اجرای عملیات نیروهای افغان به هدف محوِ مزارع کوکنار و جلوگیری از قاچاق مواد مخدر ده در صد افزایش یافتهاست.
این مسئله را سرپرست دفتر سخنگوی وزارت داخله افغانستان روزپنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت.
هم زمان با افزایش کشت کوکنار در مناطق نا امن افغانستان، نیروهای افغان نیز عملیات برای از بین بردن مزارع کوکنار و قاچاق مواد مخدر را افزایش دادهاند.
نجیب دانش سرپرست دفتر سخنگوی وزارت امور داخله به روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت، با توجه به افزایش کشت کوکنار و بلند رفتن سطح قاچاق مواد مخدر در داخل و بیرون از کشور، نیروهای افغان به ویژه قطعه خاص مبارزه علیه مواد مخدر وزارت امور داخله، عملیات محوِ مزارع کوکنار، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و دستگیری قاچاقبران را شدت بخشیدهاست.
وی افزود:
" گزارشهای ما ده در صد افزایش را هم در عملیات و هم در کشف و ضبط مواد مخدر از سوی نیروهای افغان نشان میدهد. بلی متاسفانه کشت کوکنار، ترافیک و قاچاق مواد مخدر نسبت به سال گذشته افزایش یافتهاست، ولی در کنار آن به اساس گراف، عملیات ما علیه آن نیز افزایش را نشان میدهد."
آقای دانش میگوید، بررسیهای ابتدایی وزارت امور داخله نشان میدهد که کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر در سال روان بار دیگر افزایش یافته و این افزایش بیشتر در ولایات نا امن در جنوب و شرق کشور تثبیت شدهاست.
پیش از این سیگار، یا اداره سرمفتش ایالات متحده امریکا برای بازسازی افغانستان در گزارش سه ماه اول سال روان میلادی این اداره نگاشته بود که به دلیل وضعیت نادرست امنیتی، عملیات نیروهای افغان برضد مواد مخدر در سه ماه نخست امسال، ۶۰ در صد کاهش یافته بود.
هر چند در گزارش سیگار در رابطه به ربع اول سال روان میلادی در مورد سطح کشت کوکنار در سال ۲۰۱۷ میلادی چیزی گفته نشده، اما سیگار در کنار نا امنی، مشکلات مالی را نیز از علتهای کاهش عملیات علیه مواد مخدر خوانده بود.
هاشم الکوزی رئیس کمیسیون مبارزه علیه مواد مخدر مشرانو جرگه، دلیل افزایش کشت کوکنار را گسترش کنترول طالبان بر مناطق و نا امن ساختن این مناطق به هدف ایجاد زمینه کشت کوکنار میداند.
آقای الکوزی میگوید، عملیات نیروهای افغان برای جلوگیری از کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر زمانی نتیجه خواهد داد که این نیروها حالت دفاعی شان را حفظ کنند و مناطق بیشتر را از کنترول طالبان بیرون نمایند.
وی افزود:
"نیروهای افغان از حالت دفاعی بیرون شده و حالت تهاجمی را اختیار کردهاند، اما هنوز نیز مناطقی که در آن کوکنار کشت میشود، نیروهای افغان آن را کاملآ تحت حاکمیت خود نیاوردهاند. طالبان هنوز نیز بالای این مناطق حاکمیت دارند و دهاقین نیز در همین مناطق به فصل دوم کشت کوکنار آمادهگی میگیرند. طالبان در مناطق تحت کنترول شان به دهاقین اجازه دادهاند که کوکنار کشت کنند."
کارشناسان با توجه به انتقال بیش از نود در صد کارخانههای تولید هیروئین به آنسوی خط دیورند میگویند، نیاز است تا نیروهای افغان با راه اندازی عملیات و گسترش ساحه تحت حاکمیت دولت، فرصتهای کشت کوکنار در داخل افغانستان از بین برده شود.
امین الله شارق والی پیشین پکتیکا و تحلیلگر مسایل سياسی به این باور است که طالبان در کنار دوام نا امن سازی شهرها، قصد دارند تا با حفظ کنترول شان بر مناطق دور دست و مساعد ساختن برای کشت کوکنار، زمینه قاچاق کوکنار به کارخانههای تولید هیروئین در آن سوی خط دیورند را نیز مساعد سازند.
مرسلين ارسلا