اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگوید احتمال میرود برخی شرکتهای وارداتی مواد نفتی با طالبان همکاری داشته باشند.
اتاق تجارت و صنایع افغانستان در پیوند به گزارش روزنامه دی تایمز میگوید احتمال میرود برخی شرکتهای وارداتی مواد نفتی با طالبان همکاری داشته باشند.
صیام پسرلی سخنگوی این اتاق روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت، اسناد مؤثق در این زمینه وجود ندارد.
او میگوید:
"افرادی هستند که خلاف قانون کار میکنند، بازار سیاه وجود دارد، مافیا، قاچاقبران است و کنترول بنادر دقیق نیست و قاچاق وجود دارد و احتمالاً همکاری برخی شرکتها با طالبان نیز میرود."
این در حالیست که اخیراً روزنامه دی تایمز به نقل از مسئول مالی طالبان مسلح نوشتهاست که روسیه از ۱۸ ماه گذشته ماهانه ۲،۵ میلیون دالر از درک تیل با طلبان کمک کردهاست.
درین گزارش آمده که این کمکها از راه بندر حیرتان از طریق برخی از شرکتهای خصوصی حامی طالبان، صورت گرفتهاست.
شورای ملی کشور نیز خواهان بررسی این موضوع از سوی حکومت شدهاست.
قبل از این نیز گزارشهای متعددی در رابطه به موضوع کمک روسیه با طالبان منتشر شده موضوع که بارها از سوی مقامات آن کشور رد گردیدهاست.
سفارت روسیه در کابل این بار نیز گزارش دی تایمز را تکذیب کردهاست.
مسافر قوقندی سخنگوی وزارت تجارت از ابراز نظر درین مورد خود داری کرد.
اما جاوید فیصل معاون سخنگوی ریاست اجرائیه به رادیو ازادی گفتهاست که کشورها باید با حکومتها روابط تأمین کنند نه با گروههای تروریستی.
از سوی هم عبدالروف امیری رئیس عمومی بندر حیرتان این گزارش را رد کرد و گفت که تمامی فعالیت شرکتها در این بندر قانونی است.
او افزود:
"بندر حیرتان یک بندر بسته است و یک دروازه دارد و زیر ذره بین تمام نیروهای امنیتی است و به هیچ وجه کسی قاچاق کرده نمیتواند، این یک دروغ محض است و من این موضوع را رد میکنم."
بر اساس معلومات وزارت تجارت، ۱۸۰ شرکت وارداتی نفتی انحصاری نزد آنان ثبت است و بیش از ده هزار جواز تجارتی دیگر نیز نزد آنان ثبت شده و این شرکتها نیز میتوانند تا مواد نفتی را صادر کنند.
اما سیف الدین سیحون یکی از کارشناسان افغان میگوید که وزارت تجارت و حکومت بالای روند کاری شرکتها و انتقال پولشان کنترول ندارد.
زیرا به گفته وی، اگر این کنترول وجود داشته باشد، هیچ زمانی پول به آسانی به طالبان انتقال داده نمیشود.
گزارش: نورالله شایان