند کرد.
- دیلی میل
نشریه انترنتی دیلی میل در مورد حاصلات کشمش در افغانستان مطلبی را نشر کردهاست.
در این مطلب، تصاویر برخی از کارخانههای کشمش نشر شده و در زیرنویس آن آمدهاست این رواج قدیمی افغانستان است که انگور را به کشمش تبدیل میکنند.
نشریه در ادامه نوشته که حالا کارخانههای تولید کشمش در افغانستان عصری شدهاند و سهولتهای آنها افزایش یافتهاست.
دیلی میل در ادامه نوشته یک زمان افغانستان ده درصد کشمش جهان را تولید میکرد، اما در نتیجه جنگ جاری چهار دهه، این مقدار به دو تا سه درصد کاهش یافتهاست.
اینکه افغانستان یک کشور اسلامی است، از انگور شراب ساخته نمیشود، بناً اکثر انگور به کشمش مبدل میشود.
نشریه در ادامه افزوده، برای اینکه حاصل انگور و کشمش بیشتر رشد کند، وزارت زراعت افغانستان و مؤسسات کمکرسانی با دهقانان برای ایجاد کارخانههای کشمش کمک کردهاند.
دیلی میل به نقل از خبرگزاری فرانس پرس، اظهارات عبدالجلیل گلزار، یک باغدار افغانستان را نقل کرده که گفتهاست کارخانههای نو کشمش نسبت به گذشته سهولتهای زیادی دارند.
نشریه در ادامه نوشته که افغانستان حدود ۱۰۰ نوع انگور دارد که در باغها، در مناطق مختلف این کشور جنگ زده واقع شدهاست.
به باور نشریه، از اینکه افغانستان یک کشور اسلامی است، از انگور شراب ساخته نمیشود، بناً اکثر انگور به کشمش مبدل میشود.
در حال حاضر در بازارهای افغانستان، هفت کیلو یا یک سیر انگور، ۳۰۰ افغانی قیمت دارد در حالیکه نرخ یک کیلو کشمش به یک هزار افغانی میرسد.
به نوشته نشریه دیلی میل، نیاز است تا در بازارهای جهانی انگور به درستی نگهداری و جابهجا شود، زیرا بنا بر کمبود ذخیرههای معیاری، انگور در بازارهای داخل افغانستان خرید و فروش میشود.
یک مسئول در وزارت زراعت افغانستان به نشریه دیلی میل گفته، با ایجاد کارخانههای کشمش در افغانستان، در کیفیت انگور هم بهبود به میان آمده که در نتیجه مشکلات صادرات نیز حل خواهد شد.