وزارت خارجه افغانستان میگوید، چالشهای امنیتی در منطقه، برای عملی شدن پروژه تاپی موانع ایجاد کرده نمیتواند.
این وزارت افغانستان میگوید، پروژه تاپی از بهر آن برای افغانستان اولویت دارد که کشورهای منطقه را با هم وصل ساخته و برای برداشتن بستر بیکاری از کشور نیز کمک میکند.
عادله راز، معین بخش همکاریهای این وزارت روز پنجشنبه در کنفرانس "نقش پروژه تاپی در توسعه اقتصادی در افغانستان و منطقه " در کابل تأکید کرد که پروژه تاپی برای تأمین صلح و ثبات در منطقه بسیار مهم است.
خانم راز گفت که منطقه به صلح نیاز دارد و پروژه تاپی برای تأمین صلح در منطقه میتواند تأثیرگذار باشد.
خانم راز همچنان گفت که چالشهای امنیتی منطقه تأثیری بالای پیشرفت کار این پروژه نخواهد داشت.
او افزود:
"پروژه تاپی برای صلح در منطقه بسیار مهم است و ما بیشتر از هر چیز دیگر نیاز به تأمین صلح در منطقه داریم، این نیز مهم است که ما روی این مسئله توافق داشته باشیم که چالشهای منطقهیی بر پیشبرد کار این پروژه نمیتواند تأثیر بگذارد."
پروژه انتقال پایپلاین گاز ترکمنستان در ۱۳ ماه دسمبر سال ۲۰۱۵ میلادی با اشتراک رهبران افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند در شهر عشقآباد پایتخت ترکمنستان افتتاح گردید.
این پایپ لاین که ۱۸۱۴ کیلو متر طول دارد، حدود ۷۳۵ کیلومتر آن از خاک افغانستان عبور داده میشود.
با عملی شدن این پروژه سالانه ۳۳ میلیون متر مکعب گازِ ترکمنستان از راه افغانستان به پاکستان و هند انتقال میابد.
با این همه، اجمل احمدی مشاور ارشد رئیس جمهور میگوید، برای عملی شدن پروژه تاپی باید ۱۲ توافقنامه امضا شود که از آن جمله ۷ توافقنامه امضا شده و دو توافقنامه دیگر در جریان همین سال امضا میگردند.
احمدی افزود:
"بهخاطر پروژه تاپی باید دوازده امضا را در توافقنامه گرد بیاوریم که تا کنون هفت آن امضا شدهاند و ما انتظار داریم که دو توافقنامه دیگر امضا گردد و نیز در روزهای نزدیک همین سال امضا گردد. و روی توافقنامههای متباقی گفتوگوها ادامه دارند. و در آن یک اندازه ابتکار را نیز در نظر گرفتهایم."
ترکمنستان که رهبری پروژه تاپی را بر عهده دارد، ۸۵ درصد در آن سهم داشته و ۱۵ درصد دیگر آن میان افغانستان، پاکستان و هند تقسیم شدهاست.
در این میان محمت میرات امانوف رئیس اجرایی بورد پروژه تاپی بخش تاجکستان که برای اشتراک در کنفرانس ذکر شده به کابل آمدهاست میگوید، کار این پروژه در ماههای اکتوبر و نومبر سرعت داده خواهد شد و در عملی شدن آن، نقش افغانستان بسیار مهم است.
امانوف افزود:
"بسیاری از بخشهای این پروژه در ماههای اکتوبر و نومبر سال روان پس از آن سرعت داده خواهد شد و باید بگویم که در عملی شدن این پروژه و موفقیت آن نقش و حمایت افغانستان مهم است."
از سوی دیگر، نرگس نهان سرپرست وزارت معادن و پترولیم میگوید، افغانستان آمادهاست برای عملی شدن پروژه تاپی به وعدههایش بهگونه جدی عمل کند.
گزارش: نظیفه محبوبی