مهاجرت یکی از مشکلاتی است که شماری از خانوادههای افغان از چهار دهه به این سو آن را تحمل میکنند و هنوز هم یک بخش نفوس افغانستان را مهاجرین تشکیل میدهند.
بر اساس آمار وزارت مهاجرین و عودت کنندهگان افغانستان در حال حاضر نزدیک به شش میلیون افغان مهاجر در پنج حوزه جهان زندهگی میکنند.
این وزارت هرچند از مشکلات این پناهجویان سخن میزند اما میگوید، برای حل این مشکلات با کشورهای که میزبان این پناهجویان اند، پلان مشترک مدیریتی را روی داست دارند.
این وزارت میگوید، در حال حاضر در پنج حوزه دنیا ۵،۶ ملیون افغان زندهگی میکنند.
سید حسین عالمی بلخی وزیر این وزارت که روز دو شنبه «۲۷قوس۱۳۹۶» با شماری از مقامهای افغان و مسئولان نهادهای جهانی در مراسم تجلیل از روز بین المللی مهاجر سخن میگفت اظهار داشت، در حال حاضر زندهگی مهاجرین نسبتا از وضعیت مبهم بیرون شدهاست.
وی میگوید، جانب افغانستان با کشورهای که پناهجویان افغان را میزبانی میکنند به تفاهم و مدیریت مشترک رسیدهاند.
او افزود:
"ما بیش از پنج اعشاریه شش میلیون مهاجر فعلاً در خارج از کشور داریم که در پنج حوزه مهاجرتی حضور دارند، ایران با بیش از دو میلیون مهاجر، پاکستان هم حدود دو میلیون و بقیه در اروپا، کشورهای آسیایی، امریکا و آسترالیا زندهگی میکنند."
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که نهادهای مربوط به حقوق بشر و مهاجرت و مقامهای دولت افغانستان در مراسم تجلیل از روز جهانی مهاجر در کابل گرد هم آمدهاند.
در سال ۲۰۰۰ میلادی که شمار مهاجرین به درجه ریکارد رسید سازمان ملل متحد هجده دسامبر را به عنوان روز جهانی مهاجر نام گذاری کرد و از آن به بعد از این روز در کشورهای مختلف تجلیل به عمل میاید.
بر اساس آمارها، بعد از سوریه افغانستان دومین کشوری است که اتباع آن در بیرون از کشور زندهگی میکنند.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه در این نشست گفت، برای حل مشکلات مهاجرین هماهنگیها میان افغانستان و نهادهای بین المللی افزایش یافته و برای حل این مشکل کار بنیادی صورت میگیرد.
هرچند حکومت افغانستان برای فراهم کردن سرپناه، دادن زمین و برخی کمکهای دیگر تعهد کردهاست اما سازمان ملل متحد میگوید، ضرورت است تا حکومت افغانستان در این زمینه اقدامات فوری و شفاف انجام دهد.
توبی لنزر معاون فرستاده سازمان ملل متحد برای افغانستان در نشست روز دو شنبه در کابل گفت، عودت کنندهگان در کابل به ضروریات اولیه زندهگی دست رسی ندارند.
او افزود:
"تنها ده روز پیش من به یکی از کمپهای مهاجرین در کابل رفتم و از آنان در باره مشکلات شان پرسیدم، آنها گفتند که کودکان ما به مکتب دست رسی ندارند و مکتب وجود ندارد، این قابل برداشت نیست، ما با حکومت کمک میکنیم و از آنان حمایت میکنیم تا در این بخش کار زیادی انجام دهند."
این در حالی است که وزارت مهاجرین و عودت کنندهگان میگوید، در سه سال اخیر بیش از دو میلیون مهاجر افغان به کشور عودت کردهاند و این روند هنوز هم ادامه دارد.
با این همه میر سردار زدران یکی از کارشناسان افغان میگوید، بیشتر افغانها به دلیل مشکلات امنیتی مهاجر شدهاند نه مشکلات اقتصادی.
وی میگوید، اگر حکومت در بخشهای امنیت و انکشاف کار کند خود به خود مشکلات مهاجرین حل خواهند شد.
گزارش: نصرت پارسا