در ایران امروز سه شنبه ماتم ملی اعلان شده است.
مطابق به گزارشهای اخیر شمار قربانیان زلزله در منطقه مرزی ایران و عراق، به نزدیک به ۴۵۰ تن رسیدهاست.
هر دو کشور در حال حاضر به عملیات جستجو و رسیدهگی به آسیب دیدهها ادامه میدهند.
آژانسهای خبری بینالمللی از قول رسانۀ نیمه دولتی تسنیم ایران و پیر حسین کولیوند رئیس خدمات اضطراری این کشور تائید کرده اند که شمار قربانیان این زلزله به نزدیک به ۴۵۰ کشته و ۷۳۰۰ زخمی افزایش یافته است.
مقامهای عراقی هم گفته اند که هفت تن در زلزله یکشنبه جان دادهاند و ۵۳۰ تن دیگر در این کشور زخمی استند.
بیشترین آسیب در نتیجه زلزله نیرومند، به ولایت کرمانشاه ایران رسیدهاست.
منشی عمومی سازمان مللمتحد به دنبال زلزله در مناطق مرزی عراق و ایران گفت برای رسانیدن کمکهای فوری به دو کشور آمادهگی دارند.
آنتونیو گوترش در بیانیهاش که روز دوشنبه پخش شد گفت، از شنیدن خبر تلفات سنگین در نتیجۀ زلزله در مناطق مرزی ایران و عراق شدیداً اندوهگین شدهاست.
وی از کار ادارههای کمک رسانی به مناطق آسیب دیده ستایش کرد و برای دو کشور اطمینان داد که سازمان مللمتحد به هر گونه کمکرسانی آمادهگی دارد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، در یک نشست با خبرنگاران در استانبول، با قربانیان و آسیب دیدههای زلزله در منطقه مرزی ایران و عراق غم شریکی کرد.
وی گفت:
"من برای مردمان برادر در ایران و عراق تسلیت میگویم. خداوند مردهها را بیامرزد و به زخمیها شفای عاجل نصیب کند."
بر اساس گزارشها، در ولایتهای کرمانشاه ایران و حلبچه عراق، مردم و گروههای مدد رسانی، برای نجات و بیرون کشیدن کسانی تلاش دارند که در زیر آوار ساختمانها گیر ماندهاند.
مرکز نظارت زمین شناسی پوهنتون تهران میگوید، تکان زلزله شام یکشنبه، از ترکیه تا کویته پاکستان احساس شدهاست.
سوما صفاری یک باشنده و از شاهدان زلزله است.
او به رادیو آزادی گفت که خیلی وضعیت بد را در جریان تکان شدید شاهد بودهاست.
وی افزود:
"خانه به شدت تکان خورد و حتی باعث شد که وسایل خانه پائین بریزند. همه مردم شوک شدند. خیلیها سوار موترهایشان شدند و به خیابانها رفتند. مردم شهر در داخل خیابانها و کوچهها استند. خیلی از شیشههای خانهها پائین ریخته و خساره وارد کرده اند. دیوارها حتی درز کردهاند."
نشتمن اسدی یک خبرنگار در ولایت کرمانشاه ایران هم به رادیو آزادی گفت که در حال حاضر مردم از کمبود آب صحی آشامیدنی، سیروم، ادویه و مواد غذایی نگرانی دارند، چون نیاز شان شدید است.
بهگفته وی، بیرون کشیدن جسدها از زیر آوار خیلی با کُندی پیش میرود زیرا مردم وسایلی در اختیار ندارند که از آن استفاده اعظمی کنند.
گزارش: جاوید نعیمی