در گذشته زمانیکه در مورد خلیج فارس صحبت میشد، تصور جوامع نازپروری که توسط پادشاهان کهنسال اداره میشوند و با استفاده از عایدات پول نفت در قصر مجلل آرام کرده و ایالات متحده امریکا امنیت آنها را تأمین میکند، در ذهنها خطور میکرد، ولی چنین به نظر میرسد که این تصور دیگر تغییر کردهاست.
بر اساس یک اقدام غیر مترقبه سلطنتی عربستان سعودی، به تاریخ بیست و یکم جون سال جاری میلادی، شهزاده محمد بن سلمان به حیث ولیعهد این کشور اعلان شد.
با قطع روابط برخی کشورهای خلیج بهشمول عربستان سعودی با قطر نگرانی احتمال برخورد بین این کشورها به وجود آمدهاست.
از جانب دیگر موجودیت بزرگترین پایگاه نظامی امریکا در قطر، تا هنوز هم به مثابه یک بیمه برای این کشور محسوب میشود.
به نوشته آژانس خبری اسوشیتد پرس، ولی این موضع برای واشنگتن یک درد سر را به وجود آوردهاست.
یگانه مخالف کشورهای عربی در این منطقه ایران است که اخیراً راکتهای بالسیتک را بالای مخالفان حکومت سوریه فیر کرد.
- در همچو شرایط این سؤال مطرح میشود که در حقیقت در این منطقه چی میگذرد؟
به نوشته آژانس خبری اسوشیتدپرس، برخی کارشناسان به این نکته اشاره میکنند که اکثر این بینظمیها بعد از مسافرت دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا که به جهان به دیده متفاوت نسبت به رؤسای جمهور قبلی امریکا مینگرد به عربستان سعودی، آغاز شد.
تنشها در روابط عربستان با قطر و ایران به سالهای قبل بر میگردد و احتمال دارد که حمایت امریکا از عربستان، ریاض را به تغییر جغرافیای سیاسی این منطقه تشویق کرده باشد.
رکس تیلرسن وزیر خارجه امریکا برای میانجیگری در حل بحران با قطر تلاش میکند.
از جانب دیگر از تویتهای دونالد ترمپ چنین بر میآید که از منزوی ساختن قطر حمایت میکند.
کشورهای که با قطر روابطشان را قطع کردهاند، قطر را به حمایت از تندروان متهم میکنند، ادعای که قطر آن را رد کردهاست.
دیپلوماتان غربی میگویند، بیپروایی و عدم نظارت آنها از قطر باعث آن شدهاست تا از گروههای سنی تندرو مانند شبکه القاعده در سوریه حمایت شود.
ایران عربستان سعودی را متهم میکند که از حملات بالای پارلمان این کشور و مقبره آیتالله علی خمینی حمایت کردهاست و به نظر میرسد که با حمله راکتی بر مراکز شورشیان گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش در سوریه بهطور آشکار به ایالات متحده امریکا و عربستان سعودی پیام دادهاست.
نگرانی مردم کویت و عمان در مورد وضعیت صحی رهبران بزرگسالشان، مسئله دیگریست که مشکلات را روی جانشینی آنها به وجود خواهد آورد.
در عمان ولیعهد مشخص وجود ندارد و به نظر میرسد که در کویت روی جانشینی رهبر آن کشور منازعاتی به وجود آید.