به دنبال نگرانی سازمان تجارت جهانی در بارۀ وضعیت سرمایهگذاری در افغانستان، وزارت تجارت و صنایع این کشور میگوید، پس از به دست آوردن عضویت این سازمان، روند سرمایهگذاری، صادرات و رشد اقتصادی در افغانستان افزایش یافتهاست.
وزارت تجارت و صنایع افغانستان نگرانی اخیر سازمان تجارت جهانی را رد و یا تأیید نمیکند، اما میگوید، پس از کسب عضویت افغانستان در این سازمان، روند سرمایهگذاری، صادرات و رشد اقتصادی افزایش یافتهاست.
مسافر قوقندی سخنگوی این وزارت امروز چهارشنبه به رادیو آزادی همچنان گفت، افغانستان برای عملی کردن تعهدات خود به این سازمان یک استراتژی نیز تهیه کرده است.
او افزود :
"خوشبختانه پس از عضویت در سازمان تجارت جهانی روند سرمایهگذاری در افغانستان افزایش یافته، اگر آماری صحبت کنیم در سال ۲۰۱۵ ما نزدیک به ۷۰۰ میلیون دالر سرمایهگذاری در افغانستان داشتیم که تعهد سرمایهگذاری در سال ۲۰۱۶ به یک اعشاریه هفت میلیارد دالر رسید و رشد اقتصادی ما هم بیش از دو درصد بود و افزایش صادرات هم داشتیم، مسئله مهم این که ما استراتژی پسا الحاق را برای ۱۵ سال آینده ساختیم."
بهگفته آقای قوقندی هفته گذشته در بارۀ این استراتژی به رئیس جمهور در کابینه گزارش داده شدهاست.
وی میگوید، رئیس جمهور در این باره به وزارتهای مربوط هدایت داد تا در تطبیق استراتژی پسا الحاق همکاری کنند.
این در حالی است که سازمان تجارت جهانی اخیراً در اولین گزارش خود در باره وضعیت سرمایهگذاری در افغانستان گفتهاست، حکومت وحدت ملی در بخش فراهم کردن محیط مناسبت برای سرمایهگذاری ناکام بودهاست.
بر اساس این گزارش، فساد اداری و تهدیدهای امنیتی در افغانستان سرمایهگذاری را به مشکل روبهرو کردهاست.
به باور سازمان تجارت جهانی، مشکلات زیربنایی، شبکههای حمل و نقل و برق سبب دلسردی سرمایهگذاران شدهاست.
مقر سازمان تجارت جهانی در کشور سویس است و افغانستان در سال گذشته توانست عضویت سازمان تجارت جهانی را به دست بیاورد.
محمد قربان حقجو اخیراً بهعنوان نماینده این کشور در این سازمان، کارش را آغاز کردهاست.
هرچند وزارت تجارت و صنایع افغانستان نگرانی سازمان تجارت جهانی را بهگونه واضح رد و یا تأیید نکرده، اما اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگوید، نگرانیهای این سازمان در باره وضعیت سرمایهگذاری، یک واقعیت است.
آذرخش حافظی رئیس روابط بینالملل این اتاق روز چهارشنبه به رادیو آزادی گفت:
"متأسفانه نگرانی سازمان تجارت جهانی در باره افغانستان درست است، در اینجا فساد و ناامنی وجود دارد و زمینه مساعد برای سرمایهگذاران وجود ندارد، همچنان مقامهای بلند پایه حکومت بر سر تقسیم قدرت همچنان جنجال دارند و این مقامها متأسفانه زمان را بجای اینکه برای وضعیت اقتصادی سپری کنند متأسفانه در اختلافهای شان میگذرانند."
بهگفته آقای حافظی، نا امنیهای اخیر در کشور و بهخصوص حمله خونین ماه رمضان در چهارراهی زنبق، خسارات زیادی را به سرمایهگذاران به بار آورد.
وی گفت، برای رشد سرمایهگذاری حکومت باید در بخش تأمین امنیت و مبارزه با فساد اداری، تلاش جدی و بیشتر به خرج دهد.
گزارش: نصرت پارسا