رئیس جمهور پیشین افغانستان پیشنهاد میکند که برای بیرون رفت از مشکلات فعلی کشور باید لویه جرگه عنعنوی برگزار شود.
حامد کرزی در نشست خبری به روز پنجشنبه در کابل گفت در این جرگه به شمول طالبان باید تمامی اقشار افغانستان اشتراک کنند و برای بیرون رفت از مشکلات کنونی و دریافت راه حل صحبت گردد.
وی میگوید برای رسیدن به صلح و امنیت در کشور ضرورت به برگزاری لویه جرگه عنعنوی است.
کرزی گفت این خواست را با ارسال نامه به رهبران حکومت وحدت ملی مطرح کردهاست.
آقای کرزی گفت نباید اجازه داده شود تا افغانستان مرکز تقابل قدرتهای بزرگ جهان باشد و در این جرگه تصمیم گرفته شود که کدام راه باید انتخاب شود.
وی افزود:
"من این صلاحیت را ندارم که لوی جرگه را بخواهم، ولی به حیث یک شهروند افغانستان پیشنهاد کرده میتوانم و از تجربه که من به حیث رئیس جمهور در چهارده سال داشتم این را به خیر دولت امروز افغانستان میدانم که برای ایجاد اجماع ملی در قضایا بسیار مهم و سرنوشت ساز که ما با آن مواجه هستیم از ملت افغانستان طلب مشوره شود و به همین ترتیب از طالبان خواستیم که بیایند و همکار شوند و در این جرگه اشتراک کنند."
آقای کرزی گفت گروه طالبان جز مردم افغانستان اند اما اعمال شان تروریستی اند و اضافه کرد که با فرستادن نامه یی از آن گروه نیز خواسته تا به مذاکرات صلح بین الافغانی حاضر شوند.
وی گفت افغانها خواهان دوستی با امریکا، همسایهها و سایر قدرتها هستند اما اجازه نمیدهند تا از خاک شان برضد سایر کشورها استفاده شود.
رئیس جمهور پیشین همچنان گفت نقش پاکستان برای صلح در افغانستان حیاتی است، اما افزود که پاکستان در این بخش با صداقت رفتار نکردهاست.
وی از پاکستان خواست تا پس از این به این کشور دست دوستی دراز کند.
حامد کرزی گفت جنگ در افغانستان جنگ منفعت است اما گفت که این را نمیپذیرد که در این کشور بیست گروه تروریستی حضور داشته باشد.
آقای کرزی یکسال قبل نیز خواهان راه اندازی لویه جرگه عنعنوی شده بود.
در این حال ریاست جمهوری افغانستان میگوید از هر دیدگاهی که به نفع تامین صلح و ثبات در کشور باشد استقبال میکند.
شاه حسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی رئیس جمهور به رادیو آزادی گفت دیدگاههای مختلف از طریق میکانیزمهای قانونی همواره در تعین مسیر نقش داشتهاست.
او افزود:
"دیدگاه رئیس جمهور پیشین افغانستان بحیث یک شهروند برای ما قابل احترام است و هر دیدگاهیکه مثبت و سازنده باشد و به صلح و ثبات و آبادانی افغانستان کمک کند ما از آن دیدگاه استقبال میکنیم."
در مراحل مختلف تاریخ معاصر افغانستان اجتماع بزرگان و نمایندههای مردم زیر نام "لویه جرگه" برگزار شده و جایگاه قانونی نیز یافتهاست.
لویه جرگه در قانون اساسی افغانستان نیز با میکانیزم خاصی رسمیت یافتهاست، اما اشکال دیگر آن نیز رایج است که یکی از آنها بنام "لویه جرگه عنعنوی" یاد میشود.
سحر لیوال